Europa

articolul anterior articolul urmator

Facebook destructurează o operaţiune de manipulare dusă de spionajul militar rus

4
13 Feb 2020 06:20:25
Autor: Ion Gaidau
Reţeaua de socializare Facebook duce o campanie pentru evitarea răspândirii ştirilor false şi a propagandei politice. FOTO GettyImages
Reţeaua de socializare Facebook duce o campanie pentru evitarea răspândirii ştirilor false şi a propagandei politice. FOTO GettyImages

Facebook a anunţat miercuri că a suspendat o reţea vastă de conturi utilizate de spionajul militar rus pentru a difuza conţinut fals în mediul virtual în scopul de a manipula şi dezinforma în legătură cu Ucraina şi alte ţări din estul Europei.

„Cu toate că persoanele din spatele acestei reţele au încercat să îşi ascundă identităţile şi poziţia, investigaţia noastră a descoperit legături cu serviciile de informaţii militare ruse“, anunţă Facebook într-un comunicat preluat de agenţia de presă Reuters.

Potrivit directorului pentru politici de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher, spionajul militar rus a folosit peste 100 de conturi pe Facebook şi Instagram (78 de conturi, 11 pagini şi 29 de grupuri, n. red.) în cea mai recentă operaţiune a sa de dezinformare. Este vorba de conturi false reprezentând persoane care se dădeau drept jurnalişti în anumite ţări.

Aceste conturi au contactat apoi presa locală şi politicieni pentru a planta ştiri false sau manipulatoare pe diverse teme de interes şi susceptibile să divizeze societatea, cum ar fi acuzaţii de corupţie, tensiuni etnice în Crimeea şi doborârea avionului malaysian în estul Ucrainei în 2014. Informaţiile erau distribuite în rusă, ucraineană şi engleză.

Am ştiut de mult timp că aceste persoane caută voci autentice pentru a-şi amplifica mesajele. Este vorba mai mult despre o operaţiune clasică de spionaj, încercând să manipuleze persoane cheie, pentru a obţine un impact mai mare

, a explicat Nathaniel Gleicher

Cercetători de la Graphika, o companie specializată în studii despre social media, au analizat aceste conturi şi au ajuns la concluzia că majoritatea activităţilor au avut loc în perioada 2016-2017. Unele conturi au fost active chiar şi în acest an.

Reţeaua nu a reuşit să atragă mai mult de câteva mii de urmăritori, dar a obţinut în schimb publicarea unor articole în presa locală, a precizat Ben Nimmo, director de investigaţii la Graphika.

Persoanele care s-au dat drept jurnalişti au efectuat şi interviuri cu critici ai Kremlinului, păcălindu-i să facă afirmaţii necenzurate, iar ulterior au publicat mesajele online.

Operaţiunea a încercat să otrăvească izvorul de informaţii folosindu-se de persoane false pentru a planta mesaje pro-Kremin şi anti-occidentale online şi în presa locală

, a subliniat Ben Nimmo

Pe lângă reţeaua rusă, Facebook a suspendat altele două: una iraniană, care avea ca ţintă Statele Unite, şi alta legată de o firmă de relaţii publice din Vietnam.

Contactat în legătură cu acest subiect, Ministerul rus al Apărării nu a oferit nicio reacţie.

Moscova a negat anterior acuzaţiile de amestec politic, inclusiv concluziile procurorului special american Robert Mueller, potrivit cărora s-a folosit de conturi false pe reţelele de socializare pentru a influenţa scrutinul prezidenţial american din 2016.

Pericolul încă nu a trecut, după cum avertizează Serviciul estonian de informaţii externe. Într-un raport publicat la sfârşitul anului trecut, SIE estonian avertiza că Rusia a recurs la operaţiune cibernetice în scopul de a se amesteca în alegeri desfăşurate în Occident în 2019 şi va continua acest lucru în 2020.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

aladin
13.02.2020, 07:01:59

Inseamna ca Facebook a dublat conturile de spionaj ale SUA .

+1 (7 voturi)
Goguţă
13.02.2020, 09:37:54

Si cine stabileste daca o stire este reala sau falsa, facebook ?

+1 (5 voturi)
foarte atent
13.02.2020, 16:42:17

i-au prins cu mata-n sac ! ce mai, bolshevicii sunt peste tot , fara de masura ! de aceea trebuie rasi imediat !

+4 (4 voturi)
Dănănae Dumitru
14.02.2020, 16:16:35

Moldova si toate structurile statale azi e sub capacul securitatii ruse si inca mult timp va trebui sa fie curatite de ajentii putinisti