Extrădarea lui Assange. Parlamentari din UK şi grupările pentru drepturile victimelor violenţei sexuale cer ca extrădarea în Suedia să aibă prioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş de susţinere a lui Julian Assange în Sydney FOTO EPA-EFE
Marş de susţinere a lui Julian Assange în Sydney FOTO EPA-EFE

O coaliţie de activişti pentru drepturile supravieţuitorilor violului i-au solicitat secretarului de stat britanic pentru apărare să se focuseze asupra acuzaţiilor de viol rămase nerezolvate în Suedia, arâtându-se îngrijoraţi că acuzaţiile venite din partea SUA ar putea fi considerate prioritare de către Marea Britanie.

Grupările activiste pentru drepturile femeilor pun presiuni asupra lui Sajid Javid pentru a asigura extradarea lui Julian Assange în Suedia, în condiţiile în care această ţară încă cântăreşte dacă să redeschidă ancheta în privinţa acuzaţiilor de viol şi agresiune sexuală împotriva fondatorului Wikileaks arestat marţi după retragerea azilului de către Ecuador. Activistele susţin că în caz contrar ar da dovadă de o acceptare făţişă a unei „culturi a violului”, relatează The Guardian.

Totodată, într-o scrisoare către  Sajid Javid semnată de 70 de parlamentari, în marea lor majoritate laburişti, aceştia i-au cerut să „fie alături de victimele violenţei sexuale” şi să facă posibil ca acuzaţiile de viol împotriva fondatorului Wikileaks să fie „anchetate cum se cuvine.”

În anumite împrejurări, când există mai multe cereri de extrădare, ministrul de interne decide care ţară are prioritate.

Sarah Green, co- director al Puneţi capăt Violenţei asupra Femeilor, o alianţă a peste 80 de organizaţii, a declarat că portretizarea lui Assange ca victimă este o insultă la adresa supravieţuitorilor violului. Ea a precizat că Assange a beneficiat mereu de pe urma unui cult al eroului creat în jurul lui, autodescriindu-se ca victimă şi ca virtuos inocent, dar că „vorbim aici de viol”, o acuzaţie extrem de gravă.

Green a mai explicat că există o îngrijorare generală referitor la faptul că acuzaţiile de viol riscă să fie înăbuşite din cauza dezbaterii de amploare  în centrul căreia se află Assange. Acesta e reţinut într-o închisoare de maximă securitate din Londra după arestarea sa marţi. Green spune că descalificarea constantă a violului este „nedemnă”, iar faptul că ştirile îl prezintă ca şi cum nu ar fi decât „partea nesemnificativă a poveştii” are de asemenea un impact serios asupra victimelor.

Parlamentarul laburist Jess Phillips a confirmat într-un articol apărut în The Guardian că dezbaterea în privinţa lui Assange devine tot mai neplăcută, menţionând un dialog între Javid şi ministrul de interne din umbră Diane Abbott în care ambii păreau să minimalizeze acuzaţiile de violenţă sexuală şi viol. Abbott a replicat ieri într-o scrisoare că ar trebui să se dea curs solicitării de extrădare din partea autorităţilor suedeze în cazul în care va veni, specificând că „justiţia trebuie să-şi urmeze cursul.”

Phillips scrie că Assange trebuie să răspundă pentru faptul că a amânat şi pe acestă cale a negat dreptul a două femei suedeze de a li se face dreptate, acesta fiind cazul urgent şi prioritar, astfel că „Guvernul britanic ar trebui să susţină extrădarea în Suedia înainte de a acţiona  în baza unor presiuni din partea SUA.”

Philips este unul dintre parlamentarii şi politicieni britanici care au semnat scrisoarea către Javid în care i se solicită acestuia să-l extrădeze pe Assange dacă autorităţile sudeze o cer.

După arestarea lui Assange, liderul laburist Jeremy Corbyn s-a opus unei posibile extrădări în SUA, fiind criticat de colega sa laburistă Jess Phillips datorită faptului că n-a menţionat acuzaţia de viol.

„Obiecţia mea se referă la extrădarea în SUA  pentru că sunt convins că Wikileaks ne-a spus adevărul despre ce s-a întâmplat de fapt în Afganistan şi Irak,” a scris Corbyn pe Twitter.

Pe de altă parte, una dintre femeile care îl acuză spune că e pregătită să depună mărturie şi solicită extrădarea lui Assange în Suedia după ce ancheta în cazul său a fost închisă în 2015 datorită termenelor de prescripţie.

Acuzaţia de viol a fost făcută în 2010 de o femeie care spune că l-a întâlnit pe Assage la o conferinţă WikiLeaks din Stockholm, acesta abuzând-o în timp ce dormea şi fără a folosi un prezervativ în ciuda faptului că femeia îi ceruse explicit acest lucru.

 Avocaţii lui Assange, care nu au menţionat acuzaţiile de agresiune sexuală, avertizează că clientul lor nu va avea parte de un proces corect în cazul extrădării sale în SUA din cauza „politizării” cazului . Echipa sa a solicitat şi îngrijire medicală pentru Assange invocând starea sa de sănătate deteriorată datorită condiţiilor de trai din ambasada Ecuadorului.

Avocata sa Jennifer Robinson face parte dintr-o echipă strălucită de avocaţi care au anulat încercările anterioare ale SUA de extrădare a hackerilor. Ea a declarat că cererea de extrădare din partea SUA, ca şi inculparea sa reprezintă un „precedent înfricoşător împotriva jurnaliştilor” care riscă să fie puşi sub acuzare pentru conspiraţie cu sursa

Potrivit The Intercept, analiştii în domeniul juridic britanici au sugerat că în cazul în care Suedia ar solicita extrădarea, pe motivul unei plângeri penale ce aşteaptă de 9 ani o soluţionare, cel mai probabil instanţele britanice îi vor acorda prioritate în faţa solicitării mai recente din partea SUA care îl acuză că ar fi încercat să o ajute pe analistul militar Manning să obţină accesul la documente clasificate.

Potrivit The Intercept, chiar dacă Suedia nu-şi reînnoieşte cererea de extrădare, cel mai probabil avocaţii lui Assange vor invoca Articolul 4 din tratatul de extrădare încheiat în 2003 între SUA şi UK care prevede că în cazul unei infracţiuni politice solicitarea nu va fi admisă.

În trecut UK a respins în mai multe cazuri cererile de extrădare venite din partea SUA. În 2012, secretarul de stat Theresa May a decis în defavoarea extrădării lui Gary McKinnon, un hacker britanic suferind de Sindromul Asperger care a recunoscut că a accesat computerele guvernului SUA, susţinând însă că a făcut-o pentru a descoperi dovezi despre OZN-uri.

Assange a cerut azil în ambasada din Ecuador în 2012 pentru a evita extradărarea în Suedia în urma plângerilor de agresiune sexuală făcute de două femei, el negând acuzaţile şi susţinând că se duce o campanie de denigrare împotriva lui. Procurorii suedezi au oprit investigaţiile referitoare la viol în 2017 întrucât nu l-au putut informa de acuzaţiile care i se aduc.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite