Europa

articolul anterior articolul urmator

Europarlamentarii somează Rusia să înceteze presiunile asupra fostelor republici sovietice

0
12 Sep 2013 18:34:36
Autor: adevarul
Plenul Parlamentului European
Plenul Parlamentului European

Rusia trebuie să respecte dreptul vecinilor din Est ai UE de a alege dacă intră în acorduri de asociere cu UE, anunţă europarlamentarii în rezoluţia adoptată joi.

De exemplu, Rusia trebuie să nu exercite presiuni, cum a fost cazul recentelor sancţiuni economice împotriva Ucrainei şi Moldovei şi a ameninţărilor la adresa Armeniei, pentru a le determina să semneze sau să înceapă acorduri cu UE, la viitorul summit al Parteneriatului Estic, din noiembrie de la Vilnius, citează documentul european.

Eurodeputaţii deplâng presiunea inacceptabilă pe care Rusia a exercitat-o asupra ţărilor din Parteneriatul Estic al UE, în pregătirea summitului de la Vilnius al acestui forum de cooperare. Ei cer respectarea suveranităţii statelor independente şi neintervenţia în afacerile lor internet, conform dreptului internaţional. Ţările din Parteneriatul Estic au dreptul de a „construi relaţii cu partenerii pe care îi aleg", se mai arată în text.

Rezoluţia respinge ferm ideea conform căreia relaţiile UE şi ale Rusiei cu ţările din Parteneriatul Estic pot fi tratate ca „joc de sumă zero". În loc să utilizeze conflictele îngheţate din zonă în propriul interes economic şi geopolitic, Rusia ar trebui să coopereze şi să contribuie constructiv la stabilitatea economică şi politică a regiunii, se arată în continuare.

Aleşii de la Bruxelles încurajează ţările din Parteneriatul Estic să continue pregătirile pentru summitul de la Vilnius şi să nu „se lase bătute de presiunile" din partea Rusiei. Ei reafirmă sprijinul puternic pentru începerea sau semnarea acordurilor cu acele ţări din Parteneriatul Estic "care sunt pregătite şi doritoare", în cursul summitului de la Vilnius.

Nevoie de acţiune din partea UE

UE trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru apărarea ţărilor din Parteneriatul Estic care au fost expuse la presiuni „deschise, alarmante şi escaladante" din partea Rusiei, mai spun deputaţii, cerând Comisiei Europene şi Consiliului să propună „măsuri concrete şi efective" pentru a sprijini ţările partenere în aspiraţiile şi alegerile lor europene.

Ucraina, Armenia, Georgia şi Moldova pot să semneze sau să înceapă acorduri de asociere sau comerciale cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie. Rusia a blocat recent importurile de la un mare producător ucrainian de dulciuri şi a interzis importurile de vin şi de băuturi alcoolice din Moldova - sancţiuni comerciale despre care deputaţii cred că sunt „acoperiri pentru o presiune politică evidentă".

Armenia a anunţat recent că se va alătura Uniunii Vamale Ruse, ceea ce este incompatibil cu un acord de liber schimb cu UE. Deputaţii europeni cred că acest anunţ a avut loc ca urmare a „ameninţărilor privind securitatea" din partea Rusiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările