Europa

articolul anterior articolul urmator

ECDC: Omicron ar putea fi responsabil pentru jumătate dintre infecţiile care vor apărea în Europa în următoarele luni

1
2 Dec 2021 17:11:26
Autor: Cristina Morozan
Europa a înregistrat până acum zeci de infecţii cu varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată, luna trecută, în Africa de Sud. FOTO Shutterstock
Europa a înregistrat până acum zeci de infecţii cu varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată, luna trecută, în Africa de Sud. FOTO Shutterstock

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a anunţat joi că în câteva luni varianta Omicron a coronavirusului ar putea fi responsabilă de peste jumătate din toate cazurile de COVID-19 înregistrate în Europa.

Există o serie de incertitudini în jurul Omicron în ceea ce priveşte transmisibilitatea, severitatea, deşi datele preliminare sugerează o infecţiozitate substanţială faţă de varianta Delta.

„Pe baza modelelor matematice efectuate de ECDC, există indicii că Omicron ar putea provoca peste jumătate din toate infecţiile cu SARS-CoV-2 din UE/SEE în următoarele câteva luni”, transmite Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor într-un comunicat.

Cu cât Omicron este mai infecţios decât Delta şi cu cât circulaţia sa în UE/SEE este mai mare, cu atât atât mai repede se apropie momentul când Omicron va provoca majoritatea infecţiilor cu SARS-CoV-2. 
 
Recomandările directorului ECDC
 
„Continuăm să monitorizăm şi să evaluăm răspândirea Omicron, dar sunt factori care pot schimba dinamica situaţiei, iar dovezile pe care le avem până acum sunt limitate. Având în vedere acest lucru, este necesară o abordare pe mai multe nivele pentru a întârzia orice răspândire ulterioară a Omicron în UE/SEE. 
 
Vaccinarea celor care nu s-au vacinat încă sau care nu şi-au încheiat cursul de vaccinare şi rapelurile pentru cei peste 40 de ani este prioritară.
 
Măsurile sanitare s-au dovedit a fi eficiente în reducerea transmiterii şi ar trebui să fie menţinute în continuare pe baza situaţiei epidemiologice, inclusiv măsurile de distanţare fizică şi asigurarea unei ventilaţii corespunzătoare a spaţiilor închise şi telemunca pentru persoanele care se infectează. 
 
Măsurile de urmărire a contactelor ar putea ajuta la încetinirea instalării variantei Omicron în UE/SEE”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.
 
Măsurile temporare legate de călătorii ar trebui luate în considerare şi ar trebui revizuite în mod regulat pe măsură ce apar noi dovezi.
 
Astfel de măsuri ar putea include testarea şi carantinarea persoanelor care s-au întors recent din ţările afectate.
 
Informarea oamenilor cu privire la situaţia emergentă şi măsurile de sănătate publică în vigoare sunt importante pentru a creşte gradul de conştientizare şi pentru a sprijini implementarea lor eficientă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

miron miron
2.12.2021, 18:08:47

Noi romani,avem probleme de educatie. Toti vecinii mei spun ca Cov este o raceala. Nu este o raceala, fiindca la raceala tusesti, ai temperatura si cu ceaiuri, aspirina trece dupa cateva zile. In cazul COV-19, Delta, si acum ultima tulpina Omicron, avem urmari , ca afectiuni neorologice, cheaguri de sange, afecteza inima si celelalte organe, care deja erau afectate. Toti isi dau cu parerea, dar trebuie sa ne uitam doar la specialisti. Sa facem ce spun, ca numai asa scadem presiunea asupra spitalelor. Referitor la tulpinile care au aparut. Virusul are o intelegenta limitata, se inmulteste cat de mult in corpul omenesc, insa in ciclul inmultirii cate un virus iese gresit. Tocmai acest virus care nu a copiat perfect caracterul virusului care s-a inmultit, este o noua tulpina. Care trebuie din nou studiat, alt vacin, alte necazuri. De fapt tulpina, rezulta in urma greselii de inmultire a virusului.

+10 (10 voturi)
Modifică Setările