Europa Apărării, relansată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA
Foto: EPA

Primul pas spre crearea unei „uniuni europene a apărării“ a fost făcut luni la Bruxelles, când 23 de state UE au semnat un document ce conţine 20 de angajamente în scopul de a întări cooperarea în domeniul securităţii.

„Trăim un moment istoric pentru apărarea europeană“, a afirmat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, după ce miniştrii Apărării şi de Externe au semnat o notificare a intenţiei lor de a crea Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), ce le permite ţărilor să coopereze mai strâns în privinţa operaţiunilor de securitate şi consolidării capacităţii militare.

După semnarea notificării, o decizie finală privind lansarea cadrului de cooperare în domeniul apărării este aşteptată în decembrie, la Consiliul European de iarnă, notează DPA.

Participarea la această iniţiativă este însă voluntară pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Irlanda, Portugalia şi Malta sunt încă în proces de a decide dacă se vor alătura sau nu acestui format, în timp ce Danemarca şi Marea Britanie, care au un statut special de „opt-out“, nu sunt aşteptate să participe.

O iniţiativă complementară NATO

Decizia de a lansa PESCO indică faptul că Europa nu mai vrea să se bazeze numai pe NATO în ceea ce priveşte apărarea. De altfel, minstrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a subliniat că este foarte important ca Europa să poată sta pe propriile picioare atunci când vine vorba de securitate, „mai ales după alegerea preşedintelui SUA (Donald Trump, n. red.)“.

„Dacă apare o criză în vecinătatea noastră, trebuie să fim capabili să acţionăm“, a declarat ea, în contextul în care Trump a criticat statele membre NATO care nu-şi respectă angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, punctează AFP.

UE a subliniat însă că PESCO este o iniţiativă complementară Alianţei Nord-Atlantice, din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale blocului comunitar. 

Teoretic, această cooperare întărită ar putea duce la crearea unui centru general de operaţiuni pentru unităţile de luptă ale UE sau a unei platforme logistice de operaţiuni. 

România, semnatară a notificării

Notificarea pentru pentru Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) a fost semnată inclusiv de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, precizează Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti într-un comunicat. 

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat că „asigurarea complementarităţii cu NATO este esenţială“ şi că „PESCO ar trebui să contribuie, de asemenea, la consolidarea cooperării UE-NATO în domenii diverse, cum este cel al dezvoltării capabilităţilor. Obiectivul trebuie să fie nu numai evitarea duplicărilor, dar şi îmbunătăţirea sinergiilor şi armonizarea priorităţilor UE-NATO“.

Etapa semnării notificării PESCO se înscrie în seria deciziilor de implementare a obiectivelor Strategiei Globale a UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, proces în care România s-a implicat activ, precizează MAE, adăugând că participarea ţării noastre la PESCO a fost aprobată prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 17 octombrie 2017.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite