Europa

articolul anterior articolul urmator

Emmanuel Macron, contrat dur de prim-miniştrii Poloniei şi Ungariei: noul preşedinte francez este acuzat că loveşte în Europa Centrală

72
23 Jun 2017 13:27:40
Autor: Ion Gaidau
Emmanuel Macron răspunde întrebărilor jurnaliştilor la sosirea la primul său summit european FOTO AFP
Emmanuel Macron răspunde întrebărilor jurnaliştilor la sosirea la primul său summit european FOTO AFP

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost aspru criticat de premierul ungar Viktor Orban şi de premierul polonez Beata Szydlo în marja summitului de la Bruxelles.

Într-un interviu apărut în ajunul deschiderii summitului de la Bruxelles, Viktor Orban a apreciat că apariţia lui Emmanuel Macron pe scena europeană nu este „încurajatoare“, transmite AP.

Potrivit premierului conservator ungar, noul preşedinte al Franţei, un progresist, crede că cea mai bună formă de prietenie în interiorul UE este de a „lovi în ţările din Europa Centrală“. Orban a declarat totodată despre Macron că este un „copil nou“ în politica europeană.

La rândul ei, Beata Szydlo l-a acuzat pe noul lider de la Palatul Elysee de „antipatie“ faţă de ţările din Europa Centrală.

„Polonia este deschisă cooperării cu Franţa. Dar acest lucru va depinde de preşedintele Macron, fie vrea să îşi etaleze în presă antipatia faţă de ţările din Europa Centrală, fie vrea să vorbească de fapte“, a avertizat şefa Guvernului de la Varşovia, citată de „Le Figaro“ şi news.ro.

„Este bine să vorbeşti de fapte şi să nu te serveşti de remarci bazate pe stereotipuri“, a adăugat ea.

Orban şi Szydlo au reacţionat astfel la un interviu în care Macron a criticat „unii lideri europeni care întorc spatele Europei“.

„Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun“, a atras atenţia miercuri preşedintele francez.

Liderul de la Elysee a pledat pentru „promovarea unei Europe care să meargă spre mai bine pe plan economic şi social“, menţionând şi chestiunea controversată a angajaţilor detaşaţi. El a sugerat că această problemă a stat şi la baza victoriei taberei care a militat pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Preşedintele francez şi liderii polonez, ungar, ceh şi slovac s-au întrunit separat în marja summitului de la Bruxelles, o reuniune apreciată drept „foarte pozitivă“ de oficiali de la Varşovia şi Praga.

Preşedinţia franceză a dat asigurări că nu se doreşte crearea unei crize, ci găsirea unor poziţii comune asupra unor probleme europene, între care şi criza refugiaţilor.

Statele din Grupul de la Vişegrad se opun cotelor de relocare de refugiaţi impuse de UE, o poziţie criticată de Emmanuel Macron.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

72 Comentarii

Victoria Ponta
23.06.2017, 13:46:41

Piticul Erotic Macron se crede probabil cu trupele, la o plimbare si un discurs in Mali, nu a aflat ca e Uniunea Europeana. Articolul nu precizeaza ca schimbul de replici e generat de pozitia bataiioasa a lui Macron care a acuzat ca Estul e "cinic" si nu e "solidar" cu spalatii pe creier ai lui Soros din Vest, referitoir la migrantii din Africa. Macron nu a invatat in prostia si aroganta lui sa respecte opiniile altora, nu o va sti nici de acum. Ungaria , Polonia, Cehia, Austria, sunt exemple de comportament politic in aceasta problema. Din pacate Romania tace, Iohannis e tinut sub papuc de doamna semi-senila Merkel, iar Bruxelles zice ca alte "milioane" din statele Africii ar putea ajunge in Europa.

0 (30 voturi)
Victoria Ponta
23.06.2017, 13:49:11

Este deja evident ca istoria se scrie sub ochii nostri. Macron, Piticul erotic opreferat al francezilor, impreuna cu Angela Merkel, si restul gashtii (Mogherini, Junker, Tusk) incurajeaza in ascuns acest exod ilegal dinspre Afriuca spre Europa. Nu mai e vorba de "incapacitate" aici (africanii sosesc cu barca in Italia din 2014-2015) ci probabil de un plan bine pus la punct in cancelariile lor. Probabil, Romania e deja un "laborator de experiment social" ptr semi-senilii de la Bruxelles si inca nu a aflat. .

-1 (27 voturi)
Franc Charles
23.06.2017, 14:05:50

Bravo lor pentru reactie....autorul articolului onite insa sa spuna ca disputa a incepyt de la pozitia belicoasa a profresistulyi macrou cu privire la parazitii adusi de merkel si pe care scum vrea sa ii distribuie tuturor cu forta...si in timp ce aceste tari edtice su conducatori patrioti care isi apara propriul popor si nu veneticii de aiurea, noi avem niste tradatori, ciolanis grabindu se sa il pupe in fund pe acest peogresist di probabil sa ii promita ca ia el si vota polonezilir......in timp ce in Franta e ca in vestul salbatic cu haraje pe sosele construite de acesti invadatori in care mor sodeti nevinovati, tradatorul de macrou vrea sa isi exporte modelul si in estul europei

-1 (17 voturi)
Stefanescu Marian
23.06.2017, 14:10:16

Macron ăsta nu-mi inspiră nici-o încredere.Deocamdată pare un aliat de încredere al lui Merkel în dorinţa comună de a transforma Europa într-o superputere concurentă a SUA.Tocmai Franţa,salvată de două ori de SUA+UK,este vârful de lance a anti-americanismului în Europa.Macron va termina îngenunchind Franţa la picioarele Germaniei.

-2 (16 voturi)
b. e.
23.06.2017, 14:17:51

Premierii din Ungaria si Polonia au cam luat-o pe "aratura".

0 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (72)

Modifică Setările