Europa

articolul anterior articolul urmator

Elveţienii îşi vor putea schimba sexul, în acte, printr-o vizită la biroul de stare civilă

16
26 Dec 2021 16:33:15
Autor: Melania Agiu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Elveţienii îşi vor putea schimba legal sexul în documente printr-o simplă vizită la biroul de stare civilă, începând cu 1 ianuarie, acest lucru plasând ţara în fruntea mişcării de autoidentificare a genului din Europa, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, Elveţia se alătură astfel Irlandei, Belgiei, Portugaliei şi Norvegiei care permit unei persoane să-şi schimbe legal sexul fără terapie hormonală, diagnostic medical sau evaluare ulterioară şi fără birocraţie.
 
Conform modificărilor aduse Codului civil al Elveţiei, orice persoană cu vârsta peste 16 ani care nu este sub tutelă legală îşi va putea modifica sexul şi numele printr-o declaraţie dată la oficiul stării civile. Persoanele mai tinere şi cele aflate sub tutelă vor avea nevoie de acordul tutorelui pentru a face acest lucru.
 
În prezent, schimbarea sexului în acte necesită un certificat medical care confirmă identitatea transgender a unei persoane.
 
Unele cantoane - regiuni semi-autonome ale Elveţiei federale – cer, de asemenea, unei persoane să se supună tratamentului hormonal sau tranziţiei anatomice înainte de a-şi schimba legal sexul, în timp ce, pentru o schimbare a numelui, e necesară dovada că noul nume a fost deja utilizat în mod neoficial de câţiva ani.
 
Elveţia a votat în septembrie pentru legalizarea căsătoriei civile şi a dreptului de a adopta copii pentru cuplurile de acelaşi sex. Este una dintre ultimele ţări din Europa de Vest care a făcut acest lucru.
 
Şi Spania a aprobat în iunie un proiect de lege care permite oricărei persoane cu vârstă de peste 14 ani să-şi schimbe legal sexul fără un diagnostic medical sau terapie hormonală. În 2018, Germania a devenit primul guvern european care a introdus o a treia opţiune de gen, dar în iunie 2021 a renunţat la două proiecte de lege care urmăreau să introducă autoidentificarea de gen. Un nou membru transgender al parlamentului speră să abordeze acest lucru.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

eu doar constat
26.12.2021, 17:15:23

Ma indoiesc, ca simpla declaratie la un notar elvetian, sau la alta institutie civila din Tara Cantoanelor, e suficienta pentru a-ti schimba sexul. Cred, ca in realitate modificarile chirurgicale de preschimbare a sexului trebuie sa primeze, altfel devii un fel de cioara vopsita. Te dai porumbel, dar tot cioara ramai. Doar ca in Elvetia, dupa stirea asta, daca ai permis de la stat, poti ramane cioara, dar cei din jur trebuie sa te creada porumbel. Ca ai atestat!

+4 (4 voturi)
Cristi Lascu
26.12.2021, 17:30:22

Eu cred ca subestimezi cat de idioata devine omenirea.

-11 (21 voturi)
eu doar constat
26.12.2021, 17:36:28

Cristi Lascu Doar constat si imi pare rau ca "omenirea" asta incepe sa devina idioata cu Elvetia...Inseamna ca nu mai avem scapare... PS. Poate e doar o stire aiurea a "Adevarului", cum am mai vazut si alta data si in realitate altul este adevarul.

32Hermann
26.12.2021, 17:55:57

Ce nu pricep eu: 1. Ce se întâmplă la toaleta publică? Se vor face toalete pentru genul „X”? 2. Dacă vor apărea declarații false, pentru „beneficia” de oarece avantaje, care vor fi sancțiunile? Nu că zic, dar spun...

+2 (2 voturi)
Stan Toma
26.12.2021, 18:32:48

Wow , este o chestie . Daca vrei loc in autobuz esti femeie , daca circuli pe parte dreapta a drumului esti barbat . Daca circuli pe parte stanga a drumului esti femeie si daca circuli pe centru esti trans ?

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările