După Spania şi Franţa va taxa giganţii internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez al Finanţelor, Brono Le Maire, a anunţat un proiect de lege care va fi prezentat luna viitoare, cu aplicare retroactivă, privind taxarea serviciilor de internet, în special cele oferite de Google, Apple, Facebook şi Amazon.

O taxă va fi aplicată companiilor care oferă servicii de internet şi care au o cifra de afaceri de peste 750 de milioane de euro la nivel mondial şi de 25 de milioane de euro în Franţa, anunţă ministrul Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, citat de Journal du Dimanche.

Dacă aceste două criterii nu sunt îndeplinite, aceste societăţi nu vor fi impozitate, a subliniat responsabilul şi promite că va prezenta un proiect de lege în Consiliul de miniştri până la fínele lui februarie şi care va fi ulterior supus unui vot în Parlament.

Taxa va fi aplicată retroactiv,  începând cu 1 ianuarie 2019. Ministrul speră ca taxa să aducă undeva la 500 de milioane de euro pe an.

Ministrul francez încă speră că se va ajunge la un consens european privind taxarea companiilor de internet. Bruno Le Maire spune că Franţa susţine propunerea Comisarului european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici şi că un compromis a fost găsit în decembrie cu Germania, una dintre ţările care au ezitat la început.

Un purtător de cuvânt al Facebook Franţa a declarat pentru AFP că societatea “va continua să respecte obligaţiile fiscale aşa cum sunt ele definite în legislaţia franceză şi în cea europeană”.

Organizaţia Attac, un organism ce a tot criticat strategiile de optimizare fiscală a giganţilor din domeniul internetului susţine că aceste companii îşi declară veniturile în ţări în care se pot sustrage impozitelor, precum în Irlanda ori Olanda şi că “impozitarea veniturilor obţinute în Franţa ar fi o falsă soluţie la problemă”.   

La mijlocul lui decembrie, guvernul francez anunţa că va taxa de la 1 ianuarie giganţii din domeniul internetului, fără să aştepte un eventual acord la nivelul Uniunii Europene. Era momentul în care guvernul francez a început să caute surse pentru a finanţa măsurile sociale anunţate de preşedintele Emmanuel Macron, ca răspuns la criza declanşată de Vestele Galbene

Irlanda, Danemarca şi Suedia s-au opus ideii de a taxa cu 3% cifra de afaceri a coloşilor internetului. Germania nu vedea nici ea cu ochi prea buni această taxă.

În Italia, deputaţii au votat la finele anului crearea unei taxe pentru tranzacţiile pe internet dar legea nu va intra până la urmă în vigoare.

În Spania, guvernul socialist al lui Pedro Sanchez a adoptat vineri un proiect de lege pentru crearea unei taxe de 3% pe veniturile generate de giganţii internetului. Dar nu este sigur că proiectul va fi vreodată adoptat şi de parlament deoarece guvernul nu deţine majoritatea în parlament.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite