Europa

articolul anterior articolul urmator

Elveţia suspendă livrările de armament ale Germaniei către Ucraina

14
24 Apr 2022 11:25:56
Autor: Maria Ţaga

Elveţia, o ţară neutră, a suspendat livrări de armament ale Germaniei către Ucraina, printr-o blocare a re-exportării unor muniţii de fabricaţie elveţiană folosite de vehicule de luptă de infanterie de tip Marder, pe care Kievul doreşte să le obţină, dezvăluie cotidianul elveţian SonntagsZeitung, relatează AFP.

Citidianul elveţian face această dezvăluire în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz este tot mai aspru criticat din cauza incapacităţii Guvernului german de a livra armament greu Ucrainei, cu scopul de a o ajuta să respingă atacuri ale Rusiei, în timp ce alţi aliaţi din Occident îşi intensifică expedierile.

Vehiculul de luptă de infanterie de tip Marder, produs de către armurierul german Rheinmetall, foloseşte muniţie fabricată în Elveţia, precizează SonntagsZeitung.

Elveţia limitează re-exportarea acestui material de război către zone de conflict.

Ziarul citează un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat elveţian însărcinat cu Economia (SECO) care declară că a primit două cereri ale Germaniei privind transferul în Ucraina a muniţiei pe care a obţinut-o de la Elveţia.

„Cele două cereri ale Germaniei au primit un răspuns negativ, având în vedere neutralitatea elveţiană şi criteriile respungerii obligatorii prevăzute de legislaţia cu privire la materialul de război”, precizează acest purtător de cuvânt.

Elveţia s-a distanţat de practici din trecut şi a adoptat sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) Rusiei, pentru a o pedepsi pentru că a invadat Ucraina la 24 februarie.

Însă a subliniat că neutralitatea sa nu-i permite să furnizeze armament în zone de conflict.

Elveţia a respins, în martie, cereri de armament ale Polonei în vederea ajutării Ucrainei vecine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Lucifer
24.04.2022, 11:33:58

Șmecherii ieftine pentru ca Germania să nu trimită arme Ucrainei. Germania+Rusia=Love.

+7 (13 voturi)
Warne Shane
24.04.2022, 11:57:13

Neutri nu gluma. La fel de neutri fiind, refuza sa restituie supravietuitorilor si urmasilor lor coroane dentare, verighete etc de aur confiscate de nazisti in lagarele de concentrare. Si alte furaciuni naziste, inclusiv opere de arta clasificate de restul lumii ca “disparute in WW2”. Au restituit o cantitate mica de aur abia cand i-au presat americanii prin ‘98. Si atat, grosul e tot acolo, las’ ca sta bine. Uber-democratie, da, dar totul pana la banci.

+13 (15 voturi)
Alex.T
24.04.2022, 12:06:22

Normal, casetele de valori nerevendicate dupa expirarea perioadei contractuale revin bancii. Crezi ca cineva ar renunta vreodata la ele?

MV R.
24.04.2022, 12:27:14

Alex T,dacă acele casete sunt depuse de niște foști bonzi naziști,care or fi crăpat,casete pline cu dinți de aur smulși din gurile a milioane de deținuți,evrei și de alte etnii,tot mi-ar fi cu târșală să mi le însușesc... Le-aș dona Muzeului Yad Vashem.

+2 (2 voturi)
Aurel Paun
24.04.2022, 12:29:55

1. Logica elvetiana: Facem armament dar nu-l vindem pentru razboi. Il face pentru decor? 2. Germania este in stare sa faca vehicule de lupta, dar nu e in stare sa faca munitie pentru ele. Dece le mai face? 3. Polonia ar vrea sa ajute Ucraina cu armament, dar n-o lasa Elvetia, nelivrandu-i armament pentru utilizare in conflict. Uite asa este ajutata Ucraina de catre unele tari din UE. Toti promit dar nu fac nimic..

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările