Europa

articolul anterior articolul urmator

Elveţienii dau puteri sporite serviciilor secrete

12
25 Sep 2016 19:06:20
Autor: News.ro
Elveţienii nu se tem dacă le sunt supravegheate comunicaţiile
Elveţienii nu se tem dacă le sunt supravegheate comunicaţiile

Elveţienii au spus masiv "da", duminică, unei legi a informaţiilor care autorizează serviciile secrete să le supravegheze comunicaţiile telefonice şi activităţile pe Internet, potrivit primelor estimări cu privire la rezultatul referendumului, relatează AFP.

Aproximativ 66% s-au pronunţat în favoarea legii, potrivit unor estimări realizate pentru televiziunea elveţiană de institutul gfs.bern după închiderea secţiilor de votare la ora locală 12.00 (13.00, ora României). Această estimare are o marjă de eroare de plus sau minus trei procente.
 
Referendumul a fost organizat în contextul în care ameninţarea teroristă este foarte puternică în Europa.
 
Sondajele din timpul campaniei au preconizat că elveţienii vor spune "da", însă scorul este mai mare decât previziunile de 53-58%.
 
Legea a fost adoptată de Parlament în 2015, însă referendumul a fost impus de o alianţă formată din Partidul Socialist, verzi şi organizaţii ca partidul Piraţilor, care se tem de derive ca cele denunţate de Edward Snowden în Statele Unite.
 
Prin dezvăluirile sale, Snowden, un fost agent al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), a prezentat în 2013 amploarea supravegherii electronice americane introduse după atacurile de la 11 septembrie 2001.
 
Până acum, serviciile secrete ale Confederaţiei helvetice aveau dreptul să colecteze informaţii doar pe domeniul public sau să le obţină de la autorităţi, în cazul în care erau disponibile.
 
Guvernul, care susţine legea, a subliniat că nu mai era posibil să facă faţă, în condiţiile actuale, noilor ameninţări.
 
Serviciile secrete vor putea, de-acum, în anumite condiţii, să supravegheze în mod preventiv atât corespondenţa şi comunicaţiile telefonice ale persoanelor private, cât şi activităţile acestora pe Internet, să se infiltreze în reţele informatice şi să procedeze la percheziţii de localuri, vehicule sau bagaje.
 
Ele vor putea, totodată, să perturbe accesul la informaţii în reţele informatice, cu condiţia ca aceste sisteme să fie utilizate în atacuri vizând infrastructuri critice.
 
Însă elveţienii au refuzat duminică, în mod categoric, celelate două texte în legătură cu care au fost consultaţi la nivel federal.
 
Potrivit primelor proiecţii, ei au respins în proporţie de 60% o creştere a pensiilor, iar în proporţie de 63% o iniţiativă populară cu privire la "economia verde", care cerea o reducere a consumului de resurse naturale.
 
Marea majoritate a elveţienilor a votat prin corespondenţă şi pe Internet, ceea ce permite o numărare foarte rapidă a buletinelor de vot.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Mihai Alex
25.09.2016, 19:11:06

Greu de crezut.

Adrian Foangă
25.09.2016, 21:40:27

Nu e greu de crezut. Omul are intodeauna dorinta de a fi controlat cumva, si chiar si societatile considerate evoluate isi pun "stapani" cand trece un timp si se simt prea libere. Este natura umana, nu se poate schimba... exista o intreaga teorie pe chestia asta, eu am simplificat pentru romani, care nu-s chiar cei mai isteti din lume...

-2 (2 voturi)
Ţepeş ştersu'
25.09.2016, 21:52:36

Adrian Foanga Caracterizarea "romani, care nu-s chiar cei mai isteti din lume..." se aplică perfect la tine, nu și la întregul popor. Având în vedere realitățile istorice și sociale, poporul român este foarte isteț în comparație cu multe alte popoare. Oricum e greu de făcut o scară a istețimii la popoare. Totuși având în vedere că milioane de români au învățat limbi străine, meserii noi și lucrează în țări străine, într-un mediu diferit de cel de acasă poate fi un motiv de a-l caracteriza drept un "popor isteț". Atenție, nu am scris "cel mai isteț"!

-1 (1 vot)
m lupascu
25.09.2016, 21:31:42

- o societate normala cu dorinta de a-si prezerva bunastarea viitorului

+2 (2 voturi)
marius cristian
25.09.2016, 21:48:45

foarte tare : deci votam pentru ca serviciile secrete sa ne invadeze intimitatea de pe internet , dar in schimb ne opunem maririi pensiilor si unei abordari mai ecologice a resurselor naturale... sunt oare singurul care considera ca aceste mentalitati sunt de oameni spalati pe creier?!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările