Europa

articolul anterior articolul urmator

Familia Păun luptă pentru dreptate în Germania

7
28 Oct 2021 16:04:34
Deutsche Welle

Părinţii lui Vili Viorel Păun, tănărul român ucis în atentatul rasist de la Hanau, din 19 februarie 2020, nu renunţă la lupta cu autorităţile germane.

După multe erori evidente şi după ce s-a aflat că la linia de urgenţă a poliţiei din Hanau nu exista îndeajuns personal în seara atentatului soldat cu 9 victime, procuratura a decis neînceperea urmăririi penale. Decizia a fost dată publicităţii pe 25 iunie, la mai bine de 16 luni de la uciderea celor 9 tineri din motive xenofobe, procurorii considerând că vina este una "organizaţională" şi că nici dacă apelurile la linia de urgenţă ar fi fost preluate, Vili Viorel Păun nu ar fi fost automat salvat.

Avocatul familiei Păun, Dr. Björn Elberling, a depus o plângere la procuratura din Hanau, prin care contestă decizia de neîncepere a anchetei şi solicită reluarea investigaţiilor şi pedepsirea celor vinovaţi din cadrul poliţiei. Contestaţia, care a fost pusă la dispoziţia redacţiei DW Română, se referă la lipsa acută de personal în rândul poliţiei locale, fapt cunoscut, dar şi la părăsirea locului de muncă de către comisarul, care ar fi trebuit să preia apelurile la linia de urgenţă în seara respectivă.

Un an de la atentatul de la Hanau – Poliţia germană sub presiune
 

Autorităţile au dat dovadă de superficialitate în anchetarea atentatului de la Hanau, multă vreme în dosarul referitor la uciderea tânărului român Vili Viorel Păun fiind trecut drept victimă tatăl lui, Niculescu Păun, cu datele personale ale acestuia. Mai mult chiar, a fost nevoie de intervenţia familiei şi a organizaţiei rudelor celor ucişi sau răniţi în atentatul rasist - "Iniţiativa 19 februarie Hanau" - pentru ca procuratura să ancheteze circumstanţele în urma cărora au fost ucişi 9 tineri cu origini străine. De abia după ce familia lui Vili Viorel a primit telefonul mobil al acestuia, tatăl a constatat că fiul a apelat linia de urgenţă a poliţiei de mai multe ori şi că apelurile nu au fost preluate. Familia Păun crede că, dacă măcar un apel ar fi avut succes, atunci tânărul care l-a urmărit cu maşina pe atentator, înainte de a fi împuşcat de acesta, într-o parcare din Hanau, ar fi avut şansa de a scăpa cu viaţa. Prin urmare, rezultatul anchetei procurorilor este contestat acum în justiţie.

Poliţia din Hanau - "o adunătură de amatori"

"Fiul meu a procedat corect. A sunat la numărul de urgenţă, care este inscripţionat pe toate maşinile de poliţie din Germania. A crezut până în ultima clipă că poliţia îi va veni în ajutor. Ce nu a ştiut fiul meu Vili este că poliţia din Hanau are probleme cu centrala telefonică veche de mai bine de 20 de ani. Că poliţistul din centrală a părăsit postul, lăsând telefonul nesupravegheat. Poliţia din Hanau nu avea personal suficient şi primise o notă foarte proastă la ultima testare. Poliţia din Hanau nu poate face faţă unui atac terorist. Vili nu ştia că, de fapt, acolo se află o adunătură de amatori", ne-a declarat în exclusivitate Niculescu Păun, care şi-a pierdut unicul copil în atacul rasist de la 19 februarie 2020.

Tatăl tânărului român ucis la Hanau: "Da, sunt mândru de fiul meu!"
 

Declaraţia este susţinută şi de Dr. Björn Eberling, avocatul familiei, care afirmă că: "este evident că linia de urgenţă a poliţiei nu avea suficient personal şi, în ciuda tuturor criticilor şi avertismentelor, nici personalul şi nici tehnica nu au fost adaptate necesităţilor".

Reamintim că la 19 februarie 2020, un german de 43 de ani a împuşcat, din motive rasiste, 9 tineri cu origini străine în oraşul Hanau, din landul Hessa. Ulterior el şi-a ucis mama şi s-a sinucis. Atentatorul era cunoscut poliţiei ca având probleme psihice şi totuşi deţinea permis de port-armă.

Comemorarea victimelor atentatului de la Hanau (19.02.2021)

Comemorarea victimelor atentatului de la Hanau (19.02.2021)

Vili Viorel Păun se întorcea de la serviciu în fatidica seară şi s-a intersectat cu criminalul, pe care l-a urmărit cu maşina. În paralel, el a apelat linia de urgenţă a poliţiei de mai multe ori, fără succes însă. Vili Viorel a fost împuşcat prin parbrizul maşinii.

Traseul lui a fost refăcut de familia Păun, cu ajutorul organizaţiei "Iniţiativa 19 februarie" şi faptele lui Vili Viorel au fost ulterior recunoscute de autorităţile de land, astfel încât în iunie 2021, el a primit post-mortem Medalia pentru Curaj Civil a landului Hessa.

 Alina Kühnel - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Izbutit
28.10.2021, 16:26:04

Fereasca Sfantu ce ti asta romanii europii ! Si cand te gandesti ca astfel de specimene care at da in judecata si pe cei care le consuma aeru de pe strada , urla ca dezorientatii ca sa fie dictatura vaccinelor ca sa nu le dea lor nimeni vre-un microb

-3 (5 voturi)
Izbutit
28.10.2021, 16:29:55

"Familia Păun luptă pentru dreptate în Germania" Lupta sa bage la puscarie niste politisti nevinovati pentru ca nu i-a raspuns specimenului la telefon nimeni .

-3 (5 voturi)
idna id
28.10.2021, 17:00:02

Izbutit "Atentatorul era cunoscut poliţiei ca având probleme psihice şi totuşi deţinea permis de port-armă."

+1 (1 vot)
L--- Lara
28.10.2021, 19:44:33

Nu era deloc cunoscut ca avand probleme psihice. Era membru unui club de tir, de aceea avea permis de port-arma. Este vorba de un extremist de dreapta care ura strainii si cei de alta culoare decat albii. A intrat in doua baruri tinute de musulmani si atras la intamplare. Dupa ce a iesit dintr-unul din baruri a tras in prima masina care trecea si uite asa a murit tanarul roman. In total au fost 9 victime si 6 sau 7 raniti grav.

+8 (10 voturi)
Izbutit
28.10.2021, 19:50:10

Si de ce acesti romani cauta acum sa ceara dictatura impotriva unor politisti nevinovati ? Sau cun sunt si ateii care cer dictatura vaccinarii obligatorii impotriva celorlalti . Intreb desi stiu ca e functie de cum a fost crescut fiecare acasa daca intelege la ce ma refer sau nu

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările