Europa

articolul anterior articolul urmator

După Italia, şi Franţa se gândeşte să blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19, spune ministrul Sănătăţii. „Înţeleg, desigur, de ce a procedat astfel”

5
5 Mar 2021 19:30:31
Autor: Cristina Ene
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

Ministrul francez al sănătăţii a sugerat vineri că Franţa ar putea merge pe calea Italiei care a blocat recent o livrare de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca către Australia, relatează CNN.

„Înţeleg, desigur, de ce a procedat Italia în acest fel. Am putea face şi noi asta”, a spus Olivier Véran, ministrul francez al sănătăţii în cadrul unui interviu pentru BFM, canal afiliat CNN. 

„Discutăm chestiunea cu italienii, dar şi cu partenerii noştri pentru a conveni asupra unei abordări comune la nivel european. Din prima zi, Franţa a crezut într-o abordare comună europeană”, a clarificat el.

Italia a blocat joi exportul a 250.000  de doze de vaccin AstraZeneca către Australia, premierul italian spunând că ţara sa a primit undă verde de la Comisia Europeană.

Ministrul italian de externe a explicat că Italia a autorizat anterior exportul „unor modeste cantităţi de doze planificate pentru activităţi ştiinţifice de cercetare” dar a semnalat transportul în chestiune din cauza volumului mare de vaccinuri - un număr mare prin comparaţie cu cantitatea de doze care a ajuns până acum în Italia şi UE de la AstraZeneca.

Italia este prima ţară care a invocat dreptul de a bloca exportul de vaccinuri în afara UE, după măsurile în acest sens adoptate de UE după ce companiile producătoare nu au respectat termenele de livrare din contractele de pre-achiziţie. 

Italia şi-a justificat acţiunea menţionând întârzierile de livrare ale AstraZeneca în Italia şi UE şi faptul că Australia nu e considerată o ţară „vulnerabilă” la pandemia de COVID-19 de către UE.

Vicepreşedintele executiv al comisiei pentru comerţ, Valdis Dombrovskis a discutat problema exporturilor cu omologul său australian, vineri, la telefon.

„Deşi înţelegem presiunile politice din Europa, blocarea exporturilor pentru îndeplinirea obiectivelor interne de vaccinare este o carte foarte periculoasă pe care o joacă cei care decid politicile", a avertizat joi John Denton, secretarul general al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC), într-o declaraţie .

El a adăugat: "Provocarea de a avea vaccinuri pentru toată lumea, oriunde - fără întârziere - va fi îndeplinită doar printr-un efort global de colaborare pentru a mări producţia şi a accelera eforturile de distribuţie. Nu este prea târziu pentru guverne să schimbe cursul şi să evite imensele riscuri economice şi sociale ale unei pandemii prelungite. "

Conform noilor proceduri UE, o companie producătoare care doreşte să exporte vaccinuri dintr-o ţară membră UE trebuie să o notifice în prealabil, urmând ca ţara respectivă să ia o decizie care la rândul ei să fie aprobată de Comisia Europeană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

M Costi
5.03.2021, 20:19:57

"...Italia a blocat joi exportul a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca către Australia..." !?! Actiune justificata a italienilor , in conditiile in care firmele producatoare de vaccinuri antiCovid nu respecta termenele de livrare convenite prin contract cu Comisia UE ! Probabil ca respectivele firme obtin preturi mai mari de la alte tari din afara UE , iar profitul este pe primul plan !

-5 (7 voturi)
Bula cel mititel
6.03.2021, 01:21:52

Poate vor intelege si guvernantii romani ce inseamna sa nu mai ai industria proprie si sa stai la mana altora.

-1 (7 voturi)
Ion Ionescu
6.03.2021, 10:10:21

ISRAEL FINKELSTEIN și NEIL ASHER SILBERMAN (savanti evrei) au stabilit că biblia evreilor (Tora) este falsă. „Biblia dezgropată" este o carte de Israel Finkelstein și Neil Asher Silberman (ambii savanti israelieni cu renume mondial) care prezintă noul consens al istoricilor și arheologilor asupra validității istorice a Bibliei ebraice. Pe baza unor studii arheologice ample și a probelor descoperite, cei doi savanti au concluzionat, că biblia ebraica este falsă, faptele descrise în Tora nu au susținere științifică, iar personajele principale Noe, Moise, Avram etc sunt fictive. Teoriile pe care Finkelstein și Silberman le prezintă în cartea lor relevă că: -Israelienii nu au fost niciodată în Egipt, nu au rătăcit prin deșert, NU au cucerit țara [Canaan] într-o campanie militară și NU au lăsat-o moștenire celor douăsprezece triburi ale lui Israel. Prin urmare Exodul NU a existat. -Regatul unit al lui David și Solomon, descris fals în Biblie ca fiind putere regională, era cel mult un mic regat tribal. -Ierusalimul, in realitate, a fost un mic oraș de văcari, fără importanăa economică, cultural sau militară și nu capitală glorioasă a unui imperiu." Cercetătorul biblic american Jonathan Kirsch a subliniat ca datorita cartii „Biblia dezgropata” Tora (biblia evreilor) a devenit „...un artefact de studiat și de evaluat mai degrabă decât o lucrare inspirată divin care ar trebui îmbrățișată drept credință adevărată”. Link Wikipedia ro.wikipedia.org/wiki/Biblia_dezgropată

-2 (2 voturi)
Mihai Neagu
7.03.2021, 01:17:26

@Ion Ionescu, si ce ce legatura are comentarul tau cu articolul? Normal, la un biped fara creier.

-8 (8 voturi)
Ion Ionescu
7.03.2021, 08:35:13

Va multumesc domnule Mihai Neagu, este o onoare pentru mine sa fiu observat de o persoana ca Dvs. Va urmaresc munca (postarile) cu mare interes, sunteti un Far Calauzitor pentru Lupta impotriva Raului. Suntem atat de norocasi sa va avem la carma, O Doamne, domnule Mihai Neagu sa nu renuntati la lupta.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările