Europa

articolul anterior articolul urmator

Financial Times: Statele prost guvernate şi având probleme cu corupţia sunt bine reprezentate la masa UE

9
25 Nov 2020 12:59:29
Autor: George-Andrei Cristescu
Reuniune a Consiliului European
Reuniune a Consiliului European

Ungaria şi Polonia se află în lumina reflectoarelor, având în vedere că guvernele lor se opun condiţionării acordării fondurilor UE de respectarea statului de drept. Dar a te concentra exclusiv pe Ungaria şi Polonia înseamnă a subestima amploarea problemei pe care o are Europa, scrie Financial Times.

 În alte câteva state UE, recente scandaluri de corupţie şi controverse privind statul de drept au ridicat întrebări grave cu privire la sănătatea sistemelor lor democratice. Între ele se numără Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Malta şi Cipru”, notează publicaţia.
 
Cazurile ungar şi polonez beneficiază de cea mai mare atenţie şi pentru că aici disputa conţine un element ideologic. Viktor Orban, conducătorul ungar, e încântat să ţină prelegeri despre „democraţia iliberală”. În plus, polonezii şi ungurii au adoptat legi care subminează independenţa justiţiei.
 
În celelalte părţi ale Europei corupţia la nivel înalt şi corupţia în general tind să respecte vechile cutume – se derulează pe ascuns şi nu sunt acompaniate de discursuri care atacă liberalismul. Asemenea scandaluri atrag mai puţină atenţie în străinătate. Însă ele au provocat demonstraţii de masă şi instabilitate politică în multe dintre ţările în cauză.
 
În Bulgaria mii de oameni ies în stradă încă din iulie pentru a manifesta contra guvernului condus de premierul Boiko Borisov. Mulţimile sunt inflamate de relatările despre politicieni şi oficiali care au cumpărat apartamente mult sub preţul pieţei – dar şi de o fotografie cu dl Borisov lângă un sertar deschis plin cu bancnote de 500 de euro şi lingouri de aur. Premierul afirmă că imaginile sunt trucate. Dar până şi preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, l-a acuzat că conduce un „guvern mafiot”.
    
În alte state UE scandalurile de corupţie au venit la pachet cu asasinate. 
 
 Publicaţia economică atenţionează că „luate la un loc, democraţiile cu deficienţe reprezintă undeva între un sfert şi o treime din cele 27 de guverne aşezate la masa reuniunilor UE”. Dar chiar şi aşa, statele prost guvernate şi având probleme cu corupţia sunt bine reprezentate la masa UE. Liderii europeni obişnuiesc să pozeze împreună la conferinţe pentru o aşa-zisă „fotografie de familie”. Iar în acea fotografie zâmbesc spre cameră destul de mulţi unchi veroşi şi veri potlogari. 
 
Financial Times consideră că „atunci când într-adevăr acţionează, Uniunea Europeană este o forţă a binelui. După ce Laura Codruţa Kovesi, un procuror anticorupţie din România, a fost revocată, instituţiile UE au fost cele care i-au acordat sprijin. Kovesi a fost ulterior numită la şefia Parchetului European – ceea ce demonstrează că în cultura politică de la Bruxelles tonul îl mai dau încă guvernele care iau în serios statul de drept”, mai scrie Financial Times.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

stop propaganda
25.11.2020, 13:21:29

Intradevar, Germania, Franta, Norvegia, Austria, Belgia, Olanda si Suedia sunt bine reprezentate. La cata furaciune au facut in toata Europa si in afara.....

-3 (13 voturi)
stop propaganda
25.11.2020, 13:22:02

PSD si ceilalti sunt inca mici incepatori. Astia supraevalueaza bordurile si alte porcarii, astia fura tari intregi. Mai au de evoluat.

-1 (9 voturi)
stop propaganda
25.11.2020, 13:23:13

Dar da, mare dreptate cu privire la Bulgaria, ala da, este un stat mafiot. Dar UE n-are nimic de zis din cate se vede, ma intreb de ce. Probabil pentru ca nu are legatura deloc cu coruptia? Este vorba desre putere si control oare?

-4 (8 voturi)
stop propaganda
25.11.2020, 13:27:30

ceilalti fura tari intregi*

-4 (10 voturi)
Coco
25.11.2020, 13:49:12

propagandistule, vezi ca Norvegia nu este stat membru al UE ci numai stat membru al Spatiului Economic European. Nu stiu daca asta tine de stat de drept dar nicaieri in Europa poporul este impartit in ''obisnuit'' si ''special''. Nu stiu daca treaba asta deranjeaza Europa dar pentru Romania este un cancer si o bataie de joc la adresa unitatii romanesti.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările