Europa

articolul anterior articolul urmator

Efectele Brexit. Numeroşi români nu au primit un răspuns la cererile de rezidenţă şi riscă să rămână fără locuri de muncă şi asigurări de sănătate

8
31 Aug 2021 09:42:07
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

„Programul de rezidenţă” pentru cetăţenii UE din Marea Britanie este definit pe site-ul guvernului londonez ca „un sistem simplu şi uşor de utilizat”. Termenul limită pentru depunerea documentelor a fost 30 iunie, dar, deşi au trecut deja două luni, mulţi cetăţeni nu au primit răspuns de la autorităţi şi nu au actele în regulă.

Ministerul de Interne a anunţat că aproximativ 483.200 de persoane încă aşteaptă să ştie dacă cererea lor este aprobată. Mulţi dintre solicitanţi sunt români, care alături de polonezi şi italieni asigură Top 3 populaţii rezidente în Marea Britanie.

În lipsa unor acte în regulă, locurile de muncă, chiriile şi îngrijirea sănătăţii sunt expuse riscului pentru aproape 500.000 de oameni.

Executivul a anunţat cetăţenii europeni din Marea Britanie că vor avea drepturile protejate şi că vor fi luate în considerare şi înregistrările peste limita maximă. Un purtător de cuvânt a explicat că întârzierile sunt cauzate de numărul mare de cereri, peste 6 milioane de la începerea programului, martie 2019.

Între timp, însă, abordarea guvernului nu se reflectă în lege, care îi protejează doar pe cei care au depus candidatura înainte de 30 iunie.

După Brexit, statutul stabilit - sau, pentru cei care au locuit în Marea Britanie de mai puţin de cinci ani, statutul pre-stabilit - este necesar pentru a avea acces la servicii şi beneficii, de la sănătate la pensionare, precum şi la muncă, dreptul de a locui în chirie şi aşa mai departe. Fără acte în regulă, unii vor fi expulzaţi, alţii vor pleca de bună voie. Iar criza de forţă de muncă este deja acută în Marea Britanie, scrie Mediafax.

Dintre cererile primite de guvern, 2,8 milioane de cetăţeni au obţinut statutul de decontat şi 2,3 milioane pre-decontare. Cei din urmă trebuie să depună o nouă cerere pentru a trece la categoria permanentă.

Totuşi, întârzierile sunt principala preocupare a Grupului „3 Milioane“, o asociaţie pentru drepturile cetăţenilor europeni din Regatul Unit creată după referendumul din mai 2016, care vorbeşte despre sute de cazuri de persoane oprite la frontieră sau lăsate fără muncă din cauza lipsei documentelor.

„O jumătate de milion de cereri încă fără răspuns sunt multe”, subliniază Luke Piper, unul dintre directorii grupului. „Este o problemă considerabilă să nu poţi dovedi că ai dreptul să trăieşti în propria ţară”, adaugă acesta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Dr. No
31.08.2021, 11:03:02

Cel puțin jumătate ar trebui expulzați.

-6 (10 voturi)
Paun Al
31.08.2021, 11:18:23

Pana la urma si pentru asta au facut Brexit-ul. Sa stabileasca ei cine poate primi rezidenta si cine nu..

+7 (7 voturi)
cloudvick
31.08.2021, 11:56:01

brexitul inchide usa imigrantilor europeni albi crestini si deschide calea celorlalti...

-11 (11 voturi)
Paun Al
31.08.2021, 12:26:28

Daca asa vor dori englezii, asta este..

+7 (7 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
31.08.2021, 12:39:05

Poate ca englezii prefera ca imigranți mai degrabă africani, indieni, jamaicani, asiatici decât europeni in general si est europeni in special.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările