Europa

articolul anterior articolul urmator

Elveţia: secretul unei vieţi fericite

11
29 Dec 2012 15:45:03
Autor: Ana Stan
„Totul are precizia unui ceas. Totul funcţionează aproape de perfecţiune“ FOTO Shutterstock
„Totul are precizia unui ceas. Totul funcţionează aproape de perfecţiune“ FOTO Shutterstock

Toată lumea o ştie: Elveţia este una dintre cele mai bogate ţări, un adevărat paradis, atât din punct de vedere al mediul, cât şi al condiţiilor de trai. Este considerată şi un paradis fiscal. Dar ce o face să fie aşa? Banii, resursele naturale, oamenii, precizia şi ordinea care domină fiecare aspect al vieţii? „Deutsche Welle“ încearcă, printr-un reportaj video, să răspundă acestor întrebări.

Un studiu a dovedit că Elveţia are un stil de viaţă foarte ridicat, dar locuitorii sunt cei care trebuie să decidă dacă iubesc sau nu ţara. 

Locuitorii
 
În cel mai mare oraş al Elveţiei, Zürich, trăiesc doar 400.000 de oameni. Oraşul este un amalgam internaţional, dar viaţa aici nu este deloc stresantă. Zürich şi Geneva sunt printre cele mai importante centre financiare ale lumii. 
 
Capitala Elveţiei, Berna, are farmecul unui orăşel de munte. Din Geneva, Zürich sau Berna poţi să ajungi în Alpi într-o clipită. Unele dintre cele mai bune pârtii de schi sunt doar la o aruncătură de băţ. 
 
Totul are precizia unui ceas. Totul funcţionează, aş spune, aproape de perfecţiune“, spune un rezident al Genevei. „O perioadă am locuit în Londra, dar oamenii de-acolo au o altă atitudine“.
 
Fotograful Pedro Nuñez din Chile trăieşte în Elveţia de 6 ani. El este foarte conştient de diferenţa dintre oraşul său natal, Santiago de Chile, şi cele din această ţară. 
 
„Santiago are 8 milioane de locuitori. Să ajungi de-acasă la serviciu poate să dureze şi o oră. Aici, în Zürich, ai nevoie de doar 10 minute. Mulţi oameni din Santiago au studii superioare, dar nu-şi pot găsi de muncă sau dacă au de muncă sunt foarte prost plătiţi. Apoi e vorba de rata criminalităţii. În Zürich nu sunt aproape deloc infracţiuni. Nimeni nu încearcă să-ţi fure aparatul de fotografiat sau geanta“.
 
Există şi părţi negative ale traiului în Elveţia, după cum susţine şi sociologul Jean Ziegler. „Chiria în Geneva este absurdă din cauza speculaţiilor cărora guvernul nu le poate face faţă. Chiria peste tot în Elveţia este foarte mare şi din cauza legilor financiare permisive“.
 
Criteriile unei vieţi fericite
 
Slagin Parakatil, consultant la Mercer (companie de consultanţă internaţională cu sediul în New York, SUA), spune că cele 39 de criterii care definesc calitatea vieţii sunt foarte importante. Printre ele se numără mediul politic, stabilitatea internă, rata criminalităţii, clima - dezastre naturale, produsele interne (fructe proaspete, carne, legume etc.). Toate acestea fac din Elveţia un mediu de trai excelent.
 
Unul dintre cele 39 de criterii pentru un standard de viaţă ridicat, stabilite de un studiu Mercer, este şi o infrastructură bună. Elveţia nu numai că are cel mai bun sistem de transport public urban, dar şi căile ferate se numără printre cele mai bune din lume. Nu trebuie uitate nici aeroporturile internaţionale, un factor important pentru străinii care vin să se stabilească aici sau se află doar în vizită. 
 
Aduc banii fericirea?
 
Elveţia este mică, dar este şi una dintre cele mai bogate ţări ale lumii. Profesorul de Economie Matthias Binswagner a încercat să afle dacă această bogăţie este într-adevăr cea care îi face pe oameni fericiţi. 
 
„Bineînţeles că are legătură cu banii. Lucrurile sunt foarte bine organizate şi străzile sunt foarte sigure. Sistemul de sănătate este şi el foarte bun. Dar atunci când ajungi la un anumit standard, trebuie să te întrebi dacă mai multă ordine şi mai multă siguranţă chiar îmbunătăţesc stilul de viaţă. Uneori poate fi invers. Dacă este prea multă ordine, libertatea individuală are de suferit. Este ca în viaţă: fericirea elveţienilor nu mai este strâns legată de veniturile lor.“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Get0dac
29.12.2012, 18:04:58

La multi ani celor 60 000 de retoromani din Elvetia. Sarbatori fericite si un an nou fericit.

+4 (4 voturi)
Teodorescu Emanuel
29.12.2012, 18:44:59

Acest articol mi se pare irelevant. Elvetia nu face parte din EU dar profita din belsug de pe urma ei. Elvetia este ca un trezor, indiferent cat de bogata este. Acolo cei mai mari oameni ai lumii isi tin economiile fugind de nesiguranta fiscalitatii propriei tari. Mentalitatea de astazi este aceasta: vrei sa ai banii siguri depune-i la o bana din aceasta tara. Nu conteaza cum i-ai obtinut mama Elevetia te primeste cu bratele deschise. Furati de mirajul luxului vrem sa fim ca altii, Uitam ca sunt aspecte mult mai importante decat bogatia: un strop de umanitate, corectitudine, frumusete morala, o prietenie autentica, un loc de munca decent.......

+2 (2 voturi)
M Laur Razvan
30.12.2012, 01:03:19

Oare cati romani si europeni ASA ZISI CREDINCIOSI (crestini) se intreaba : "vor fii multi elvetieni ce vor intra in viata vesnica, aceea viata pe care toti crestini, musulmani trebuie sa o dobandeasca la sfarsitul acestei vieti TRECATOARE DE DOAR MAXIM 100 DE ANI?" Dragi mei frati care credeti intr-un Dumnezeu si care ati citit macar odata in viata putin din CARTEA SFANTA va asigur eu ca numai oameni care au fost trecuti prin griji si nevoi, incercari de toate tipurile in acasta viata vor intra pe POARTA INGUSTA iar restul (ca si majoritatea elvetienilor) vor intra pe cea larga (eu imi doresc - este singurul meu ideal sa intru pe poarta ingusta catre rai). Concluzia mea este ca nici macar SATANA nu se mai uita la elvetieni (asa cum se uita la romani, bielorusi, albanezi) pentru ca SATANA este mult mai inteligent decat toti elvetieni la un loc si stie ca nu are de ce sa isi consume energia cu oameni a caror destin si viata vesnica este oricum compromisa. Cati elvetieni fac rugaciuni obligatorii? Cati elvetieni intra cu sufletul curat si cu capul acoperit si plini de smerenie in CASA DOMNULUI? Cati elvetieni au parte de incercari ale vieti (boli, decese)? Cati elvetieni au dat ajutoare catre alte popoare mai sarace si cu mai putin noroc material decat ei? Cati elvetieni se casatoresc virgini asa cum a spus DIVINITATEA? Cati elvetieni respecta cele 10 porunci ale Divinitati? Cati elvetieni IARTA pe cei care au calcat stramb? RASPNSUL LA ACESTE INTREBARI ESTE CA FOARTE PUTINI ELVETIENI RESPECTA ACESTE LUCRURI CARE TIN DE MORALITATEA SI SPIRITUALITATEA ORICARUI OM. Va rog frumos sa nu ma faceti prost, idiot, ramas in urma sau sa imi adresati alte jigniri pentru ca FIECARE OM (suflet) va fii judecat dupa cum ganeste, vorbeste si actioneaza iar PACATUL TOT PACAT ESTE.

-4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
30.12.2012, 06:20:30

Comentariu considerat abuziv.

Teodorescu Emanuel
30.12.2012, 09:22:01

Dar pe dvs, cine v-a pus judecator peste altii? Elevtia este o tara binecuvantata de Dumnezeu. Ciocolata elvetiana are un gust delicios. Oamenii sunt civilizati. Nu cred ca suntem noi in masura sa ne punem in locul divinitatii si sa decidem dupa cum ne taie capul: cine intra si cine iese. Pe urma depinde de noi cum ne raportam la ei. Fiecare om e responsabil de propriile lui actiuni. Eu unul nu sunt de-acord cu politica monetara a acestei tari dar asta nu inseamna ca nu ii respect deciziile.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările