Europa

articolul anterior articolul urmator

Europa legislaţiilor multi-sex. Cât de mare va deveni presiunea pe ţările din centrul şu estul continentului? Dar pe România?

29
1 Jul 2021 11:55:22
Cristian Unteanu

Vizionar (sau bine şi corect informat) a fost domnul Cioloş când şi-a condus grupul pe care-l conduce în Parlamentul European să voteze în favoarea faimoasei Rezoluţii care deschide comunităţii LGBT noi privilegii legale.

Este, poate, actul cel mai important şi care-i va marca de acum întreaga carieră politică dovedită, în acest sens foarte special şi precis, novatoare şi sprijinind principii europene cu un curaj al credinţei aproape neobişnuit într-o Românie unde mare parte a populaţie are cu totul alte păreri reacţii de faţă de problematica respectivă şi reprezentanţii săi.

Ce ştia domnul Cioloş? Că aveau să urmeze noi şi noi acţiuni legislative în occidentul european - absolut spectaculoase - care să ducă cu mult, mult mai departe zona de acceptabilitate  legală pentru comunitatea respectivă, în paralel cu inevitabile sancţiuni pentru Polonia, reclamată la Curtea Europeană de Justiţie şi la cea pentru Drepturile Omului pentru înălcarea gravă a drepturilor omului prin acceptarea formării pe teritoriul său a acelor „zone libere de LGBT“ de care am vorbit în numeroase rânduri. Plus scandalul cu legea anti-LGBT din Ungaria.

Ok, dar aceea era Polonia, aceea era Ungaria, parte a enigmei pe care o reprezintă încă viaţa spirituală din ţările din centrul şi estul Europei, acolo unde populaţia nu pare să urmeze trendul ateist ascendent din Occident, chiar şi în statele unde a existat o tradiţie seculară care pune biserica în centrul vieţii sociale. Acum lucrurile par să meargă rapid în sensul demolarării edificiului şi al constituirii, solid şi rapid, a unui nou sistem de valori, printr-o acţiune coerentă care priveşte în primul rând sectorul drepturilor de care beneficiază LGBT. Dar nu numai.

În 2017, nota La Croix, numărul ateilor din Irlanda era în creştere, iar a celor care se identificau drept catolici era în scdere. În Franţa, ţara numită odinioară de papi drept „fiica cea mai mare a Bisericii“, număra în 2018 doar 32% catolici, dintre care 19% se declarau non-practicanţi. În Spania, 66,3% dintre locuitori se declară catolici, dar numai 22,7% merg regulat la biserică. La nivel naţional, 8,5% dintre spanioli se declară agnostici, cei care spun că nu au niciun fel de credinţă religioasă sau sunt indiferenţi reprezintă 8,3% din populaţie şi ateii reprezintă un procent de 13,3% din totalul populaţiei. Conform unui studiu realizat de Centrul spaniol de cercetări sociologice (CIS) şi preluat de El Diario (2 august 2019), pentru prima oară în istoriei, populaţia numără mai mulţi atei, agnostici sau neinteresaţi de religie decât numărul de catolici practicanţi.

De ce datele privind Spania sunt într-atât de interesante şi semnificative? Pus şi simplu deoarece această ţară a fost considerată drept etalon european al forţei de persuasiune şi indice de forţă pentru prezenţa bisericii şi capacitatea de de a influenţa în mod decisiv procesele sociale şi, de ce nu, legislaţiile corespunzătoare.

Iată însă că, în continuarea logică a iniţiativelor din Parlamentul European care, fără niciun fel de dubiu, au ca scop stabilirea primul cadrul legal de acceptabilitate, cât mai largă, pentru Comunitatea LGBT şi doleanţele sale, vin acum legislaţii naţonale dintre cele mai impresionante deoarece arată că acesta este sensul în care vor merge lucrurile la nivelul UE. Şi, mereu, întrebarea a fost „ce vor face spaniolii?“, tocmai pentru că acolo era posibil să se înregistreze cea mai mare opoziţie din partea Bisericii, importantă în cazul în care simbolistica de putere din trecut ar fi rămas cumva actuală.

Din acel moment, orice proiect legislativ care venea să sfideze tradiţia multiseculară a Bisericii era văzută ca o rază de speranţă pentru începerea unor schimbări de mare profunzime. Şi nu numai în cazul LGBT.

Prima schimbare cu pondere enormă a fost reprezentată de adoptare de către Parlamentul spaniol, în acest an pe 18 iunie, a legii care permite eutanasia. Spania devenea astfel a patra ţară în Europa şi a şasea în lume care permite pacienţilor afectaţi de o maladie incurabilă să poată decide să pună capăt suferinţelor.

Lovitura este enormă şi, din acest moment, devine şi cel mai puternic precedent care va fi invocat de adepţii legiferării eutanasiei în Statele Membre, dar de data asta susţinând o iniţiativă legislativă care să fie discutată şi supusă la vot în Parlamentul European pentru ca, în caz de reuşită, să intre în mod obligatoriu în legislaţiile naţionale ale Statelor Membre. În ciuda oricăror obiecţii exprimate de Biserică.

Dacă nu aţi auzit de câteva dintre acest categorii, de acum cred că va trebui să vă obişnuiţi cu apariţia lor în viitoarele dezbateri publice, Asta tot în urma unui impuls legislativ spaniol, de departe cel care va stârni cele mai teribil de aprinse dezbateri. Este vorba despre textul unei propuneri legislative aprobate acum două zile de Guvernul spaniol în primă lectură. Textul respectiv a fost pregătit de Ministrul pentru Egalitate (condus de partidul Podemos) şi, în termenii căreia, orice tânăr peste 16 ani îşi poate schimba liber şi numele şi să-şi aleagă genul, depunând o simplă declaraţie la notar. Şi copiii de 14 ani vor fi liberi să procedeze la fel, dar beneficiind de un acord parental. Dacă textul legii va rămâne astfel şi după a două lectură şi va fi aprobat de Parlament, atunci cei de peste 16 ani vor putea să ia singuri deciziile de a începe tratamentele hormonale necesare.

Prin această lege, facem un pas gigantic înainte în ce priveşte drepturile persoanelor transgen şi ale comunităţii LGBT. Este o zi istorică după 15 ani în care nu s-a înregistrat niciun fel de progres legislativ“ - a spus doamna ministru Irene Montero, adăugând faptul că votarea acestei legi va plasa Spania „în fruntea Europei în contextul în care unele ţări sunt profund împotriva drepturilor celor din LGBT“.

Ce va face România? Dacă se va mai repeta genul de dezbatere din cazul adoptării primului cadru legal de recunoaştere a drepturilor comunităţii gay, atunci lucrurile vor fi simple, mai ales că există principiul supremaţiei legislaţiei europene care trebuie adoptată în cea naţională. Întrebarea este dacă, de atunci, gradul de acceptabilitate al societăţii a evoluat şi va fi deci normal ca atitudini progresist-europene ca ale domului Cioloş să prevaleze. Sau, dimpotrivă, va urma o revoltă reală şi de profunzime susţinută de Biserică care va uita că slujitorii ei sunt în continuare salariaţi plătiţi din bugetul statului care, astfel, s-ar putea trezi prins la mijloc.

Ce vor decide ai noştri? Dar ce veţi zice dvs prima oară când veţi auzi o dezbatere despre problema foarte gravă a „sexului fluid“ la adolescenţi?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

teo mike
1.07.2021, 12:32:31

Podemos este partid euro-sceptic de stanga, de tip progresisto-socialist (marxist), asadar ma mir ca adopta astfel de legislatii. Cei din LGTB sunt folositi in scopuri politice de catre Bruxelles si cancelariile vestice pentru a impune constrangeri si pentru a demonstra ca occidentul de tip UE are valori "solide". Toate aceste politici si ideologii promovate agresiv de catre UE nu sunt decat atacuri impotriva valorilor occidentale. Unii doresc sa distruga valorile occidentale traditionale prin generarea de conflicte intre state, deoarece la asta se va ajunge in final. Amicii mei din institutiile UE cu vederi destul de liberale si care agreaza astfel de "libertati", nu inteleg nici macar ei agresivitatea cu care sunt promovate astfel de idei, asadar ceva e putred la Bruxelles.

+5 (7 voturi)
Hurduca
1.07.2021, 12:42:21

teo mike "aceste politici si ideologii promovate agresiv de catre UE nu sunt decat atacuri impotriva valorilor occidentale" Adica cum valorile promovate de occident sunt atacuri impotriva valorilor occidentale ? Cred ca aici este buba ca cand se incepe sa se dialogheze sunt exprimate astfel de paradoxuri . Aici unde trebuia sa scrie ca Valorile Occidentale sunt atacuri impotriva Valorilor Rusesti , din cauza propagandistice s-a eliminat Rusesc si a ramas o gogomanie . Si acum o sa vina unul de buna credinta si o sa creada ca cine nu e LGBT e dus cu pluta .

+5 (5 voturi)
Zev Zevescu
1.07.2021, 12:33:54

Lasand la o parte restul, aflu cu stupoare ca exista o ‘problema foarte gravă a „sexului fluid“ la adolescenţi’. Problema e ca sunt prea multi, prea putini, sau ce? Dar cati sunt, Doamne iarta-ma? Ceva cifre dintr-o sursa credibila de la domn’ Unteanu? Oricum, ce bine, inseamna ca am trait intr-un trib izolat de lume, o enclava rupta de contemporaneitate, vorbind ca parinte de fost adolescent si cunoscandu-i foarte bine anturajul, ca asta e jobul de parinte. Sau, mai nou, pare ca doar a fost. Nu era nimic ‘fluid’ pe-acolo cand se adunau la mine acasa. Ba, din contra, preocuparea mea era sa nu se manifeste non-fluiditatea caducei heterosexualitati in casa mea, chit ca stiam clar ca ar fi fost exclusiv ‘cu acordul ambelor parti’, dar oricum e o responsabilitate, cat ar fi ea de ‘de moda veche’ fatza de fetele care imi treceau pragul si parintii lor, pe care (marea majoritate) ii stiam de ani de zile, de cand (fostii) copii erau colegi de primara.

-3 (9 voturi)
Hurduca
1.07.2021, 12:35:15

"Europa legislaţiilor multi-sex. Cât de mare va deveni presiunea pe ţările din centrul şu estul continentului? Dar pe România?" Nu are importanta presiunea pentru lucrurile sunt deja vadite : Exista doua modele de roman vizavi de acest aspect 1. Iulian Arion : Este impotriva dar condamna legislatia care nu permite . Identic cu domnul Farfuridi respectiv Branzovenescu care zicea : Tradare daca interesele partidului o cer dar s-o stim si noi , cum a zis marele inaintas : Iubesc Tradarea dar ii urasc pe tradatori . 2. Coco care este si pentru si impotriva dar mai ales o elogiaza . Imi pare rau sa constat dar cu astfel de viziuni poporul e pa .

+1 (3 voturi)
Hurduca
1.07.2021, 12:38:07

"Ce ştia domnul Cioloş? Că aveau să urmeze noi şi noi acţiuni legislative în occidentul european" Exact . Din pacate inteligenta se manifesta natural doar la cei din tabara cealalta .

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările