Reîntoarcerea evreilor în Germania: „Israelul este un fel de soţ nesigur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia economică din Israel şi războiul împotriva Fâşiei Gaza forţează tot mai mulţi evrei din clasa de mijloc să îşi părăsească locurile natale şi să se mute inclusiv în Germania, într-un fenomen migratoriu imposibil de închipuit acum 70 de ani.

Ori Haber, un evreu în vârstă de 35 de ani, face parte dintr-o categorie de persoane tot mai numeroasă din Israel care au început să îşi pună speranţele într-un viitor mai bun în afara graniţelor. Însă ţara de destinaţie, Germania, provoacă nemulţumirea evreilor conservatori, scrie „The New York Times”.

„Eu nu îmi pot imagina un viitor aici. Clasa de mijloc din Israel se scufundă. Simt pe pielea mea acest lucru”, spune Ori Haber, de profesie tehnician IT.

De ani de zile, israelienii sunt atraşi de viaţa cosmopolită din Berlin, precum şi de oportunităţile de dezvoltare pe care le-ar avea aici. Opinia lor însă nu este împărtăşită şi de către politicienii evrei, aceştia denunţând în numeroase rânduri „trădătorii” care aleg să plece în Germania.

Analiştii consideră că interesul tot mai mare pentru emigrare este o consecinţă firească a lipsei unor schimbări concrete, în special după protestele din 2011. Atunci, peste 400.000 de israelieni au ieşit în stradă şi au cerut Guvernului de la Ierusalim măsuri economice concrete.

În prezent, nesiguranţa din Israel este pusă şi pe seama războiului din Fâşia Gaza, cât şi din cauza sentimentul tot mai acut de anti-semitism din partea europenilor, scrie ziarul „The New York Times”.

„Israelul este un fel de soţ nesigur, căruia trebuie să îi spui în fiecare moment că soţia îl iubeşte”, spune Aviad Kleinberg, istoric la Universitatea din Tel Aviv.

Decizia unor evrei de a pleca în Germania pentru un viitor mai bun este deseori comentată cu ironie sau chiar cu duritate de către presa israeliană. „Oamenii se duc acolo unde Hitler a proiectat soluţia finală? Ducându-te la Berlin este ca şi cum nu ai înţeles nimic din Holocaust”, scrie Aluf Benn, editor al ziarului „Haaretz”.

Potrivit estimărilor oficiale, peste 10.000 de evrei locuiesc astăzi în Germania. Asaf Moses, în vârstă de 32 de ani, spune că în urmă cu un deceniu, atunci când s-a mutat împreună cu familia sa in Berlin, rar puteai găsi un evreu pe stradă. Acum însă, spune bărbatul, este imposibil să nu întâlneşti cel puţin câţiva israelieni dacă te plimbi pe trotuar. „Comunitatea noastră este în creştere”, spune şi Diana Reizman, o evreică mutată în Berlin acum opt ani.

Dorinţa de a pleca în Germania se regăseşte poate cel mai bine la tinerii evrei. „Vreau să muncesc în străinătate până cand reuşesc să strâng suficienţi bani pentru a-mi lua o casă în Israel”, spune Michal Shpak, în vârstă de 27 de ani, absolventă a unei facultăţi de Comunicare, dar care lucrează în prezent ca ospătăriţă.

Există însă şi cei care nu au reuşit să se adapteze în Germania. Eliran Levy, de 28 de ani, s-a întors după şase luni petrecute la Berlin. El spune că angajatorii de acolo preferă nativii sau cel puţin vorbitorii fluenţi de limbă germană. „M-am simţit singur acolo, e o cultură foarte diferită”, a spus Eliran Levy, pentru NYT.


Citeşte şi:

Antisemitismul Europei iese din umbră: „Gazaţi-i!“ - acum totul se spune pe şleau şi nimeni nu face nimic

De la enclavele pentru imigranţi din suburbiile pariziene, până la foarte birocraticul Bruxelles  sau inima industrială a Germaniei, vechiul demon ce bântuia Europa în anii '30 s-a reîntors: „Moarte evreilor!“, ţipau protestatarii pro-palestinieni din Belgia şi Franţa. „Gazaţi evreii!“, strigau şi demonstranţii din Germania.

Zeci de evrei ultra-ortodocşi au provocat o întârziere de 11 ore pentru o cursă aeriană, după ce au refuzat să se aşeze lângă femei

Zeci de evrei ultra-ortodocşi, care au refuzat să călătoreasca pe scaune alături de femei, au provocat întârzieri de peste 11 ore pentru o cursă New York - Tel-Aviv, relatează Daily Mail.

Turiştii israelieni, avertizaţi în privinţa unor riscuri de atentate în Europa

Statul evreu i-a avertizat luni pe turiştii israelieni în privinţa unor riscuri de atentate în Europa ce ar putea fi comise de membri ai unor mişcării jihadiste care au luptat în Irak şi în Siria, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite