Enigma crimei din parcul din Berlin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cecen din Georgia a fost împuşcat mortal la Berlin, se pare de către un cecen din Rusia. Dacă este vorba de o răzbunare, atunci două războaie au jucat un rol în această crimă.

A fost o crimă oarecare sau are uciderea unui azilant cecen din Berlin un substrat politic? Procuratura federală din Germania nu s-a implicat încă în anchetă, dar rămâne cu „ochii pe situaţie“, după cum a precizat pentru dpa un purtător de cuvânt. Procurorii federali intră în acţiune doar atunci când există suspiciunea că o infracţiune ar fi fost comisă de o „putere străină“. Presa speculează cu privire la o posibilă implicare a serviciilor secrete din Rusia.

O crimă ca la cinema

Incidentele de vinerea trecută din Berlin par desprinse dintr-un film despre foşti luptători ceceni, răzbunare şi criminali plătiţi. Realitatea nu este în acest caz mai puţin spectaculoasă decât ficţiunea: cu puţin înainte de prânz, un trecător care se plimba într-un parc din cartierul berlinez Moabit a fost împuşcat mortal de un biciclist. Acesta a tras de două ori asupra victimei - un bărbat de 40 de ani, solicitant de azil, de origine cecenă, cu paşaport georgian. Unele surse din Rusia şi Georgia spun că numele său era Selimkhan K., cunoscut de asemenea şi ca Tornike K.

Poliţia din Berlin, cartierul Moabit, în căutare de dovezi după crima din parc

image

Suspectul a fost prins rapid cu ajutorul informaţiilor de la martorii oculari. El se află în arest preventiv şi refuză să vorbească. Despre el se ştiu puţine lucruri. Potrivit procurorilor berlinezi, este vorba de un bărbat de 48 de ani cu paşaport rusesc. Presa susţine că şi el este cecen. Ambasada rusă din Berlin a precizat luni că ar fi „în contact“ au anchetatorii germani. Poliţia a găsit într-un râu din apropierea locului faptei bicicleta suspectului, o perucă şi probabila armă a crimei, un pistol Glock 26, de calibru 9 mm.

Cine a fost Selimkhan K.?

Din diverse surse, se strâng informaţii despre victimă cu ajutorul cărora se pot presupune posibile motive pentru crimă. Selimkhan K. trăia din 2016 în Germania. El provenea din Georgia din regiunea Pankisi, de la graniţa cu republica semiautonomă rusă Cecenia, din Caucazul de Nord. Această regiune montană greu accesibilă a fost scena luptelor în al doilea război cecen, început în 1999 şi care a durat aproape un deceniu. Luptători separatişti ceceni şi terorişti islamişti s-au ascuns de trupele ruse în regiunea amintită.

Lideri separatişti în al doilea război cecen: Şamil Bassaev (mijloc) şi Abu Al Valid (al doilea din dreapta)

image

Selimkhan K. ar fi luptat atunci de partea separatiştilor, împotriva Rusiei. „În cel de-al doilea război cecen, el ar fi luptat mai întâi sub comanda lui Şamil Bassaev, apoi sub cea a liderului arab Abu Valid“, se spune într-o scrisoare a preşedintelui asociaţiei berlineze „Societatea germano-caucaziană“, Ekkehard Maaß. Acesta s-a adresat astfel Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF). DW este în posesia acestei scrisori din 2017. Cunoscutul lider cecen Bassaev şi sauditul Valid au fost ucişi de unităţile speciale ruse. În scrisoarea sa pentru BAMF, Maaß face referire şi la războiul ruso-georgian din august 2008. Selimkhan K. ar fi pus atunci bazele unui grup de „200 de voluntari pentru apărarea Georgiei în Osetia de Sud“. Grupul nu a participat însă la vreo misiune de luptă.

Potrivit unor relatări de presă, Selimkhan K. ar fi colaborat cu Ministerul de Interne georgian şi ar fi fost un fel de „mediator“ la o luare de ostatici din 2012.

Nu este un caz unic

Maaß îl descrie pe Selimkhan K. drept „prietenul“ său, care „nu ar fi nici un islamist periculos, nici un terorist“. Mass-media au relatat că autorităţile germane l-ar fi trecut iniţial pe lista potenţialilor islamişti periculoşi. Ulterior el a fost scos de pe această listă. Maaß a cerut în scrisoarea adresată BAMF protecţie pentru Selimkhan K., deoarece acesta ar fi primit şi în Germania mesaje de ameninţare prin SMS şi WhatsApp. În plus, ar fi avut loc tentative de asasinare a acestuia, ultima oară în 2015 la Tbilisi.

Dacă se va dovedi că a fost o crimă plătită, ar fi vorba de un prim caz de acest fel în Germania, dar unul care confirmă o tendinţă constatată pe plan internaţional. În 2009, la Viena, refugiatul cecen Umar Israilov, şi el fost luptător în războiul cecen, a fost asasinat în plină stradă. Pentru crimă au fost condamnaţi trei ceceni care trăiau în Austria. Anterior, câţiva luptători ceceni cunoscuţi fuseseră asasinaţi în Turcia şi în regiunea Golfului Persic. Ekkehard Maaß a declarat pentru DW că este de părere că uciderea lui Selimkhan K. face parte dintr-o serie de crime cu substrat similar.

Roman Goncharenko - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite