Europa

articolul anterior articolul urmator

Ecuadorul denunţă spionarea ambasadei sale din Londra, unde se află fondatorul Wikileaks

0
3 Jul 2013 10:44:03
Autor: Mediafax
Julian Assange se află în ambasada Ecuadorului din Londra de mai bine de un an
Julian Assange se află în ambasada Ecuadorului din Londra de mai bine de un an

Serviciile de informaţii ale Ecuadorului au descoperit un microfon ascuns la ambasada ecuadoriană din Londra, unde s-a refugiat de un an fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marţi ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, citat de AFP.

"Vă informăm cu regret că la ambasada noastră din Londra a fost descoperit un microfon ascuns", a declarat ministrul la o conferinţă de presă. El a spus că va dezvălui miercuri originea acestei infiltrări şi va cere explicaţii de la Guvernul implicat în acest caz.

Potrivit lui Patino, microfonul ascuns a fost descoperit în timpul unei inspecţii a misiunii diplomatice înainte de vizita sa, în 16 iunie, la Londra.

"Din motive de securitate, noi am făcut o inspecţie la ambasadă şi am găsit un microfon ascuns care transmitea informaţii din birourile ambasadoarei noastre (Ana Alban)", a adăugat ministrul.

Ministrul de Externe a declarat că el a primit marţi un raport care stabileşte "cu precizie originea interceptării" şi a anunţat că va dezvălui detaliile miercuri.

Patino a asigurat că el nu încearcă să "insinueze" vreo legătură a microfonului cu spionajul din partea Statelor Unite, denunţat de către fostul analist american al NSA, Edward Snowden.

"Consider că originea este diferită, dar aceasta o vom afla mâine", a afirmat ministrul.

În timpul vizitei sale la Londra, Patino s-a întâlnit cu omologul său britanic, William Hague, pentru a discuta despre o posibilă soluţie în cazul lui Assange. Ei au decis să formeze o echipă de lucru pentru a găsi o ieşire pe cale diplomatică din această situaţie.

Până în prezent Londra a refuzat să-i permită lui Julian Assange libera trecere în Ecuador.

Australianul Julian Assange se află sub protecţia Ecuadorului pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde a fost acuzat de agresiune sexuală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările