Europa

articolul anterior articolul urmator

Efectele Brexit. Sectorul îngrijirii vârstnicilor trece prin cea mai gravă criză de personal înregistrată vreodată în Marea Britanie

0
24 Sep 2021 12:58:30
Autor: Viorica Marin
În ultimii ani, mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene au ezitat să mai caute de lucru în Regatul Unit pe fondul incertitudinii create de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În ultimii ani, mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene au ezitat să mai caute de lucru în Regatul Unit pe fondul incertitudinii create de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Efectele dezastruoase pentru Marea Britanie ale Brexitului încep să se facă serios simţite, ele fiind până acum mascate de pandemie. Sectorul îngrijirii vârstnicilor trece prin cea mai gravă criză de personal înregistrată vreodată în Marea Britanie.

Zeci de mii de angajaţi sunt din Europa centrală şi de est, însă după Brexit, numărul lor a scăzut pentru că angajarea se poate face acum doar pe baza unei vize de muncă. Obţinerea unei astfel de vize este costisitoare şi mult mai dificilă decât înainte. Aura Neag relatează din Londra.
 
Criza forţei de muncă în sectorul îngrijirii vârstnicilor are mai multe cauze – pandemia şi extenuarea angajaţilor sunt doar câteva dintre ele şi, mai nou, obligativitatea vaccinării pentru angajaţi. Însă şi înainte de pandemie erau peste 110.000 de locuri vacante în acest sector, unde au lucrat sau lucrează zeci de mii de est- europni, inclusiv mii de români.
 
Brexit pare să fie, însă, cauza principală. În ultimii ani, mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene au ezitat să mai caute de lucru în Regatul Unit pe fondul incertitudinii create de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
 
Sectorul îngrijirii vârstnicilor nu este singurul afectat de Brexit. De mai multe luni este o criza şoferilor de tir, ceea ce creează probleme mari în aprovizionarea cu alimente medicamente sau carburanţii. British Petroleum, cunoscut prescurtat ca BP, a anunţat că trebuie să închidă temporar mai multe benzinării, întrucât nu are suficienţi care să le aprovizioneze.
 
Potrivit asociaţiei transportatorilor din Marea Britanie, lipsesc în acest moment nu mai puţin de 100.000 de şoferi de camion, care nu pot fi găsiţi. Dar la fel e şi în agricultură, în restaurante sau în sectorul sănătăţii. Ba chiar, multe produse au început să lipsească din magazine.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările