Erdogan nu mai vrea cămine studenţeşti mixte. Premierul Turciei promite o nouă măsură de „democratizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul turc, Recep Tayyip Erdoğan, pe coperta revistei "Time"

Premierul Turciei,  Recep Tayyip Erdogan a creat o nouă polemică cu privire la locul religiei în societatea turcă, criticând caracterul mixt al reşedinţelor studenţilor, afirmaţii dezminţite de către Guvern, relatează AFP.

„Studenţii fete şi băieţi nu pot să trăiască în aceeaşi casă, este contrar structurii noastre care este conservator-democrată", a declarat Erdogan duminică, citat luni de ziare, în faţa cadrelor Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) reunite la Kizilcahamam, la periferia capitalei, Ankara.

Potrivit ziarelor Radikal şi Zaman, el a adăugat că Guvernul va „superviza într-un fel sau altul" această problemă, fără să precizeze dacă reşedinţele mixte ale studenţilor, tot mai rare în Turcia, vor fi despărţite.

În urma unei şedinţe de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului Bülent Arinç a dezminţit afirmaţiile atribuite premierului, denunţând „declaraţii inventate".

Aceste declaraţii nu au nimic a face cu realitatea", a insistat Arinç în faţa presei. „Nu avem absolut deloc intenţia să procedăm la un control" al reşedinţelor studenţilor.

Imediat preluate de presă, afirmaţiile lui Erdogan au provocat o polemică pe reţelele de socializare, unde numeroase voci au denunţat un atac împotriva vieţii private.

„Guvernul turc condus de AKP are nevoie să fie salvat înainte să să fie prea târziu. Erdogan pare să împingă partidul spre un punct fără întoarcere", a reacţionat Mohamed Hemish într-un mesaj postat pe Twitter.

„«Democratizarea» Turciei lui Erdogan autoritaristul este o glumă. Atatürk (Mustafa Kemal, fondatorul Turciei moderne) s-ar întoarce în mormânt", a scris Wim van Wegen într-un mesaj postat pe site-ul de microblogging.

„Recep, ameninţi un pic cam mult. Trebuie să înţelegi că Turcia nu este Arabia Saudită", a scris un cititor, cu pseudonimul "Alkan Alkan", pe site-ul cotidianului turc de limbă engleză Hürriyet Daily News.

Un lider al Partidului Republican al Poporului (CHP), principala mişcare de opoziţie prolaică din Parlamentul turc, i-a cerut lui Erdogan explicaţii cu privire la aceste afirmaţii.

"Prin «supervizare» vreţi să spuneţi că intenţionaţi să procedaţi, aşa cum face poliţia moravurilor în Iran, la un control vestimentar al studenţilor? Oare nu este un atac asupra vieţii private? Studenţii sunt suficient de mari să-şi decidă ei-înşişi viaţa", a declarat Umut Oran, un influent deputat CHP în Parlament.

Aflat la putere din 2002, Erdogan este acuzat că vrea să „islamizeze" Turcia - majoritar musulmană, dar care în mod oficial este laică de la fondarea Republicii, în 1923 - prin multiplicarea unor referinţe tot mai vizibile la islam.

În cursul revoltei politice fără precedent care a afectat regimul turc în iunie, numeroşi manifestanţi care au defilat pe străzile marilor oraşe din ţară au denunţat o nouă lege care limitează consumul şi vânzarea de alcool.

În cadrul unei serii de măsuri menite să „democratizeze" Turcia, Erdogan le-a autorizat recent pe deputate să poarte vălul islamic în sediul Parlamentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite