Experţii UE discută azi raportul Schengen pe România şi Bulgaria. Trecem de examenul tehnic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

Grupul de experţi Schengen (SCH-EVAL) din cadrul Consiliului European discută astăzi, la Bruxelles, rezultatele ultimei evaluări tehnice din dosarul   României şi Bulgariei. În grup sunt experţi din statele membre UE şi din ţările cele care fac parte din spaţiul Schengen.

Evaluarea modului în care funcţionează Sistemul de Informaţii Schengen va fi parte a raportului ce se discută astăzi în cazul României, după ce experţii europeni au fost la Bucureşti pe 6-7 decembrie pentru constatările tehnice.

Pericol pentru aderarea la spaţiul Schengen: contrabanda cu ţigări de la graniţa cu Serbia

Citeşte pe Adevărul Europa ce se întâmplă dacă România are un raport tehnic bun

 În cazul Bulgariei va fi discutată şi evaluarea pe capitolul precedent, graniţele terestre unde, potrivit mai multor experţi şi diplomaţi europeni Sofia are probleme. Este vorba în special de graniţa cu Turcia. De asemenea, detaliile legate de modul în care la bulgari funcţionează Sistemul de Informaţii Schengen se vor afla astăzi pe masa grupului de experţi.

După prezentarea evalărilor şi discuţiile din grupul de experţi Schengen din cadrul Consiliului European urmează să fie adoptat raportul pe dosarul celor două ţări. Primele discuţii informale ar putea să aibă loc cu miniştrii de interne din statele membre UE la Consiliul JAI de la Budapesta care are loc săptămâna viitoare. Oficiali ai Consiliului European au declarat, pentru Adevărul Europa, că subiectul Schengen nu se află pe ordinea de zi, dar este de aşteptat ca discuţii legate de evaluările de astăzi să aibă loc.

Ne va ţine Bulgaria în loc?

Bucureştiul a transmis pe mai multe voci, Ministerul de Interne, de Externe şi Preşedinţia, că raportul tehnic în cazul României este pozitiv. Faptul că evaluarea Bulgariei nu este bună ar putea dăuna României deoarece decizia de a adera la spaţiul Schengen trebuie să fie una comună pentru cele două state vecine.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat ieri că infrastructura Schengen e funcţională. "Ne aşteptăm deci la recunoaşterea acestei capacităţi de a securiza frontiera Uniunii Europene, de a opri toate formele de trafic şi de migraţie ilegală şi de a ne respecta o obligaţie asumată prin tratatul de aderare", a declarat Teodor Baconschi.

Vezi care sunt problemele Bulgariei pe dosarul Schengen

Zece voturi împotrivă

După evaluarea de astăzi din Consiliu un alt moment important este votul în Parlamentul European. Liderii principalelor grupuri politice vor avea un cuvânt greu de spus. "Avizul Parlamentului European este unul consultativ, dar care are o greutate politică incontestabilă", a spus ieri ministrul român de externe, Teodor Baconschi.

Potrivit unor experţi străini, prezenţi în grupul de evaluare Schengen din Consiliu, aproximativ zece state membre sunt în acest moment împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Decizia finală este aşteptată pe 24-25 februarie când va avea loc Consiliul JAI la Bruxelles şi unde România și Bulgaria află dacă sau când va face parte din Schengen. Pentru aderare e nevoie de consensul tuturor miniștrilor de externe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite