Efectele Brexit. Irlanda de Nord, între secesionism şi unificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
irlanda de nord

După Brexit, Marea Britanie se vede practic separată economic de Irlanda de Nord, obligată să accepte controale vamale în Marea Irlandei.  Londra doreşte să rescrie substanţial protocolul privind Irlanda de nord . Mulţi au început, să invoce o posibilă reunificare a Irlandei, ceea ce ar echivala cu ruperea Irlandei de Nord de Regatul Unit.

Guvernul Boris Johnson a cerut, miercuri, Uniunii Europene suspendarea dispoziţiilor vamale prevăzute în Acordul Brexit în provincia Irlanda de Nord, întrucât vrea renegocierea condiţiilor pentru tranzitul mărfurilor. "Credem că trebuie să ajungem rapid la un acord privind un moratoriu", a declarat David Frost, ministrul responsabil de Politicile Cabinetului, în cursul unei audieri în Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic. "Observăm o oportunitate de a proceda diferit, de a găsi o nouă direcţie pentru a încerca să ne înţelegem cu Uniunea Europeană prin negocieri, pentru un nou echilibru în aranjamentele din Irlanda de Nord, în avantajul tuturor", a argumentat David Frost.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Răspunsul UE şi Irlandei

Uniunea Europeană a răspuns că este de acord cu ideea găsirii de soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din provincia britanică Irlanda de Nord, dar nu va accepta renegocierea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit. Precizările vin de la Maros Sevcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

"Vom continua să interacţionăm cu Marea Britanie, inclusiv pe baza sugestiilor formulate astăzi. Suntem pregătiţi să continuăm căutarea de soluţii creative, în cadrul Protocolului, în interesul comunităţilor din Irlanda de Nord. Cu toate acestea, nu vom accepta renegocierea Protocolului", a afirmat Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, conform unei declaraţii postate pe site-ul instituţiei.

Şi Irlanda a respins solicitarea Marii Britanii de renegociere a Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, iar opoziţia de la Londra a criticat atitudinea Guvernului Boris Johnson. "Irlanda va analiza foarte atent propunerile britanice. Noi vrem să fim cât se poate de flexibili şi creativi, dar în cadrul limitelor actualului Protocol", a reacţionat Thomas Byrne, ministrul irlandez pentru Afaceri Europene.

Louise Haigh, un politician din cadrul Partidului Laburist britanic (centru-stânga, opoziţie), a acuzat Guvernul conservator de la Londra că ar vrea anularea unui acord pe care l-a promovat intens. "Ţara se va întreba din nou dacă este vorba de rea-credinţă sau de incompetenţă", a notat politicianul laburist britanic.

Posibila re-unificare a Irlandei?

Europa a dorit, pentru Irlanda de Nord, ceea ce e numit „backstop” şi care nu e altceva decât un mecanism juridic, o înţelegere reciprocă prin care frontiera să poată fi păstrată deschisă. Altfel zis, pentru a evita ridicarea unei adevărate frontiere solide la sol în Irlanda, Marea Britanie trebuie să rămână parţial în uniunea vamală cu UE, permiţând fluxul de mărfuri şi oameni între Irlanda de Nord şi statul irlandez ca şi până acum, scrie „\the Guardian“

Londra nu poate aşadar să încheie pentru acea regiune acorduri de liber-schimb cu alte ţări. Rezultatul este aşadar exact opusul celui promis înainte de Brexit: Anglia nu mai este în UE, nu va mai participa la luarea deciziilor comune, dar nici nu îşi va fi luat înapoi suveranitatea economică.

Guvernul lui Johnson e astfel pe cale să încalce acordul de Good Friday (Vinerea Mare) din 1998 care a pus capăt ceea ce era de facto un război civil în Irlanda de Nord. Principala condiţie atunci, prin care s-a ajuns la două decenii de pace, era că niciodată nu se va reinstaura o frontieră acolo. Prin acea frontieră, acum invizibilă, lungă de 500 km, trec majoritatea mărfurilor irlandeze spre UE şi a mărfurilor nord-irlandeze spre Irlanda, principalul partener comercial al nordului.

Mulţi au început, aşadar să invoce o posibilă reunificare a Irlandei, ceea ce ar echivala cu ruperea Irlandei de Nord de Regatul Unit, ceea ce nu s-ar putea efectua fără violenţă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite