De ce se tem englezii după ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-au plâns că românii şi bulgarii le vor invada ţara, englezii se întreabă cine va mai culege fructele şi legumele din UK. Restricţiile de muncă vor expira la sfârşitul anului 2013, aşa că românii şi bulgarii nu vor mai dori să lucreze în agricultură, ci se vor îndrepta probabil spre joburi mai sigure şi mai bine plătite.

Comitetul consultativ pentru migraţie (un raport care avertizează că odată cu ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari, fermierii englezi riscă să rămână fără muncitori şi preţurile la fructe şi legume ar putea creşte cu 10-15 procente.

În acest moment, SAWS, un fel de schemă a muncitorilor sezonieri din agricultură, permite ca aproximativ 21. 000 de români şi bulgari să vină în UK, anual, pentru cel mult 6 luni. Se pare că programul e crucial pentru magazinele şi pieţele din Marea Britanie. Fără el, căpşunile, salata, merele şi perele ar fi made in Spania, de exemplu (sau oriunde e forţa de muncă mai ieftină şi transportul nu foarte costisitor) sau ar fi made in Britain,  dar mult mai scumpe.

Schema pusă la punct de guvern garantează forţă de muncă iefină şi bună. Dar ce se va întâmpla în 2014 când nu-şi va mai avea rostul pentru că cele două categorii vizate vor putea intra şi lucra în Marea Britanie când vor.

În raportul publicat Marţi se arată că, cel mai probabil în primul an, după ridicarea restricţiilor, şi poate chiar şi în al doilea, fermierii britanici nu vor avea probleme în a recruta muncitori sezonieri deoarece românii şi bulgarii vor folosi munca sezonieră pentru a se pune pe picioare până vor găsi ceva mai bun. Dar apoi?

Cine va culege fructele şi legumele din Marea Britanie?

Mai mult ca sigur nu englezii, şi nu o zic eu, un simplu cetăţean, şi român pe deasupra, ci fermierii şi autorităţile.

"Ni s-a spus că anunţurile locale au atras câteva aplicaţii, dar că, în general, localnicii lucrează la ferme pentru perioade foarte scurte de timp, nu tot sezonul", se arată în raportul MAC, astfel că fermierii pierd bani pe recrutare şi training.

Ce spun producătorii:

De-a lungul anilor am căutat să angajăm forţă de muncă din UK, am intervievat frecvent dar cu foarte puţine rezultate.

De exemplu în 2012 am făcut interviuri cu 18 localnici şi le-am oferit de muncă. 3 au venit doar o zi, 10 dintre ei nu au venit deloc, 2 străini au stat o săptămână, în timp ce alţi 3 străini, care nu erau stabiliţi în UK, au fost mai mult decât fericiţi să rămână. Nici măcar un singur englez din cei intervievaţi nu a contribuit cu ceva la eforturile noastre, în 2012.
(H T Hulme, răspuns la solicitarea MAC)

image

În 2011 ne-am propus să recrutăm mai mulţi muncitori din UK şi prin intermediul site-ului nostru am primit un număr de aplicaţii. Din 20 de dosare am selectat 5 pentru o serie de munci, pe lângă casă şi pe teren. În două săptămâni o persoană a plecat spunând că munca nu era potrivită pentru ea. După o lună, alţi 2 muncitori au spus că treaba era prea grea pentru ei. După 8 săptămâni au plecat şi restul spunând că nu vor să lucreze în weekend deşi lucrau prin rotaţie.(New Farm Produce Ltd, răspuns la solicitarea MAC)

Şi nici nu mă mir: 

image


Numărul muncitorilor din agricultură din Marea Britanie e în scădere de zeci de ani. Forţa de muncă sezonieră e alcătuită preponderent din angajaţi veniti prin SAWS, români şi bulgari, sau din polonezi, sloveni, slovaci, forţaţi de şomajul din ţările lor sau atraşi de veniturile mai mari din UK, comparativ cu salariile de acasă.

Munca e grea, fermierii vor oameni dispuşi să lucreze orice, oricând, de obicei zilierii stau la ferme pentru a fi oricând disponibili, în condiţii deloc de invidiat, rulote sau în spaţii mici şi temporare. Condiţiile de muncă, arată raportul nu se vor schimba prea curând, e nevoie de investiţii

Pentru un englez astfel de munci sunt grele şi nerentabile. Pentru străini sunt uneori mană cerească.

În plus, tot raportul arată, că dacă lucrează temporar britanicul riscă să-şi piardă ajutorul de la stat. Şi apoi cine are nevoie de salariul fermierilor, obţinut prin muncă grea, când statul le asigură cam acelaşi venit.

"Sistemul de ajutoare sociale din Marea Britanie nu stimulează oamenii să lucreze. Din datele noastre reiese că cei care vor să muncească o fac. Dacă nu vor, atunci ajutoarele le permit să trăiască fără a presta nicio activitate, şi aici e problema, mentalitatea predominantă e că statul va asigura necesarul." (H T Hulme către MAC)

Fermierii spun că muncitorii din grupul A8 (Cehia, Estonia, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria) s-au împuţinat după ridicarea restrucţiilor de muncă, deci probabil acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cei din grupul A2, Romania şi Bulgaria, la începutul lui 2014.

Apoi, îngrijorare, sondajele arată că românii şi bulgarii nu sunt foarte interesaţi de UK, ci sunt atraşi mai degrabă de Italia, Spania, Germania. Şi, deşi se plâng de câte ori au ocazia de numărul mare de imigranţi, englezii nu se uită pe propriile statistici. Acestea arată că numărul de imigranţi din gupul A8 a scăzut de la 87 000 pe an, în decembrie 2007, la 16 000 pe an, în decembrie 2009. Deci cine spune că românii şi bulgarii vor da năvălă? Mai ales că mulţi sunt deja aici. Da, dar după 2014 poate nu vor mai vrea să culeagă căpşuni şi roşii, poate vor vrea să facă ceea ce au învăţat, ceea ce ştiu, poate vor cere salarii mai mari, condiţii mai bune.

Nu-i nimic, s-a găsit şi soluţia. Uniunea naţională a fermierilor propune atragerea studenţilor la agricultură din Ucraina. Dar nu pe cei în an terminal, nu ar mai avea motiv să se întoarcă acasă şi atunci UK s-ar pricopsi cu studenţii ucrainieni, ideali pentru a culege căpşuni şi salată dar numai în sezon, nu aşa...în neştire. Ce-mi plac mie jumătăţile astea de măsură.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite