Europa

articolul anterior articolul urmator

Elveţienii se pregătesc să aprobe prin referendum căsătoria între persoane de acelaşi sex

10
23 Sep 2021 16:21:58
Autor: News.ro
Marş pro-LGBTQ + la Geneva FOTO EPA-EFE
Marş pro-LGBTQ + la Geneva FOTO EPA-EFE

Elveţienii se pregătesc să aprobe prin referendum, duminică, principiul căsătoriei pentru toţi, cu o largă majoritate, arată sondajele, relatează AFP.

Această ţară alpină este una dintre puţinele ţări din Europa Occidentală care nu a aprobat căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Este ”un pas foarte mare înainte” pentru Elveţa, declară AFP Thierry Delessert, un fost infirmier la psihiatrie care şi-a reluat studiile şi a devenit un specialist în istoria homosexualităţii din Elveţia, pentru a înţelege mai bine acest trecut sumbru.

În urmă cu 30 de ani, Thierry Delessert şi partenerul său au fost întrebaţi, pe când îşi căutau un apartament, dacă erau homosexuali sau veri. Prima opţiune i-a privat în mod sistematic de locuinţă.

Acest cercetător la Universitatea din Lausanne, în vârstă de 56 de ani, încă îşi mai aminteşte vremurile în care poliţia îi fişa pe homosexuali.

Elveţia a scos homosexualitatea de sub incidenţa penală în 1942, însă diverse poliţii municipale sau cantonale dispuneau, în anumite cazuri până la începutul anilor '90, de registre în care înregistrau homosexuali.

Thierry Delessert, care a scris ”Să ieşim din ghetou. Istoria politică a homosexualităţii în Elveţia, 1950-1990”, spune că aceste registre erau ţinute în numele ”controlului devianţei şi moralităţii”.

Aceste fişiere puteau avea efecte asupra vieţii oamenilor.

”Dacă un presupus homosexual era judecat cu privire la viol, homosexualitatea sa era o probă suplimentară a imoralităţii sale.Dacă un homosexual cerea un apartament, nu-l primea. Dacă un homosexual voia un loc de muncă în funcţia publică, nu-l obţinea”, declară Thierry Delessert.

Aceste registre nu au fost, însă, publicate vreodată, iar nicio persoană al cărei nume era înscris în ele nu era informată cu privire la acest lucru.

”Numai Zurich şi Basel au anunţat în mod oficial, în 1979 şi 1980, desfiinţarea (registrelor). Iar în calitate de istoric este frustrant, pentru că registrele au dispărut în mod misterios”, deplânge specialistul.

Cercetările sale i-au permis să culeagă însă mărturia unui comisar care vorbeşte despre aproximativ 200 de homosexuali înregistraţi pe an la Zurich şi despre adnotări manuscrise pe documente de poliţie sau despre poliţişti care cereau înfiinţarea acestor ”fişiere” cu homosexuali arestaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Toader Aileanei
23.09.2021, 16:44:50

Nu-mi vine a crede ce timpuri traim. Vorba aia "mi-e frica sa nu devina obligatoriu". Dar totusi sper ca mai sunt oameni sanatosi la cap in Elvetia si se vor opune la referendum!

-3 (17 voturi)
nihil sine deo
23.09.2021, 17:02:28

uau misto. II asteptam pe homosexualii care si fac veacul "pe forum" sa ne delecteze cu reflectiile lor,dupa ce si revin din juisare.

-6 (16 voturi)
Radu Mîrcea
23.09.2021, 17:21:45

Nihil Sine Deo Stai sa vezi ce o sa vomite pe aici. Eu le zic vasilinosi.

-7 (13 voturi)
J@ Ma 3.14sh
23.09.2021, 18:21:55

nihil sine deo acua astept pe cei din BOR ? aia sunt stiuti si platiti de la buget

+6 (12 voturi)
Radu Mîrcea
23.09.2021, 18:43:38

EA pi, La avatar ai verdeata. Sa inteleg ca folosesti ulei de palmier?

-6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările