Europa

articolul anterior articolul urmator

Efectele politice ale revoltei „vestelor galbene“

33
12 Dec 2018 00:03:42
Cristian Preda
FOTO Guliver / Getty Images / Chris McGrath
FOTO Guliver / Getty Images / Chris McGrath

În câteva săptămâni, „vestele galbene“ au ajuns din numele unui articol vestimentar purtat de bicicliştii din Occident emblema unei revolte. Una aprinsă în Franţa de scânteia scumpirii carburanţilor şi de abrogarea unei taxe pe averile bogaţilor. Violenţa declanşată pe străzile Parisului nu e principalul aspect ce trebuie reţinut. Alte două lucruri sunt, în opinia mea, mai importante.

Primul dintre acestea e legat de peisajul politic francez. În 2017, când Emmanuel Macron a câştigat alegerile prezidenţiale, puţini ar fi bănuit că, după un an, el va ajunge la o cotă de încredere mai mică decât cea a lui Sarkozy sau a lui Hollande. Revolta „vestelor galbene“ a pornit întrucât aşteptările legate de noul preşedinte au fost înşelate. Franţa are parte de o criză a partidelor: după delegitimarea la urne a celor tradiţionale – socialist şi, respectiv, republican –, a urmat delegitimarea la guvernare a formaţiunii centriste create de către preşedinte. Aşa se explică faptul că „vestele galbene“ care au ieşit în stradă reunesc, în primul rând, suporterii lui Mélenchon şi Le Pen, adversarii extremişti ai lui Macron: împreună, simpatizanţii extremei stângi şi ai extremei drepte alcătuiesc 80% din masa „vestelor galbene“.

Al doilea aspect priveşte Uniunea Europeană. Alegerea lui Macron a trezit speranţe nu doar în Franţa, ci şi la nivel european, fiindcă tânărul preşedinte era văzut ca un reformator curajos, într-un moment de criză, generat de ieşirea britanicilor din UE şi de derivele autoritare ale regimurilor polonez, maghiar sau român. În schimb, contestarea asumată de „vestele galbene“ a stârnit bucurie în tabăra populiştilor din Europa de tipul Matteo Salvini, dar şi din alte regiuni ale lumii: trolii lui Vladimir Putin au avut mult de lucru pe facebook, sultanul Erdogan a criticat violenţa poliţiştilor francezi, iar preşedintele american n-a ratat momentul pentru a scrie câteva tweet-uri despre francezii care-şi doresc şi ei un Trump, folosindu-se de nişte poze care erau de la Londra, nu de la Paris.

Efectele politice ale revoltei „vestelor galbene“ sunt, deci, pe plan intern sudarea alianţei extremiştilor din Franţa, iar în plan extern – consolidarea vocilor populiste. Iar mobilizarea de stradă e departe de a se fi încheiat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

TGV PROFESORUL
12.12.2018, 06:41:18

Cristia Preda,ce naiba inseamna pentru tine EXTREMIST? tot o dai intruna cu etichete din astea...

+7 (13 voturi)
Adrian Dinu
12.12.2018, 10:04:45

Pentru europarlamentarul Cristian Preda, cel care a votat pentru cote obligatorii de islamici pentru Romania, extremist e ala care nu accepta pe gat islam, migratie, progresism si sorosism. Ma mir cum de nu ii este rusine sa mai scrie pe aici. Domnule Preda, dumneavoastra, europarlamentar care votati legi pro migratie islamica, va simtiti vinovat la vreun atentat islamic in Europa? Va simtiti complice la crima? Dormiti bine?

+10 (14 voturi)
imacandi
12.12.2018, 11:31:29

daca bogatia unei natiuni ar fi impartita cat de cat echitabil,nu am avea extremisti.Trump a castigat pe spinarea imigrantilor transformati in cetatetni americani in curs de 1-2 generatii.Semnalul la nivel mondial e clar.Doar romanii sunt mai rabdatori si asta pentru ca cei activi sunt plecati in occident ,cei ramasi acasa fiind ori foarte saraci si cu burtiule goale deci sleiti ori fiind smecheri cu pensii speciale sau angajati la stat(asitente,profesori,functionari,militari etc).Zero sanse de protest

+1 (3 voturi)
BYBY BYBYKU
12.12.2018, 11:33:31

articol de genul : " pe frontul de west nimic nau " sau cum se spune la tara ; " hai la noi sa vorbim nimic " sau "de la lume adunate (spicuite).

+2 (6 voturi)
Tăunu
12.12.2018, 12:23:35

Bă Preda, ăsta e început de revoluţie, să ştii şi tu că lumea s-a săturat de regimurile ăstea de bogătani. În curând, vor ieşi şi la noi adevăraţii protestatari care să măture acest regim corupt de bogătani. Mai termină cu legitimarea votuuli, ce legitimitate are un PSD cu 19 % din voturile electoratului român ?

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (33)