Europa

articolul anterior

VIDEO Fiica lui Raul Castro şi scriitorul german Günter Grass susţin drepturile homosexualilor

42
24 May 2013 15:53:06
Traian Danciu
Scriitorul german Gunter Grass susţine un apel adresat Parlamentului german pentru recunoaşterea drepturilor depline ale cuplurilor homosexuale FOTO Reuters
Scriitorul german Gunter Grass susţine un apel adresat Parlamentului german pentru recunoaşterea drepturilor depline ale cuplurilor homosexuale FOTO Reuters

”Adevărul este că iubirea este ceea ce ne face oameni. A o diviza în două clase este orice altceva, numai omenesc nu.”

Laureatul Nobel susţine cauza cuplurilor de acelaşi sex

Adevărul este că iubirea este ceea ce ne face oameni. A o diviza în două clase este orice altceva, numai omenesc nu. Dacă doi oameni, indiferent de genul lor, se decid unul pentru celălalt şi vor să îşi asume reciproc responsabilitatea faţă de celălalt, de societate, de viitorul născut sau nenăscut, atunci aceasta merită profund protejată. Deoarece acest legământ al responsabilităţii este ceea ce ţine societatea noastră, în mizeul ei, la un loc. Familie şi căsnicie este acolo unde este iubire!" Acesta este un fragment din scrisoarea iscălită de laureatul premiului Nobel pentru literatură, Günter Grass. El susţine astfel un apel adresat Parlamentului german pentru recunoaşterea drepturilor depline ale cuplurilor homosexuale. Iar el nu este singura personalitate a vieţii publice germane care semnează scrisoarea în care se cere „deschiderea deplină a căsniciei şi pentru cupluri de acelaşi sex”. Lui i s-au alăturat alte peste 30 de personalităţi, printre care nu mai puţin celebrul scriitor Martin Walser, Preşedintele Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Frankfurt pe Main, chiar şi liderul Comunităţilor Turce din Germania. 

Iniţiativa acestui apel îi aparţine unui tânăr de 26 de ani, Martin Speer, membru la Mişcării Verzilor din Germania. Acesta a redactat mai întâi scrisoarea adresată parlamentului, solicitând apoi sprijinul acestor personalităţi germane. Potrivit publicaţiei “Der Spiegel”, atât Günter Grass, cât şi Martin Walser au semnat scrisoarea “fără ezitare”. Germania, unde momentan există doar un parteneriat domestic (uniune civilă) valabil pentru cuplurile homosexuale, se află la un pas de recunoaşterea legală şi deplină ale drepturilor acestora. 

România în pas de melc

Este România la un pas de a rata pe deplin depăşirea stadiului de ţară “rurală şi tradiţionalistă”? O explicaţie pentru lipsa aproape cu desăvârşire a unei asemenea iniţiative sau solidarităţi în România ar fi cea a psihologului Aurora Liiceanu, citată cu câteva săptămâni în urmă de presa autohtonă:

În România, relaţiile sunt încă patriarhale. Avem o populaţie rurală şi tradiţionalistă. E nevoie de un timp psihologic şi multă vreme va trece până când acceptarea comunităţii gay va fi naturală, şi nu forţată de ritmul rapid impus din exterior”.

Nu vreau să spun că doamna Liiceanu nu ar avea dreptate în ceea ce priveşte stadiul şi ritmul evoluţiei în societatea românească... Să-şi încaseze dumneaei palmele direct din partea românilor, care sper că se simt provocaţi de această caracterizare şi care îi vor dovedi contrarul. Însă, în legătură cu acest subiect, trebuie subliniat că nimic nu este impus din exterior. În România trăiesc la fel de multe persoane cu altă orientare sexuală (decât cea heterosexuală) ca şi în alte ţări, iar aceştia sunt oameni ca Florin şi Gheorghe, ca Vasilica şi Corina, care merită aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi şi pe care statul român nu este dispus să şi le asume. Aşadar problema nu se impune din exterior, precum nici ritmul, ci ambele din interior! Căci exact acolo, în interiorul societăţii româneşti trăiesc dintotdeauna aceşti oameni neîndreptăţiţi. O fi România o ţară preponderent rurală, ieşită de curând din comunism, dar acesta nu este un motiv să fie şi oarbă la carenţele dreptăţii. Iar dreptatea se face şi este garantată prin legi.

Cuba – un exemplu

O dovadă că nici patriarhatul, nici tradiţionalismul, nici caracterul rural ale unei societăţi sau negura comunismului nu sunt o piedică în demersul de a cere drepturi egale pentru toţi oamenii, şi nici în intenţia de a ne solidariza cu cei nedreptăţiţi, o face una dintre ultimele dictaturi din lume: Cuba!

Cu câteva zile în urmă, la Havană a avut loc o demonstraţie pentru drepturile homosexualilor. În fruntea demonstranţilor se afla Mariela Castro, fiica actualului preşedinte al Cubei, Raul Castro şi nepoata eternului “Maximo Lider”, Fidel Castro. Ea însăşi este deputată a Partidului Comunist din Cuba şi de altfel fidelă idealurilor statului socialist. Drept pentru care sloganul manifestaţiei a fost : “Homofobie nu, socialism da!” Aşadar, se poate! Chiar şi într-o ţară unde până cu foarte puţini ani în urmă homosexualitatea era aspru pedepsită, precum şi folosită ca pretext pentru eliminarea opozanţilor politici. La începutul demonstraţiei, printre ritmuri de tobe şi sunete de trompete, Mariela Castro a cerut:

“Schimbarea legislaţiei familiei şi recunoaşterea legală a cuplurilor de acelaşi sex”.

Lucruri posibile din “interior”

Aceste acte de solidaritate din partea unor personalităţi marcante (lista lor e lungă) au dat roade în multe state occidentale. Iar dacă şi în Cuba se vor legaliza drepturile cuplurilor de acelaşi sex înainte că în România să nu aibă loc nici cel puţin discuţii serioase şi la nivel înalt pe această temă, atunci Aurora Liiceanu are dreptate: România este o ţara „ruralムşi tradiţionalistă”. Eu aş propune să ne imaginăm ca până la trecerea acelui „timp psihologic” şi sosirea „vremii”, românii să telefoneze doar cu receptorul de ebonită în mână, să conducă Dacii şi IMS-uri, să se delecteze prin arhivele bibliotecilor şi nu pe Google, să-i huiduie pe Depeche Mode, să fumeze ţigări Mărăşeşti şi, în cel mai fericit caz, Cişmigiu, să-şi facă concediile numai prin sindicat, să se uite doar la TVR 1 între orele 18:00 şi 22:00, să poarte tenişi de Drăgăşani şi pantaloni de stofă, să cunoască doar trei culori pe lume, să numere printre marile satisfacţii o privire aruncată în curtea vecinului, să facă şi să folosească doar lucruri posibile din “interior”....

Iar în timp ce eu aberam aici, imaginându-mi o lume fără atâtea şi atâtea realizări (importate), a venit în şcolile din România vremea MANUALELOR DIGITALE. Iar mie îmi vine să strig în gura mare: Germania, trezeşte-te! Dacă nu vrei să te întorci la stadiul de ţară tradiţional rurală şi profund patiarhală! 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

calu
24.05.2013, 16:44:12

Asa mai oameni buni,trageti tare cu subiectul asta ca ...altul nu mai avem.Ne sta bine si ne face imagine buna in ...lume daca renuntam la mersul melcului la capitolul cu pricina si anume recunoasterea si legalizarea acestui...defect.Nu sunt contra acelora care sunt inzestrati cu o astfel de "calitate",isi pot consuma pasnic placerile in intimitatea lor fara ...spectacol,dar faptul ca se mediatizeaza atat parca bate la ochi,nu de alta dar copii sunt foarte receptivi si din curiozitate,de la varsta frageta,pot incerca marea cu .....degetul.Este exact ca atunci cand se face publicitate la un produs necunoscut si din curiozitate multi il ...incearca.Deci,cu alte cuvinte ,poporul asta care inca se mai numeste roman are nevoie de cu totul...... altceva.

+5 (11 voturi)
paradoxal
24.05.2013, 16:44:52

Domnule Danciu prin ce ati scris,tin sa va anunt,ca vi sa retras dreptul de concediu/sedere vesnica in destinatia turistica plina de verdeata din tara Raiului, dupa aceasta viata, Regretam nespus sa va dam aceasta veste trista,totusi, daca veti trimite un fax public firmei noastre srl de turism,cuprizind marturisirea de lepadarea de cel rau,,poate avocatii nostrii vor gasi oarece clauze,de reintrare in posesia biletului mult dorit de petrecere a concediului,. Va multumim anticipat daca de buna voie veti dori indreptarea greselilor din gramatica mental/vestica de sorginte pacatoasa expuse in articolul de fata. Amin

-5 (7 voturi)
Catalin Mattei
24.05.2013, 17:01:00

la noi a fi homofob este chiar o mandrie.. Avem doua virtuti : suntem crestini si uram din toata fiinta noastra... am invatat sa fim falsi cu noi, sa ne ascundem propria mizerie cautand in cosul de gunoi al vecinului. Vrem in Europa cu toate drepturile lor dar fara indatoriri. Am ajuns sa credem ca detinem adevarul suprem si am uitat sa ne indoim de noi insine... suntem o natie care una spune alta face... si da! D-na liiceanu avea dreptate.. l!!!

-5 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
24.05.2013, 17:43:55

Comentariu considerat abuziv.

Alurrr
24.05.2013, 19:06:12

Fiecare trebuie sa isi apere drepturile, asa este in lumea asta. Eu inteleg punctul de vedere din blog: noi vrem tot ce au nemtii, francezii, norvegienii etc...,sa traim ca ei, sa mancam ca ei, sa calatorim ca ei, sa aratam ca ei, sa ne vada lumea ca pe ei ((nu ca pe iarnieni, sauditi, africani, chinezi.etc!), dar vrem sa murim ca noi: fuduli si ranchinosi. Asta nu se poate! Sa murim tot ca ei: lasand o lume mai buna in urma noastra! Iar lumea mai buna este una in care toti se bucura de libertate si dreptate – cel putin in masura in care astea sunt posibile. Iar ce e posibil la ei, cred eu, e posibil si la noi! Noua nu ne trebuie manuale digitale din care nu o sa invatam mai mult decit invata ceilalti in lume asta, nemti, francezi, danezi, dar ne trebuie legi care protejeaza in fata mitocaniei si hotiei, da, si cele care ii protejeaza pe cei care sunt altfel decat mine si majoritatea care isi da aici cu parerea, judecand mersul lumii de sub sutana. Fiecare schimbare, cat de mica a inceput cu mult zgomot, totul a inceput cu mult zgomot: asa ca lasati lumea sa isi ceara drepturile, asa cum poate, stie, vrea si TREBUIE! Daca nu va puteti solidariza cu ologii, cu femeia sau copilul abuzat, cu cei care mor de foame, cu cei care vor sa nu fie ca ceilalti pentru ca asa le-o cere sufletul, vor sa poarte pene in cap, sa simta si sa creada altceva, cu cei care se iubesc, dar au acelasi sex si sunt tot de Dumnezeu facuti, s-au nascut intamplator cu pielea prea deschisa sau prea inchisa la culoare, cu ochii ingusti sau cred in altceva, in extraterestrii sau alt Dumnezeu decat cel al ortodocsilor, macar lasati-i pe cei care vor si o pot face, sa o faca! Incetati sa judecati! Chiar crede cineva ca lumea dezvoltata se inseala , iar romanul are dreptate?

0 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările