Europa

articolul anterior articolul urmator

Europa şi-a făcut foaie de parcurs LGBTI

100
5 Feb 2014 09:11:22
Eugen Tănăsescu
Europarlamentara Ulrike Lunacek şi parlamentarul Remus Cernea, la Marşul Diversităţii, Bucureşti, 2013.
Europarlamentara Ulrike Lunacek şi parlamentarul Remus Cernea, la Marşul Diversităţii, Bucureşti, 2013.

Parlamentul European a adoptat ieri o Rezoluţie referitoare la foaia de parcurs a UE împotriva homofobiei şi a discriminării pe motiv de orientare sexuală şi identitate de gen. Rezoluţia nu are caracter legislativ, deci nu este obligatorie pentru statele membre, dar invită Comisia Europeană, statele membre şi agenţiile competente în domeniu să elaboreze politici globale multianuale vizând protecţia drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBTI

Istoria acestei iniţiative începe în ianuarie 2011. De atunci, Parlamentul a solicitat Comisiei Europene de zece ori elaborarea unei foi de parcurs împotriva homofobiei şi discriminării pe motive de orientare sexuală şi identitate de gen.

În mai, 2013, unsprezece state membre UE au solicitat oficial o astfel de foaie de parcurs. În plus, statele membre adoptă din ce în ce mai mult planuri similare la nivel naţional (Belgia, Franţa, Italia, Ţările de Jos, Regatul Unit, iar în Letonia sunt la faza de discuţii), ca parte a planurilor de egalitate naţionale mai extinse (Croaţia, Portugalia) sau la nivel regional (Belgia, Germania, Spania).

Necesitatea unei astfel de foi are şi susţinere statistică. Anul trecut, un Sondaj LGBT publicat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale indica faptul că 47% din persoanele LGBT s-au simţit discriminate sau hărţuite în ultimul an, lesbienele (55%), tinerii (57%) şi persoanele sărace LGBT (52% ), fiind cele mai susceptibile de a fi discriminate; 26% au fost atacate sau ameninţate cu violenţă din cauza orientării lor sexuale sau a identităţii de gen (35% din rândul persoanelor transgender); numai 10% se simt suficient de încrezătoare pentru a raporta cazuri de discriminare la poliţie şi doar 22% au raportat cazuri de violenţă sau hărţuire;32% sunt discriminate în ceea ce priveşte accesul la locuinţe, educaţie sau la asistenţă medicală, bunuri sau servicii; iar 20% sunt discriminate în ceea ce priveşte angajarea sau ocupaţia (29% din persoanele transgender).

De menţionat că în centrul acţiunilor parlamentare pentru această chestiune se află europarlamentara austriacă Ulrike LUNACEK, membră în Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen şi vicepreşedintă a Grupului Verzilor – Alianţa Liberă Europeană, deci colegă de ideologie politică cu parlamentarul român Remus Cernea (aud că va candida la europarlamentare).

Drept urmare, ieri, europarlamentarii au votat şi au adoptat această Rezoluţie, cu 394 de voturi pentru, 176 împotrivă, 72 de abţineri şi 124 de voturi neexprimate.

Parlamentarii români au votat după cum urmează: 7 pentru, 11 împotrivă, o abţinere şi 14 voturi neexprimate (deşi prezenţi)

Voturi PENTRU: Eduard-Raul HELLVIG, Petru Constantin LUHAN, Norica NICOLAI, Adrian SEVERIN, Ovidiu Ioan SILAGHI, Adina-Ioana VĂLEAN, Renate WEBER.

Voturi CONTRA: Elena Oana ANTONESCU, Sebastian Valentin BODU, Marian-Jean MARINESCU,  Iosif MATULA,  Rareş-Lucian NICULESCU,  Cristian Dan PREDA,  Theodor Dumitru STOLOJAN,  Csaba SÓGOR,  László TŐKÉS,  Corneliu VADIM TUDOR,  Iuliu WINKLER.

ABŢINERI: Elena BĂSESCU.

NU au votat, deşi au fost prezenţi: Victor BOŞTINARU, Minodora CLIVETI, Corina CREŢU, George Sabin CUTAŞ, Vasilica Viorica DĂNCILĂ, Ioan ENCIU, Cătălin Sorin IVAN, Monica Luisa MACOVEI,  Ioan Mircea PAŞCU, Daciana Octavia SÂRBU, Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU, Traian UNGUREANU, Dan Dumitru ZAMFIRESCU, Silvia-Adriana ŢICĂU.

Ce prevede documentul?

  • condamnă cu fermitate orice formă de discriminare din motive de orientare sexuală şi identitate de gen

  • regretă profund faptul că drepturile fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgen şi intersexuale (LGBTI) nu sunt încă întotdeauna pe deplin respectate în Uniunea Europeană;

  • sensibilizarea cetăţenilor cu privire la drepturile persoanelor LGBTI;

  • adoptarea unei viitoare directive privind principiul egalităţii de tratament între persoane, indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală;

  • elaborarea unei politici globale multianuale vizând protecţia drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBTI, pentru realizarea nediscriminării în diverse domenii: la angajare, în educaţie, în sănătate, accesul la bunuri şi servicii precum şi măsuri specifice pentru persoanele transgen şi intersexuale.

  • măsuri specifice în domeniul cetăţeniei, familiei şi libertăţii de circulaţie, prin respectarea tuturor formelor de familii recunoscute juridic în temeiul legislaţiei naţionale a statelor membre precum şi prin recunoaşterea reciprocă a efectelor tuturor documentelor de stare civilă de pe teritoriul UE, pentru a reduce barierele juridice şi administrative discriminatorii pentru cetăţeni şi familiile acestora;

  • garantarea libertăţii de exprimare şi de întrunire, în special în ceea ce priveşte paradele şi evenimentele similare, având grijă ca aceste evenimente să aibă loc în mod legal şi garantând o protecţie efectivă a participanţilor;

  • abţinerea de la adoptarea de legi şi revizuirea legilor existente care limitează libertatea de exprimare în legătură cu orientarea sexuală şi cu identitatea de gen;

  • adoptarea unei legislaţii penale care să interzică incitarea la ură pe motive de orientare sexuală şi identitate de gen;

  • dreptul la azil pe aspecte specifice legate de orientarea sexuală şi de identitatea de gen

Pe final, documentul reaminteşte că libertatea de exprimare şi de manifestare a credinţelor şi a opiniilor personale trebuie respectată în conformitate cu principiul pluralismului de idei şi cu condiţia ca acestea să nu incite la ură, violenţă sau discriminare.

Opinia mea: E bine că Europa depune eforturi să-i protejeze pe minoritarii LGBTI de violenţe homofobe, la fel cum ar trebui să o facă şi pentru ocrotirea altor minorităţi (copiii nenăscuţi în faţa avortului, de ex.).Totodată, ar trebui să înţeleagă că Biserica (Ortodoxă cel puţin) nu este nicidecum homofobă, ci doreşte îndreptarea lor. Sper ca acest document să nu se transforme într-o platformă-program de impunere către majorităţi a orientărilor sexuale minoritare. Ar fi o nouă încercare de reeducare ideologică de pe Continent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Radu Mircea
5.02.2014, 09:31:13

Dar nu ne-ati spus daca sunteti sau nu sunteti de acord cu reglementarile ???

-10 (18 voturi)
Radu Mircea
5.02.2014, 09:34:51

Ori poate v-ati facut agentie de stiri si noua nu ne-ati spus ??? Nu vad unde este infierarea Uniunii Europene , a tuturor celor care doresc sa fie considerati mai intii oameni si pe urma gay ???

-6 (18 voturi)
Radu Mircea
5.02.2014, 09:38:44

Pun o intrebare retorica tuturor celor care se vor repezii sa condamne normalitatea rezolutiei : Ce drepturi in plus au sau cer LGTBI si dvs ""normalii"" nu le aveti ???

-9 (19 voturi)
Vanatorul/d.c.
5.02.2014, 09:56:09

Dl Tanasescu, mult mai subtil de data acesta, incerca sa "ne starneasca" impotriva UE, folosindu-se de..toleranta pe care o arata tarile civilizate ale Occidentului fata de fenomenul homosexualitatii, toleranta inacceptabila pentru BOR. Sa nu fiu inteles gresit..! Si mie imi repugna homosexualitatea, pentru ca o consider o ..perverisune, dar mai ales pentru ca uneori imbraca forma unui ..militantism vulgar si agasant. In rest, nici la tenesi nu ma doare de ce fac LGBT-istii in dormitoarele lor. Insa oricum am da-o, homosexualii sunt semenii nostri , adica oameni. Ei bine , exact la asta se refera UE atunci cand vorbeste de "drepturile fundamentale" ale omului. Cititi si veti observa ca UE nu la drepturi speciale se refera, drepturi pe care o tara sau alta, in functie de mentalitatea cetatenilor ei, le poate insa oferi acestei minoritati sexuale. Tocmai de aceea e bine sa stim si mai precis la ce se refera UE cand vorbeste de "drepturi fundamentale ale omului" : "Drepturi ale persoanei - din această categorie fac parte drepturile care asigură indivizilor protecţia în faţa abuzurilor care îi pot leza demnitatea umană. Oamenii dispun astfel de dreptul la viaţă, un drept care constituie condiţia de bază pentru toate celelalte drepturi, şi dreptul la liberă dezvoltare a personalităţii. Drepturi politice şi civile - aceste drepturi au rolul de a garanta participarea neîngrădită a tuturor oamenilor la viaţa politică din cadrul unei comunităţi, fără ca aceştia să se teamă că pot fi pedepsiţi. Dreptul la liberă exprimare şi libertatea presei joacă un rol deosebit de important în acest punct, pentru că la acest nivel sunt reflectate atitudinile oamenilor cu privire la conducerea unui stat şi gradul în care sunt satisfăcuţi de activităţile acesteia. Drepturi socio-economice - acestea garantează faptul că toţi oamenii dispun de un minimum de supravieţuire. În plus, ele susţin dreptul la educaţie al tuturor indivizilor. Dacă pornim de la ipoteza că pentru a trăi o viaţă demnă este nevoie de mult mai mult decât de asigurarea unei hrane minime, atunci este necesar ca fiecare să beneficieze şi de o bază educaţională care să îi permită să atingă un anumit ideal."

-2 (28 voturi)
Sorin Filip
5.02.2014, 10:26:20

Ce caută Adrian Severin în plen? Nemernicul a fost deja acuzat de corupție și filmat să vadă toți. E un găinar.

+13 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (100)