Europa

articolul anterior articolul urmator

Elveţia a inventat armata la domiciliu

4
17 Jan 2021 09:21:15
Autor: George-Andrei Cristescu
Soldaţi elvetieni
Soldaţi elvetieni

Pentru a diminua riscul de propagare a COVID-19 în cazărmile sale, armata elveţiană a decis ca mai multe mii dintre recruţii săi să-şi înceapă serviciul militar la domiciliu, potrivit AFP.

Considerată unul dintre stâlpii de susţinere ai naţiunii, armata elveţiană este organizată ca o miliţie: încadraţi de câteva mii de profesionişti, recruţii trebuie să efectueze un serviciu militar de minimum patru luni, înainte de a fi chemaţi în fiecare an să participe la perioade de câte trei săptămâni de antrenament.
 
În acest an, circa 15.000 de tineri elveţieni şi elveţience urmează să-şi efectueze serviciul militar, numit şi „şcoală de recrutare”.
 
Dar în cazul sosirii masive printre aceşti tineri a unor contaminaţi de COVID-19, armata se teme că nu va avea capacitatea să se ocupe de ei.
 
Intrarea fizică în şcoala recruţilor se face deci „eşalonat cu scopul de a se asigura ca fiecare recrut al cărui test la COVID-19 este pozitiv să fie îngrijit în mod optim şi ca măsuri de izolare şi carantină adecvate să poată fi aplicate”, explică Departamentul federal al apărării într-un comunicat.
 
Un prim grup cuprinzând în special „recruţi sanitari”, a căror mobilizare este considerată ca mai urgentă pentru a susţine eventual trupele deja mobilizate pe lângă personalul civil în spitalele elveţiene, va intra în cazarmă de luni.
 
Dar circa 5.000 din cei 15.000 de recruţi din acest an îşi vor începe instrucţia de acasă timp de trei săptămâni, înainte de a putea să intre la rândul lor în cazărmi. Un fel „teleserviciu militar” sau aşa cum a titrat ironic cotidianul Le Temps din Lausanne „Apariţia militarului de canapea”.
 
„Este destul de nou”, admite Daniel Reist, purtător de cuvânt al armatei elveţiene, dar în aceste vremuri de pandemie „este soluţia ideală care se impune”. „Ei au primit toţi în această săptămână programul de învăţământ, compus din module pe care trebuie să le efectueze acasă, ceea ce este o muncă teoretică, pe ecran”, explică Reist.
 
Recruţii vor trebui să studieze înainte de a îmbrăca uniforma militară cu adevărat funcţionarea armei lor de serviciu, cursuri despre arme bacteriologice şi chimice, regulamente militare şi de protecţie sanitară, notează afp, preluată de agerpres.ro.
 
„Îi lăsăm să aleagă când vor să-şi facă lecţiile”, subliniază Reist. „Plecăm de la principiul că fiecare care îşi face temele cu seriozitate are nevoie de şase de ore de telemuncă zilnic.”
 
Printr-o aplicaţie specifică sunt de asemenea prevăzute „patru ore de antrenament sportiv săptămânal”.
 
De notat că aceste trei săptămâni vor fi considerate ca fiind „în întregime considerate ca zile de serviciu militar” şi deci „remunerate în cadrul soldei pe care o primeşte fiecare recrut în timpul şcolarizării sale”.
 
Inovaţia îi amuză pe unii – „Pe când războiul de pe canapea?” – glumeşte un internaut, reacţionând astfel la un articol pe site-ul Matin.fr.
 
Alţii consideră ideea un pic lejeră, ca Stefan Holenstein, preşedinte al Societăţii elveţiene a ofiţerilor, citat în Le Temps:”Sunt de acord că trebuie făcute în prezent concesii neconvenţionale, dar totuşi sunt sceptic. Serviciul militar are un caracter practic şi social care nu poate fi înlocuit prin învăţământul prin internet”.
 
El exprimă preocuparea pentru lipsa unui control exercitat asupra activităţilor de „teleserviciu militar”.
 
„Nu ne putem juca de-a poliţiştii cu 5.000 de persoane tinere”, admite Reist, „dar este clar că există unele reguli” şi „sistemul observă dacă cineva nu este vreodată acolo”.
 
Viitoarele cadre ale acestor recruţi, şefi de secţie şi de companie vor lua contact cu ei şi o linie deschisă funcţionează pentru a-i ajuta dacă va fi necesar, mai asigură purtătorul de cuvânt al armatei.
 
În fine, la sosirea lor în cazarmă după trei săptămâni de armată la domiciliu, recruţii vor supuşi unor testări ale cunoştinţelor. „Cei care nu vor reuşi nu vor mai avea permisii”, a avertizat Reist.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

gyll
17.01.2021, 09:55:17

Acestea sunt noutățile aduse de covid: -pe lângă telemuncă acum avem și telearmată .

Sorin Constantin
17.01.2021, 11:38:00

@ gyll..., de mult timp serviciul militar în Elveția este diferit de al majorității țărilor. Acolo, militarul rezervist, adică un civil în viața de zi cu zi, primește și duce acasă uniforma, echipamentul militar, inclusiv o armă de foc și muniție. În cîteva decenii a fost un singur incident în care un rezervist a folosit arma militară primită, în scop ,,personal", a împușcat pe cineva care îl deranja...Elvețienii sînt în parte nemți și disciplina militară acolo există și se respectă! Undeva, prin presa de la noi era relatată o situație șocantă : într-un autoturism se deplasau prin Elveția un ne-elvețian și un elvețian și la un moment dat ne-elvețianul vede pe șoseaua pe care se deplasau un biciclist, echipat cu uniformă și cu o armă militară. Și întreabă pe elvețian ce se întîmplă, iar răspunsul a fost lămuritor : se presupunea că biciclistul era un rezervist și că probabil era programat să facă o tragere la un poligon și că poate biciclistul se deplasa spre poligon, ori se întorcea de la poligon

+1 (3 voturi)
High Hopes
17.01.2021, 15:13:59

Adevărat, mai puțin faza cu muniția. Elvețienii își păstrează arma cu care au făcut serviciul militar, dar muniție primesc doar în caz de război.

un motan intransigent
17.01.2021, 16:17:33

Inteligenta optiune, trupe de militie antrenate de militari profesionisti! Probabil s-or fi inspirat din "Principele" lui Noccolo Machiavelli. E de inteles ca o trupa de militieni e superioara prin dedicatie decat o trupa de mercenari. Militienii lupta pentru ei, mercenarii lupta pentru bani. Diferenta mare!

-5 (5 voturi)
Modifică Setările