Europa

articolul anterior articolul urmator

Este România o „ţintă în aşteptare”?

27
18 Nov 2015 10:54:32
Cristian Unteanu

Posibil. Să vedem contextul şi să vedem argumentele care susţin o asemenea teză. Suntem o „ţintă în aşteptare” deoarece, evident, nu suntem înscrişi încă pe lista obiectivelor prioritare ale strategilor celor două tipuri de conflicte majore în a căror proximitate imediată ne aflăm:

pe de o parte spaţiul rus cu extensia sa conflictuală din estul Ucrainei şi Marea Neagră (şi, posibil, R.Moldova) şi, pe de alta, Orientul Apropiat cu prelungirea sa conflictuală pe Ruta Balcanică spre exploziile produse şi anunţate ca inevitabile pe viitor din inima Europei.

Cu siguranţă, cu excepţia deschiderii unui conflcit deschis Est-Vest care să aducă în atenţia planificatorilor ruşi nevoia unei lovituri preventive pe Deveselu, „Ţinta România” este încă una îndepăratată sau, în orice caz, nu se găseşte pe aceeaşi categorie de urgenţe precum „capitalele cruciate” deja nominalizate de ISIS: Paris, Roma, Londra, Washington...

Aparentă liniştitoare situaţie.

În realitate, nu este deloc aşa. Suntem pe listă. România se anunţă a fi deosebit de interesantă, aşa cum citeam în diverse analize operative la Bruxelles, pentru perioada a doua, extinsă, a planului de acţiune jihadist în Europa. Atunci când va fi nevoie de zone mai largi (cu mult mai ample decât cele de acum) pentru regruparea forţelor care se vor retrage provizoriu din lumea occidentală, pentru refacerea şi reconstrucţia filierelor. Credibilă ameninţare deoarece, previzibil, în tot spaţiul occidental a început acum o vânătoare nemiloasă a celulelor cunoscute sau/şi a tuturor celor fişaţi ca potenţiali terorişti sau simpatizanţi ai acestora, având legături (oricât de îndepărtate) cu orice componentă a terorismului, inclusiv cu reţelele informatice şi de comunicaţii folosite pentru propagarea mesajului islamismului radical.

Drept care, imediat, va începe o operaţiune de retragere a elementelor active înspre alte zone europene (în niciun caz nu o retragere în Maghreb sau Orientul Apropiat), profitând de ceea ce mai înseamnă încă libertatea de mişcare din Spaţiul Schengen.

Asta va însemna două lucruri: membrii activi ai celulelor teroriste se vor retrage către zone de tip „safe heaven” şi, în paralel, vor fi activate celulele prevăzute a intra în acţiune în a doua etapă, cele de la nivelul trei primind deja ordinul de atenţie şi începând pregătirile şi antrenamentele „în orb”. În al doilea rând, este absolut previzibil că planificatorii Statului Islamic vor încerca, în perioada imediat următoare, să forţeze introducerea pe rutele de migraţie a cât mai mulţi operativi, pe care să-i disemineze în acest flux. Dar, din câte am auzit, cu un element de noutate: nu vor mai dori să-i trimită direct în Occident, nu această etapă de revigorare a acţiunilor represive şi control antiterorist, ci să-i lase „în adormire” în locaţii din ţările aflate pe Ruta Balcanică.

Care vor fi zonele de tip „safe heaven”? În primul rând, fireşte, cele la care se ajunge cel mai uşor şi unde sunt create deja, de mult timp, mecanisme specializate de preluare şi „anonimizare”: marile comunităţi musulmane din occidentul european, acolo unde familiile lor vor acţiona ca prim scut protector şi, mai departe, vor putea fi trimişi la adăpost. Punctul fragil al raţionamentului este că înspre aceste comunităţi închise şi înspre cartierele la fel de închise în care locuiesc, se îndreaptă acum toate căutările şi încep acţiunile de demantelare a reţelelor şi punctelor de raliere a simpatizanţilor (vezi, spre exemplu, decizia franceză privind proxima închidere de moschei radicale).

În acest caz, spaţiul Balcanilor rămâne încă unul deschis şi primitor. Pe de o parte datorită insuficienţei forţelor de ordine reunite (poliţie, armată şi trupe speciale) şi, pe de altă parte, datorită existenţei de mult timp a unor tabere de pregătire pentru islamiştii fundamentalişti, cunoscute dar tolerate de foarte mulţi ani de zile. Balcanii reprezintă acum, din nou, un spaţiu extrem de volatil unde regăsim reprezentarea a mai toate tendinţele sau organizaţiile extremiste, în special din Orientul Apropiat şi nordul Caucazului, fiecare atrăgându-şi simpatia sau chiar sprijinul activ al unei părţi a populaţiei din zonă, ea însăşi extrem de eterogenă şi confesional diversă, atipică şi istoric-conflictuală.

Dacă este încă destul de dificil de imaginat "un război al civilizaţiilor" izbucnit, pe motivaţie religioasă, în spaţiul lumii occidentale, nu este deloc imposibil să înţelegem logica unui scenariu pervers care ar vrea să detoneze spaţiul european aprizând din nou un conflict ca atâtea altele din istoria regiunii noastre, reaprinzând focul mocnit (niciodată pe deplin stins) al intoleranţelor şi urilor istorice din zonă. Acum alimentate, în mod real, de spaima sosirii unui număr extrem de important de migranţi musulmani care, de acum, nu vor maiputea intra înspre centrul Europei, imobilizaţi în spaţiul Balcanilor. Acum, desigur, urmând să afecteze dramatic echilibrul de securitate din ţările de pe Ruta Balcanilor. Dar, dacă lucrurile vor continua astfel, nu vor urma să apară,aşa cum anunţam de mai mult timp, extensii ale acestei rute, fie şi numai pentru că, la un moment dat, previzibil, presiunea va deveni prea mare în micuţele ţări deja sufocate şi acum?

În acest sens, referindu-ne la ţara noastră,  este posibil să folosim conceptul de  "ţintă în aşteptare". Previziunile sunt că va creşte presiunea migratorie şi, în paralel, vor creşte fluxurile pe rutele clasice de trafic de persoane, arme şi droguri pentru a aproviziona şi finanţa fazele următoare ale acţiunilor teroriste, prezumabil cu mult mai ample şi cu obiective multiple. În acelaşi timp, dar aceasta a început deja de mai mult timp, se observă o recrutare din ce în ce mai intensă de operatori de reţele informatice, de "cutii poştale" prietenoase care să difuzeze mesaje directe între membrii celulelor sau să propage pe reţelele sociale mesaje de destructurare, chemare la abolirea statului şi ordinii sociale, de nesupunere civilă, încercând dturnarea unor proteste civice şi transformarea acestora în acţiuni anti-sistem.

Suntem şi noi în război. Suntem în război alături de partenrii noştri din spaţiul euro-atlantic şi ar trebui să conştientizăm foarte rapid acest lucru. Dacă am auzit corect mesajele pe care le transmite România, anunţăm că ne constituim parte activă a acestei operaţiuni militare de mare anvergură şi că, din nou, mulţi îşi doresc să facă apel la resursele de informaţii pe care le deţine ţara noastră. Care este şi va trebui să afirme că cere recunoaşterea formală a acestui lucru, un pilon esenţial de securitate şi stabilitate într-o zonă care poate deveni cvasi-instantaneu, una de mari incertitudini.

În acest sens, cred că o prioritate a activităţii acestui nou guvern ar trebui să fie obiţinerea în clar a acestei recunoaşteri, adică apartenţa României la ceea ce veţi vedea că va fi nou spaţiu Schengen, adică cel al unei foarte dure, eficiente şi reale politici de securitate internă şi apărare în comun a spaţiului şi frontierelor europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

marius cristian
18.11.2015, 13:00:34

Stimabile , ca sa nu devenim potentiale tinte pentru eventualii amatori de a se detona cu centura de explozibili sau de a mitralia neselectiv cu kalashnikovu' , trebuie doar sa procedam precum Grupul de la Vishegrad si sa refuzam categoric blestematele de COTE OBLIGATORII si PERPETUE de colonisti musulmani...

+6 (8 voturi)
Mandrean Paul
18.11.2015, 14:37:25

marius cristian Asa o fi,o sa refuzam.Pana atunci,ca sa nu fii nervos,suparat sau indispus,am pentru tine si nu numai,o STIRE BOMBA !!! A fost interceptata scrisoarea unui terorist arab trimis in Romania... ,,Zalutam cu rezbekt, Jefu Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns, tregut fara broblem control la aerobort. Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba, dat jumadate la taxi, jumate furat tigan din buzunar. Indalnit frate Ahmed, batron magazin, ajudat la mine. Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler broaspat, intoxicat cu zalmonel,noi ajuns la sbital, doctor roman durut la cur, noi luat cur fok. Jefu, gu bomba praf antrax nu putut facut la Romania, cineva furat antrax, deci ingercat plan bomba cu bum-bum…! Mutat apartament frate Ahmed, adus mult frumos aminde de tara mia, fara apa la robinet, geamm sparte ca Beirut , tigle kazut cap cind vind bate. Urmarit PROTV emiziune explozia camion azotat, facut frica la mine. Astia romani are tupeu nu gluma! Urgent trebuie recrutat, jefu ! Bomba cu azotat mare efect aveam. Inderesat pilotat avion bentru lovit gladire la roman. Vazut delevizor, aparat zbor MIG brabusit singur in ogor la taran, plus taran roman stricat singur gladire, adormit beat, tigara abrinsa, murit soacra, facut chef mare la ei… Draga Jefu, gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gind iesit cumbarat baclava, exblodat budelie la barter. Aicia la Romania, mult cretin! Zbierat, zguibat la sin, cacat be mine de frica! Jefu, ma indorg acasa! Asta romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba." O zi buna !!! :))

+6 (12 voturi)
Spaima Vitelor
18.11.2015, 13:43:20

din pacate romania nu este o tinta a islamistilor; din pacate prin prisma argumentelor pt care nu este considerata o tinta: coruptie imensa, lideri de carpa, intelectualitate(asa zisa societate civila) dusa cu pluta, popor inapoiat, biserica super-fanatica... toate acestea pe placul islamistilor care au mult mai mult de castigat de pe urma acestei romanii aflata intr-un somn ce pare etern.

+1 (3 voturi)
conteaza parerea mea
18.11.2015, 13:58:23

Asta iubesc eu la xenofobi: puținătatea minții! Ce regret: gura lor prea mare și incapacitatea celor care ar trebui să aplice legea de a le-o închide!!! Altfel am o întrebare: câți musulmani au fost implicați în distrugerea României, a economiei, educației, sănătății, armatei noastre?!? Câți s-au implicat în licitații frauduloase pentru autostrăzi, drumuri, infrastructura în general?!? Câți participă la corupția generalizată din administrație?!? A doua întrebare ar fi ce anume provoacă mai mult rău României: corupția sau comunitatea noastră musulmană (în imensa ei majoritate nativă și de generații întregi locatară a spațiului nostru)?!? Acu' închei întrebând: pe cine ar fi mai bine să dăm afară din țară?!?

-2 (12 voturi)
Mandrean Paul
18.11.2015, 14:32:10

Imediat dupa atentate, in 13 noiembrie,Hollande a spus: -a fost un "act de razboi comis de o armata terorista, Daesh"; -a fost un act "pregatit, organizat, planificat din exterior si cu complicitate interna"; Asadar ISIS , cu centrul la Raqqa, Siria, a revendicat atentatele de la Paris.Asadar Franta poate cere activarea articolului 5 al NATO, cel cu apararea colectiva, insa primul pas trebuie sa fie utilizarea articolului 4, care se refera la consultarile intre aliati. Si daca vrea si daca nu,Romania trebuie sa se implice.Abia din acel moment putem deveni o tinta sigura a nebunilor din ISIS.Pana atunci,doar ne hazardam in supozitii. Iar daca o nsa existe un "nou Spatiu Schengen,unul al securitatii si nu numai al prosperitatii,pentru asta sa le multumim la americani.Fara ei,armata si militarii nostri erau carne de tun in orice conflict.Datorita americanilor ,Armata Romaniei o sa primeasca 2% din PIB.Altfel,guvernantii nostri ar fi lasat armata sa defileze in papuci de casa si echipament Made in China.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările