Europarlamentar, medic, notar. Ce face pentru ţară Buşoi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul este, ca mulţi dintre colegii români din Parlamentul de la Bruxelles, nemulţumit de modul în care este reflectată în mass-media activitatea desfăşurată în capitala Uniunii Europene.

Europarlamentar liberal, medic şi notar, are, la 33 de ani, jumătate de milion de euro în conturi. După două jumătăţi de mandat în Parlamentul European, şi-a luat apartament în capitala Europei, este un liberal activ în ţară şi se ocupă la Bruxelles de piaţa internă şi drepturile consumatorului. Cu succes, spune el, deşi recunoaşte că reuşeşte să transmită mai greu publicului din ţară deciziile importante ale instituţiilor europene. Experţii şi lobby-iştii l-au căutat, dar dinspre Bucureşti a remarcat  puţină organizare pentru a transmite mesaje spre Bruxelles. Euroalesul mai crede că România înţelege ce vrea Uniunea Europeană: scandalul politic, vreo critică sau dacă se taie bani de undeva. 

Cum a reuşit un tânăr care a plecat de la Drobeta-Turnu Severin să ajungă să se bucure de privilegiile a trei caste aproape închise: medicină, notariat şi ales european? Cum şi-a luat doctoratul într-una dintre ele în timp ce a făcut sute de mii de euro din celelalte două? Cum poate un notar să-şi dea doctoratul în medicină? Fiind europarlamentar. Ar fi un banc dacă nu ar fi şi adevărat şi nu ar semăna cu o meteahnă a politicienilor români: să aibă multe funcţii, toate plătite din banul public .Era aproape un obicei al medicilor directori de spitale. Buşoi spune că nu e cazul lui. Ca medic,  nu a profesat. Ca notar însă, are mult de lucru. Şi beneficii pe măsură.

Ce baftă a avut la soacră!

„Cele 500 şi ceva de mii din contul de lei sunt practic profitul pe care l-am făcut anul trecut din activitatea notarială a biroului soţiei mele. Au fost 700 şi ceva de fapt, dar cu tot ce am plătit la stat atât a mai rămas, 500 de mii în contul meu şi la fel în contul soţiei", explică deputatul PE, Cristian Buşoi. De ce ar fi vrut un absolvent de medicină să mai facă şi Facultatea de Drept în timp ce negocia listele ca să intre în Parlamentul României? Vine şi explicaţia. „E adevărat că am avut un avantaj prin faptul că mama soţiei mele este şi ea notar", spune Cristian Buşoi. De altfel, acesta este şi cel mai greu pas în meseria de notar, să ai baftă ca să te ia cineva stagiar.



Tudy a lu' Zăvoranca i-a fost stagiar

A ieşit anul acesta în evidenţă cu un subiect de care a făcut tot posibilul să nu-şi lege numele. N-a reuşit, din cauza presei indiscrete şi a unor colegi din grupul liberal. Tudy Ionescu, iubitul Oanei Zăvoranu, filmat şi văzut de sute de mii de români masturbându-se, a fost stagiar la cabinetul lui din Parlamentul European. Nu ne-a spus dacă i-a fost „trimis" de cineva de la Bucureşti.  

Noroc la două strigări pe liste

Norocul l-a urmărit pe Cristian Buşoi şi mai departe, fiind de două ori propus de liberali pe listele pentru Parlamentul European. Alţi bani, dar şi altă socoteală. A lucrat în cel de-al doilea mandat pe una din temele importante ale Uniunii Europene: piaţa unică. „Am fost raportor al Parlamentului European pe actul pieţei unice pentru întreprinderi şi competitivitate. Practic, a trebuit să identificăm dintre cele 50 de propuneri ale comisiei pe cele care ar duce cu adevărat la o piaţă unică", spune Buşoi. 

Directiva care ameninţă sistemul sanitar

Despre alte două directive pe care a lucrat spune că vor schimba foarte mult lucrurile în managementul sistemului sanitar. Una dintre ele, atât de mult încât dacă Bucureştiul nu o ia din timp, funcţionarea sistemului de sănătate ar putea avea mari probleme. Prima directivă recent aprobată -şi foarte importantă - este cea privind serviciile medicale transfrontaliere. E vorba despre tratamentul în străinătate care de acum va avea un set de reguli clare, iar costurile eligibile sunt clar definite.

„Toate cheltuielile până la nivelul la care ar fi costat în România vor fi decontate pacientului care se tratează în afara ţării, vor exista foarte puţine cazuri în care ţi se cere o autorizare prealabilă şi ea nu poate fi un obstacol", explică Cristian Buşoi. Marea durere a sistemului sanitar va lovi însă atunci când va trebui aplicată Directiva privind plăţile întârziate şi care va obliga statul să achite toate datoriile în 30 de zile, maxim 60, pentru instituţii publice. „În acest moment, datoriile la farmacii se plătesc la 210 zile.

image

Sunt blocate  peste 360 de milioane de euro în facturi  Dacă statul român şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu încep să reducă termenele de plată de pe acum  şi dacă va trebui să treacă direct de la 210 zile la 60 de zile, aşa cum ne va obliga directiva, este foarte probabil ca sistemul să intre în colaps", avertizează europarlamentarul liberal. 

Dezamăgit de televiziuni

Când vine vorba despre ce nu-i aduce mulţumire în partea de carieră pe care o petrece la Bruxelles, Cristian Buşoi spune că există „frustrare sau mai curând dezamăgire". „Nu reuşim să transmitem publicului din România foarte mult din ceea ce se întâmplă aici. Sunt de multe ori mai importante un atac sau o critică la adresa României decât legile sau rapoartele care se votează şi felul cum ne influenţeză.

Fie nu găsim foarte mult interes din partea interlocutorilor, fie că nu găsim canalele potrivite. Încercăm să mai strecurăm şi câte o temă europeană şi când mai suntem invitaţi la televiziuni. Din păcate, publicul din România nu este foarte informat în legătură cu ceea ce se întâmplă aici", a mai spus europarlamentarul liberal aflat la al doilea mandat la Bruxelles.

"Nu reuşim să transmitem publicului din România foarte mult din ceea ce se întâmplă aici.''
Cristian Buşoi europarlamentar

Activitatea ca europarlamentar în cifre

- Prezenţă: 75,86%
- Rapoarte amendate: 43
- Proiecte de raport: 2
- Intervenţii în plen: 67
- Opinii: 5

România nu ştie să se mişte

Buşoi, în Parlamentul European  Foto: facebook

Cum îşi joacă însă România cartea europeană? Experţi şi funcţionari din instituţiile europene spun că foarte prost sau mai deloc. Eurodeputaţii sunt „ceva mai curtaţi" însă de grupurile de interese. Singurele instituţii care îşi fac cât de cât simţită prezenţa la Bruxelles sunt cele care au legătură cu multinaţionalele. Dacia Renault de exemplu este foarte activă pe Directiva privind emisiile de CO2. Sidex Galaţi, companiile farmaceutice, Asociaţia „Berarii României" sunt câteva exemple de organizaţii care ştiu ce se discută la Bruxelles şi ştiu ce vor în legătură cu o lege sau alta. Dar sunt companii mari. Nu avem în România o societatea civilă la nivelul IMM-urilor, de exemplu, sau asociaţii care să grupeze anumite interese. „Nu conştientizăm în România cât de mult contează legislaţia europeană pentru ce se întâmplă în ţară", spune Buşoi.

Exemplul olandez

Alţii însă sunt mult mai activi. „Alţii de la alte state, da. Se întâmplă foarte des, din păcate nu sunt foarte multe româneşti. Se întâmplă ca asociaţii la nivel european, din industrii, privaţi, mari concerne să vină cu amendamente sau să iniţieze anumite schimbări la nivel european. Am lucrat cu aceste grupuri pentru pachetul Telecom între 2007-2008", a mai spus Buşoi.

A văzut că marile state ale Uniunii Europene fac politica europeană cu mii de oameni la Bruxelles şi zeci de mii în ţările lor spre deosebire de România care are câteva sute în ambele părţi. „Chiar şi ţări mai mici decât România, cum sunt cele nordice sunt extrem de active şi de influente. Olanda este un bun exemplu. România nu are încă conştiinţa că poate fi un actor important. Când vine vorba de legislaţia europeană fie nu reacţionăm, fie ne raliem la poziţiile marilor ţări", a mai spus euroalesul liberal.

Carte de vizită:

- Născut la 1 martie 1978 la Drobeta-Turnu Severin
- 2003 - absolvent al Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila" Bucureşti
- 2007 - absolvent al Facultăţii de Drept „Titu Maiorescu" Bucureşti
- 2010 - doctorat în sănătate publică la Universitatea de Medicină din Timişoara
- Activitate politică:membru în organizaţii de tineret ale PNL
- preşedinte al PNL Timiş
- consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu (2002-2004)
- deputat în Parlamentul României (2004-2007)
- europarlamentar din 2007, cel de-al doilea mandat a început în 2009

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite