Europenii încă iubesc UE, anunţă ultimul sondaj de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Optimismul pare a fi în creştere în rândul europenilor chestionati, în pofida crizei
Optimismul pare a fi în creştere în rândul europenilor chestionati, în pofida crizei

Ultimul sondaj Eurobarometru publicat marţi la Bruxelles anunţă că şase din zece cetăţeni ai UE se simt „europeni” şi doresc să afle mai multe despre drepturile lor, dar mai puţin de jumătate (46 %) ştiu în ce constau aceste drepturi.

Aceste rezultate trebuie interpretate în contextul Anului european al cetăţenilor, 2013 — un an dedicat îmbunătăţirii gradului de conştientizare cu privire la drepturile cetăţenilor europeni, anunţă Comisia Europenă.

Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că europenii consideră că drepturile de care beneficiază în calitate de cetăţeni ai UE sunt cel mai pozitiv rezultat al apartenenţei la UE — aproape şase din zece persoane identifică libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor şi a serviciilor drept cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE.

Optimismul pare a fi în creştere în rândul europenilor chestionati, în pofida crizei. Persoanele care afirmă că sunt optimiste privind viitorul UE sunt în proporţie de 49%, în timp ce cele care se declară pesimiste,46%, în 19 din cele 28 de ţări. Desigur, procentele au scăzut vizibil faţă de prima jumătate a anului 2007, când 69% din europeni se declarau optimişti în privinţa viitorului, iar numai 24% declarau contrariul. Totuşi, 2012 a fost anul în care pesimismul a atins cota cea mai mare – 49%.

În ceea ce priveşte importanţa Uniunii la nivel mondial, aproape şapte din zece europeni (67 %) şi peste jumătate din cetăţenii fiecărui stat membru afirmă că UE are un cuvânt de spus la nivel global.

O majoritate de 51 % a europenilor sunt în favoarea monedei euro, iar în cadrul zonei euro o majoritate de două treimi (62 %) susţin moneda unică. Această susţinere atinge cote maxime sau foarte apropiate de cele maxime (între 68 % şi 77 %) în patru din ultimele cinci state care au aderat la zona euro (Estonia, Malta, Slovenia şi Slovacia) şi este cea mai scăzută în Marea Britanie.

Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2013 a fost realizat pe baza unor interviuri faţă în faţă, care au avut loc în perioada 10–26 mai 2013. În total, au fost intervievate 32 694 de persoane din toate statele membre ale UE şi din ţările candidate.

Raportul privind primele rezultate publicat astăzi prezintă percepţiile europenilor asupra situaţiei economice actuale, principalele lor preocupări şi nivelul de încredere în instituţiile politice. Raportul vizează, de asemenea, opiniile acestora cu privire la criză, strategia Europa 2020, precum şi aspecte legate de cetăţenia UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite