Eşecurile politice din UE şi schimbarea liderilor cer măsuri rapide. Bruxelles-ul ar putea organiza un summit special pentru creştere economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE s-ar putea reuni la un summit special pentru măsuri de creştere economică şi relansarea pieţei muncii în UE, înaintea Consiliului European de vară, programat în fiecare an, la sfârşitul lunii iunie. Varianta unui nou summit a fost confirmată de preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy, citat de EuObserver, după ce mai mulţi premieri din ţările cu probleme din zona euro au insistat pe nevoia relansării creş

Datoriile Spaniei vor fi miercuri în centrul discuţiilor ministrilor de finanţe ai UE care se întâlnesc în cadrul Consiliului Ecofin, după care Executivul UE se pregăteşte să anunţe previziunile de primăvară precum şi recomandările pentru fiecare stat membru pentru atingerea ţintelor macroeconomice mult mai stricte.

În condiţiile în care guvernele şi coaliţiile se clatină, aliaţii Germaniei şi ai cancelarului Angelei Merkel încep să fie taxaţi la urne, iar în rândul politicienilor europeni se conturează o revoltă faţă de politica germană de austeritate.

Prima rebeliune: socialistul favorit din Franţa
 
Francois Hollande, cel mai bine plasat candidat la președenția Franței, a declarat că susține un acord european de stimulare a creșterii economice, dar consider că Germania trebuie să accepte că acest lucru este singurul mod în care criza euro poate fi rezolvată.

 „Dacă vom continua să insistăm ca Germania să plătească datoriile și deficitele țărilor din sud, este de înțeles reticența acesteia. Toată lumea trebuie să întreprindă eforturi pentru redresarea finanțelor publice”, a declarat Hollande. „Dar și Germania trebuie să înțeleagă că numai prin creștere economică putem să rezolvăm o mare parte din problemele cu care ne confruntăm”.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost de acord că austeritatea bugetară nu reprezintă, de una singură, răspunsul la criza datoriilor suverane. Dar, la rândul ei, a declarat că asigurarea unei creșteri economice sustenabile este imposibilă fără implementarea de reforme structurale.

Guvernul de la Berlin crede că există posibilitatea unui compromis între Hollande, în cazul în care acesta va câștiga alegerile.  Între timp, şeful Eurogrupului Jean Claude Juncker ar putea avea primele negocieri cu Hollande legate de tratatul fiscal déjà convenit în UE şi căruia, candidatul socialist, favorit şi pentru al doilea scutin al alegerilor din Franţa, ar vrea să-I aducă unele modficări.

Alţi "săturaţi" de austeritate

Printre cei “sătui” de măsuri de austeritate se numără directoarea FMI, Christine Lagarde, premierul italian, Mario Monti, şi fostul premier belgian, acum lider al liberalilor din Parlamentului European, Guy Verhofstadt. Presat de campania electorală, chiar şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cel mai apropiat aliat al lui Merkel, a început să vorbească de nevoia stimulării creşterii economice.  Pare a fi început o rebeliune faţă de reţeta germană privind austeritatea strictă, nota „New York Times". 

La rândul său, Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a cerut săptămâna trecută liderilor zonei euro să adopte o „convenţie de creștere” pentru a îmbunătăți perspectivele economice. Conform lui Draghi, Eurozona se află, probabil, în faza cea mai dificilă a unui proces în care austeritatea fiscală „începe să-și reverbereze efectele restrictive” asupra economiei, a declarat Draghi în fața Parlamentului European.

Şeful BCE transmite mesaje în acelaşi ton

Deși Draghi pare să se alăture vocilor care cer stimularea creșterii economice, în special din partea candidaților la președenția Franței, președintele BCE a declarat că orice fel de planuri în această direcție trebuie să ia în considerare implementarea de reforme structurale și de creștere a competitivității.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite