Europa

articolul anterior articolul urmator

Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Reunind familia europeană

6
5 Feb 2018 11:35:56
Mihai Sebe
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

În oceanul zilnic de ştiri, a trecut relativ neobservată declaraţia recentă conform căreia Comisia Europeană va publica în cursul lunii februarie 2018 un document referitor la extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest care stabileşte ca termen pentru aderare anul 2025.

Plecând de la declaraţia Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini din ianuarie 2018, conform căreia 2025 ar reprezenta o imensă fereastră de oportunitate pentru statele din Balcanii de Vest, putem asista la o relansare a procesului european şi la crearea unui nou narativ pozitiv la nivel regional. Aceasta se înscrie în cadrul priorităţilor Comisiei Europene şi anume referirea la un actor mai puternic pe plan mondial, extinderea Uniunii Europene fiind percepută la adevărata sa dimensiune şi anume ca „o investiţie în pace, securitate şi stabilitate în Europa: perspectiva aderării la UE are un puternic efect de transformare asupra ţărilor vizate, generând schimbări democratice, politice, economice şi societale pozitive.

Cele mai avansate state pe calea procesului de aderare sunt în prezent Serbia şi Muntenegru, celelalte state şi entităţi din regiune Albania, Bosnia-Herţegovina, Republica Macedonia şi Kosovo fiind în etapele de început, conform informărilor oficiale ale Comisiei Europene.

Pentru România, în anul Centenarului şi în etapa actuală a pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE din anul 2019, aceasta reprezintă o oportunitate care trebuie apreciată la justa ei valoare. Există la nivel formal o serie de semnale în acest sens. Avem la nivelul Administraţiei Prezidenţiale Discursul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinut în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti din 23 ianuarie 2018, care stabileşte liniile directoare ale politicii externe pentru anul 2018: „Tot la nivel regional, vom acţiona pentru a susţine prin acţiuni concrete finalizarea integrării Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană şi în NATO.“

Balcanii de Vest sunt de asemenea prezenţi în cadrul Programului de guvernare 2018-2020 într-o serie de referinţe punctuale care arată zonele de interes ale României şi gama de acţiuni pe care dorim să le întreprindem la nivel regional şi european.

„În aceeaşi logică, de creare a unei zone de securitate şi stabilitate în vecinătatea imediată, va trebui continuat sprijinul pentru politica de extindere a UE şi ancorarea europeană a statelor din Balcanii de Vest, cu o prezenţă mai activă a României în proiecte în această regiune, inclusiv prin translatarea propriei experienţe de transformare democratică şi de reforme. […]

Promovarea activă a obiectivului de transformare a vecinătăţii României, atât în sud, inclusiv în Balcanii de Vest, cât şi în est, într-o zonă democratică de stabilitate,  prosperitate, securitate şi predictibilitate, necesară pentru asigurarea securităţii naţionale. […]

Promovarea procesului de extindere şi susţinerea în acest sens a ţărilor din Balcanii de Vest, cu respectarea criteriilor de aderare, inclusiv în problematica drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. […]

Intensificarea implicării pozitive şi active a României, atât în plan bilateral, dar şi prin proiecte cu vocaţie europeană şi regională, în Balcanii de Vest (prin susţinerea, în cadrul UE şi prin expertiză acordată în plan bilateral, a perspectivei europene a statelor din această regiune) şi cu precădere în Vecinătatea Estică –zona extinsă a Mării Negre, în Caucazul de Sud şi Asia Centrală. […]

În cadrul raporturilor bilaterale cu statele din vecinătate şi din Balcani în care trăiesc etnici români, Guvernul va urmări aplicarea corespunzătoare a normelor europene privind tratamentul minorităţilor naţionale aflate pe teritoriul unui stat, precum şi un echilibru între drepturile asigurate în acest domeniu minorităţilor naţionale de către statul român şi cele asigurate minorităţii române de pe teritoriul statului partener.“

Avem astfel menţionate sintetic motivele pentru care Balcanii de Vest contează pentru România şi mai ales ce putem face noi. După o lungă perioadă istorică în care Balcanii au fost asociaţi cu instabilitatea politică şi economică, fiind percepuţi ca o regiune care „produce mai multă istorie decât poate consuma“ (Winston Churchill), o regiune din care România a încercat să se desprindă, fie şi la nivel simbolic este momentul potrivit să revenim într-o regiune din care nu am plecat în fapt niciodată, să revenim acasă.

România poate servi ca prim avocat al integrării europene a statelor din Balcanii de Vest fie şi numai din motive care ţin de realpolitik. O regiune integrată în Uniunea Europeană este o regiune sigură, stabilă şi democratică în care se respectă un set de reguli clare şi care reprezintă nu un risc de securitate, ci un factor de creştere.

Orice iniţiativă de dezvoltare a unor formate de cooperare regională (Iniţiativa Celor Trei Mări etc.) nu poate avea loc în absenţa statelor direct afectate şi fără sprijinul lor direct. România şi statele din regiune pot constitui un centru de influenţă, care poate promova la nivel european interesele specifice ale regiunii, asigurând un pol de echilibru între statele vest-europene şi Grupul de la Visegrad – Grupul de la Craiova poate fi răspunsul regiunii la provocările viitorului.

Balcanii de Vest sunt regiunea în care vocea României poate conta – putem oferi expertiză în tranziţie democratică şi asigura susţinerea statelor candidate din punct de vedere al reformelor care trebuie întreprinse.

România are şansa de a juca un rol cheie în reunirea familiei europene şi de a sărbători reîntoarcerea „fiilor risipitori“, un moment de bucurie care nu trebuie umbrit de calcule meschine, ci trebuie salutat la adevărata lui valoare.

Balcanii sunt acasă şi prin prisma minorităţilor româneşti care trăiesc în regiune – integrarea europeană le va oferi acel cadru juridic şi economic necesare continuării în bune condiţii a existenţei şi totodată şansa păstrării identităţii culturale şi lingvistice.

De asemenea Balcanii contează din punct de vedere economic ca urmare a complementarităţii economice din regiune. România şi investitorii români pot (re)descoperi o piaţă importantă în care suntem competitivi.

Sunt însă o serie de probleme la care va trebui să oferim un răspuns relativ rapid. Dacă situaţia numelui Republicii Macedonia pare să fi intrat pe un făgaş relativ clar ca urmare a recentelor negocieri, nu acelaşi lucru se poate spune cu privire la statutul regiunii Kosovo, încă nerecunoscut ca stat independent de către România, alături de o serie de alte state europene.

Ca o concluzie preliminară putem spune că Balcanii de Vest reprezintă o regiune strategică pentru România. Perspectiva europeană va conferi viitorului predictibilitate şi stabilitate, reluarea procesului de extindere semnificând pentru România, în afară de cele de mai sus, un nou semnal pozitiv cu privire la consolidarea ideii de unitate şi coeziune a Uniunii Europene.

România are astfel şansa de a juca un rol cheie în reunirea familiei europene şi de a sărbători reîntoarcerea „fiilor risipitori“, un moment de bucurie care nu trebuie umbrit de calcule meschine, ci trebuie salutat la adevărata lui valoare. Uneori calea către îndeplinirea obiectivelor naţionale şi pentru sprijinirea Republicii Moldova ne duce la sud de Dunăre, pentru a închide vechi dispute şi a crea astfel noi oportunităţi pentru întregul continent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stef Ros
5.02.2018, 14:28:10

>Bosnia-Herţegovina Cea mai usor de destabilizat tara din Europa din cauza problemelor demografice >Republica Macedonia bulgari indoctrinati cu microbul "patriotic" de catre dragii lor frati sarbi cu relatii foarte reci cu vecinii lor din Bulgaria si Grecia SI cu o minoritate albaneza musulmana foarte fertila...Numai lucruri bune prevad in viitor >Kosovo Noi nici macar nu recunoastem Kosovo... >Albania Se zice ca Romania are ca prieteni doar Marea Neagra...in cazul Albaniei se zice ca doar Marea Adriatica nu le este dusman (inca)

+1 (1 vot)
pathfinder
5.02.2018, 18:21:53

Deocamdata e vorba de Serbia si Muntenegru (daca asta o fi tara).

asamura tanabe
5.02.2018, 20:52:27

Se referea la Muntenegru si la Serbia, acum sunt doua tari diferite, putea sa le enumere invers, sa nu s efaca confuzie cu fosta "Serbia si Muntenegru". Dar Stef Ros are dreptate in legatura cu Bosnia /Hertegovina; BH e o Iugoslavie in miniatura; adica are teritorii separate intre ele, enclave,zone nu nu neaparat compacte, locuite de musulmani (bosniaci), catolici (croati) si sarbi (ortodocsi). Acum stau si ma intreb: crede cineva ca daca Iugoslavia nu a fost un stat viabil, va fi BH?... BH are multe probleme d efunctionare si numai supravegherea internationala o face sa nu se dezmembreze. Nu mai punem la socoteala problemele cu Kosovo, nu numai ca recunosatere internationala, dar si cele dintre Serbia si Kosovo (plus ca pe teritoriul Kosovo sunt enclave cu sarbi). Macedonia mi s-a parut relativ ok (am fost acolo), insa mi s-a parut si un stat slab fata de minoritatea albaneza foarte agresiva (albanezii zic ca sunt 25% din pooulatie, macedonenii zic ca multi au venit din Albania la vot, nu e un stat bine organizat, granitele cu Albania sunt permeabile; in plus, zilele trecute presedintele Macedoniei a refuzat sa promulge legea conf. careia albaneza devine a doua limba oficiala. Am vazut in Macedonia orase, sate in care fluturau steaguri albaneze peste tot, moschei, in zone majoritar ortodoxe din care incepand cu 5 dimineata (!) zbiera unul in statia de amplificare sa cheme oamenii la rugaciune, se auzea in tot orasu Lucrurile astea deranjau, dar macedonenii ziceau ca statul lor e slab si nu actioneaza, nu are ce sa le faca. Secuii de la noi, prin comparatie, sunt o minoritate foarte civilizata). De asta cred ca si Macedonia e posibil sa aiba probleme in viitor, mai ales ca albanezii se inmultesc mai repede decat macedonenii. Poate ca o aderare a M la NATO si UE or sa intareasca statul si sa nu il faca asa de vulnerabil. Oricum, e riscant sa introduci in UE tari cu mari probleme interne. Cred ca intrarea in UE a Moldovei, inclusiv cu Transnistria, ar fi mai putin problematica pt. UE. Vom vedea!

Florin Cristescu
7.02.2018, 22:43:33

Un vis frumos dar foarte greu realizabil în situația actuală.

Scorilo
8.02.2018, 12:12:51

Extinderea UE in Balcani ? Basme ! Vor sa "ameteasca" (dezorienteze) tarile respective in asa fel incat acestea sa stea pe margine,asteptand autobuzul ! Autobuzul care merge spre vest. De prea multa asteptare tarile respective ar putea sa se decida sa ia autobuzul ce merge spre est. Asta nu vrea UE sa se intample ! Si atunci vin cu promisiuni.Cum au procedat si cu Turcia... "Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale..." Nici asa,nici asa !

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările