Financial Times: UE propune SUA o alianţă post-Trump, ca reacţie la pericolul reprezentat de China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană va propune Statelor Unite să profite de o oportunitate care apare ”o dată la o generaţie” şi să încheie o nouă alianţă globală, într-un proiect detaliat care are rolul să îngroape tensiunile din era Trump şi să răspundă ”provocării strategice” reprezentată de China, relatează Financial Times.

Proiectul UE pentru revitalizarea parteneriatului transatlantic obţinut de Financial Times prevede o cooperare nouă în toate domeniile, de la reglementarea sectorului digital şi combaterea pandemiei de Covid-19 şi până la combaterea despăduririlor.

Propunerea, pregătită de Comisia Europeană, afirmă că partenerialul dintre UE şi SUA are nevoie de ”întreţinere şi reînnoire”, pentru ca lumea democrată să îşi afirme ineresele în faţa ”puterilor autoritariste” şi a ”economiilor închise care exploatează deschiderea de care depind societăţile noastre”.

Setul de propuneri, de 11 pagini, intitulat ”o nouă agendă UE-SUA pentru schimbările globale”, include un apel pentru ca UE şi SUA să îngroape securea surselor persistente de tensiuni transatlantice, cum ar fi presiunile Europei pentru taxarea giganţilor americani din sectorul tehnologiei.

Proiectul propune ca UE şi SUA să îşi unească forţele pentru a modela reglementarea sectorului digital, inclusiv prin adoptarea unor abordări comune în domeniul antitrust şi protecţia datelor, cooperând la examinarea investiţiilor străine sensibile şi lucrând împreună pentru a combate ameninţările, cum ar fi atacurile cibernetice ale hackerilor. Alte părţi ale propunerii solicită cooperarea pentru dezvoltarea şi distribuirea vaccinurilor pentru Covid-19 şi colaborarea pentru reformarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Planul reflectă optimismul şi uşurarea Bruxelles-ului cu privire la perspectiva de a lucra cu noua administraţie americană, dar şi îngrijorarea că anii de relaţii transatlantice precare au permis Beijingului să aibă iniţiative geopolitice.

Documentul susţine ideea preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, pentru organizarea unui summit al democraţiilor şi afirmă că noua agendă transatlantică ar trebui să fie ”baza unei noi alianţe globale a unor parteneri care au aceeaşi idee”.

Proiectul, produs în comun de Comisia Europeană şi de înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, este aşteptat să fie supus aprobării liderilor naţionali la un summit din 10-11 decembrie.

Acesta sugerează organizarea unui summit UE-SUA în prima jumătate a anului 2021, ca moment pentru lansarea noii agende transatlantice. Una dintre frustrările acute a Bruxelles-ului în timpul administraţiei Trump a fost reticenţa SUA de a coordona răspunsurile celor două puteri faţă de China, Casa Albă optând pentru urmărirea măsurilor comerciale unilaterale nu numai împotriva Beijingului, ci şi a UE.

Proiectul afirmă: ”Ca societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord asupra provocării strategice prezentate de asertivitatea internaţională din ce în ce mai mare a Chinei, chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda acest lucru”.

Adoptarea unei poziţii mai unitare va depinde în mod semnificativ de capacitatea celor două economii de a elimina diferenţele existente în ceea ce priveşte politica în domeniul tehnologiei - unul dintre principalele obiective ale documentului.

Bruxelles-ul vede potenţialul de a colabora pentru a aborda problemele care variază de la investiţiile chineze în companii inovatoare din UE şi SUA şi până la potenţiala ameninţare reprezentată de avantajul ţării în tehnologiile 5G.

”Folosind influenţa noastră combinată, un spaţiu transatlantic al tehnologiei ar trebui să constituie coloana vertebrală a unei coaliţii mai largi de democraţii cu aceeaşi viziune”, arată proiectul.

Unele dintre propunerile din acest proiect ar necesita o schimbare clară a politicii SUA. Bruxelles-ul, de exemplu, solicită un efort comun pentru restabilirea deplină a sistemului de soluţionare a litigiilor al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, lucru care ar impune Washingtonului să înceteze blocarea numirilor de judecători.

Proiectul evidenţiază, de asemenea, potenţialele obstacole în calea unei cooperări mai strânse dintre UE şi SUA, cauzate de dezacorduri atât între puterile transatlantice, cât şi în cadrul blocului european.

Big Tech rămâne un posibil punct contencios în relaţiile dintre UE şi SUA şi un factor care complică orice poziţie comună împotriva Beijingului. Viziunea Bruxelles-ului cu privire la drepturile de protecţie a datelor, concurenţa sporită în sector şi reforma impozitării acestui sector va necesita acţiuni împotriva marilor companii americane care domină industria de profil. O

Observaţia proiectului, conform căreia UE şi SUA ”nu sunt întotdeauna de acord” cu privire la modul de a face faţă Chinei, este o recunoaştere a modului în care strategia oficială a cooperării, concurenţei şi rivalităţii cu Beijingul a blocului european este mai puţin clară faţă de bipartizanatul politic de la Washington.

În timp ce instituţiile europene şi statele membre au devenit în general mai sceptice în ceea ce priveşte China, mai ales că diplomaţia ”lupului luptător” de la Beijing a devenit mai agresivă în timpul pandemiei, există încă reticenţe pentru o confruntare directă. Unele state membre, cum ar fi Ungaria, au legături individuale puternice cu Beijingul, în timp ce grupul de cooperare ”17 + 1” înfiinţat de China cu principalele ţări din Europa Centrală şi de Est include 12 state membre ale UE.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite