Editorial. O lege europeană Magniţki va pedepsi abuzatorii drepturilor omului şi despoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO INQUAM PHOTOS/Alexandru Busca
FOTO INQUAM PHOTOS/Alexandru Busca

Uneori, un nume înseamnă totul. În acest caz, numele lui Serghei Magniţki este sinonim pe întreg globul cu combaterea abuzurilor asupra drepturilor omului în secolul 21. Sacrificiul său a rezonat cu victimele abuzurilor din fiecare colţ al lumii. Au fost adoptate acte legislative care poartă numele Magniţki şi au avut consecinţe grave pentru abuzatorii drepturilor omului din întreaga lume.

Serghei Magniţki a fost un avocat rus care şi-a pierdut viaţa la vârsta de 37 de ani, după ce a expus corupţia din regimul Putin. Modul în care guvernul rus a încercat să-şi acopere crima şi să îi exonereze pe cei implicaţi a devenit un simbol al impunităţii şi cleptocraţiei în întreaga lume. De aceea sacrificiul îndrăzneţ al lui Magniţki a trecut de frontierele naţionale şi a vorbit oamenilor de pretutindeni.

Legile Magniţki, care impun interdicţii de intrare în ţară şi îngheţarea activelor în cazul încălcării drepturilor omului, au devenit emblematice. În secolul 21, multe încălcări ale drepturilor omului sunt comise pentru câştiguri financiare. De aceea, blocarea activelor financiare deţinute de abuzatori în străinătate şi a dreptului acestora de a călători este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a îi pedepsi. Nu îi putem ierta pe generalii din Myanmar care ucid populaţia rohingya, pe traficanţii de arme care încalcă embargoul asupra Sudanului de Sud, pe violatorii din Republica Centrafricană sau pe ucigaşii jurnalistului saudit Khashoggi.

Ideea legii Magniţki a început cu atrocitatea comisă de ruşi, dar acum este globală în domeniul său de aplicare. Persoanele care violează drepturile omului în Arabia Saudită, Nicaragua, Sudanul de Sud, Birmania şi multe alte ţări sunt deja vizte de legi Magniţki în şase ţări: SUA, Canada, Marea Britanie, Estonia, Letonia şi Lituania.

Acum este nevoie să facem următorul pas îndrăzneţ. Trebuie să instituim o lege Magniţki la nivelul întregii UE. Parlamentul European a solicitat deja acest lucru de mai multe ori, iar în 2014 a propus chiar şi interzicerea vizelor şi îngheţarea activelor persoanelor responsabile de asasinarea lui Magniţki. Doar câteva state membre au preluat această propunere. Consiliul UE nu a reuşit să acţioneze, dar acum iniţiativa câştigă în sfârşit teren.

În timpul verii, guvernul olandez a formulat o propunere concretă, care este în prezent în consultare cu toate statele membre ale UE. Acest proiect răspunde exact nevoilor şi oferă ţărilor UE  capacitatea de a aplica sancţiuni globale. Dar conţine o singură omisiune flagrantă: guvernul olandez nu a inclus numele lui Magniţki în lege. Unii ar argumenta că numele Magniţki va îngreuna aprobarea unanimă a proiectului de lege. Noi credem că statele membre nu vor lua această decizie în funcţie de numele proiectului, ci pentru a sprijini drepturile omului la nivel mondial. Indiferent de rezultatul negocierilor, noi îi vom spune întotdeauna legea Magniţki.

Luni, 10 decembrie, miniştrii europeni ai afacerilor externe se vor întâlni pentru a discuta propunerea olandezilor. Un singur vot negativ ar putea bloca această iniţiativă. Acesta este motivul pentru care noi, 40 de parlamentari din 18 ţări europene, solicităm guvernelor noastre să consolideze poziţia UE de lumină călăuzitoare pentru drepturile omului şi pentru dreptul internaţional la nivel mondial.

Facem apel pentru ca guvernele ţărilor noastre să voteze pentru această lege Magniţki europeană, care va avea efecte globale. Îi îndemnăm să onoreze numele lui Magniţki şi să lupte împotriva impunităţii în întreaga lume. Nu ne putem gândi o modalitate mai bună de a sărbători duminica aceasta Ziua Drepturilor Omului şi cea de-a 70-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Sjoerd Sjoerdsma MP (Olanda)
Michael Aastrup-Jensen MP (Danemarca)
Boriana Aberg MP (Suedia)
Ian Austin MP (Marea Britanie)
Petras Auštrevičius MEP (Lituania)
Fernando Maura Barandiarán MP (Spania)
Jānis Bordāns MP (Letonia)
Tom Brake MP (Marea Britanie)
Chris Bryant MP (United Kingdom)
Mireille Clapot MP (Franţa)
Cristian Dan Preda MEP (România)
Mark Demesmaeker MEP (Belgia)
Anna Fotyga MEP (Polonia)
Cristian Ghinea MP (România)
Ana Gomes MEP (Portugalia)
Helen Goodman MP (Marea Britanie)
Rebecca Harms MEP (Germania)
Margaret Hodge MP (Marea Britanie)
Gunnar Hokmark MEP (Suedia)
Eva Joly MEP (Franţa)
Sandra Kalniete MEP (Letonia)
Tunne Kelam MEP (Estonia)
Stephen Kinnock MP (Marea Britanie)
Dr. Stephanie Krisper MP (Austria)
Eerik-Niiles Kross MP (Estonia)
Catherine Murphy MP (Irlanda)
Delphine O MP (Franţa)
Pieter Omtzigt MP (Olanda)
Adrian Prisnel MP (România)
Senator Roberto Rampi (Italia)
Dr. Norbert Röttgen MP (Germania)
Bob Seely MP (Marea Britanie)
Manuel Sarrazin MP (Germania)
Petri Sarvamaa MEP (Finlanda)
Marietje Schaake MEP (Olanda)
Charles Tannock MEP (Marea Britanie)
Indrek Tarand MEP (Estonia)
Bram van Ojik MP (Olanda)
Guy Verhofstadt MEP (Belgia)
Emanuelis Zingeris MP (Lituania)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite