Europa

articolul anterior articolul urmator

Finlanda a lansat cel mai amplu studiu clinic de testare pentru coronavirus cu ajutorul câinilor. Testele vor fi efectuate la aeroportul din Helsinki

1
23 Sep 2020 17:48:14
Autor: Cristina Ene
Finlanda a lansat un studiu clinic de amploare de testare pentru coronavirus la aeroport cu ajutorul câinilor FOTO EPA-EFE
Finlanda a lansat un studiu clinic de amploare de testare pentru coronavirus la aeroport cu ajutorul câinilor FOTO EPA-EFE

Finlanda a lansat miercuri un studiu clinic de patru luni de testare a pasagerilor aerieni cu ajutorul câinilor, fiind prima ţară europeană care iniţiază acest demers, relatează Associated Press şi Washington Post.

Testarea pasagerilor va avea loc la aeroportul din Helsinki pe bază voluntară, rezultatele fiind aşteptate să fie date în 10 secunde, călătorii nefiind reţinuţi mai mult de 1 minut, a precizat Anna Hielm-Björkman, cercetător la Universitatea din Helsinki citată de Washington Post.
 
Cercetători ai universităţii din capitala finlandeză au descoperit semnale ale faptului că patrupedele pot detecta noul coronavirus, în măsura în care starea sănătăţii unui om afectează mirosul său, iar pînă acum câinii au putut identifica cancere, infecţii şi alte probleme de sănătate.
 
Călătorii vor oferi o mostră de transpiraţie şi nu vor lua contact cu câinii. Indiferent de rezultat, li se va face un test PCR pentru a măsura acurateţea lor.
 
Anna Hielm-Björkman a precizat că potrivit unor cercetări preliminare, câinii ar fi capabili să ofere rezultate mai precise decît testele PCR şi cele de anticorpi anti-Covid-19. Mai mult, ei ar putea „descoperi oamenii care încă nu pot avea un test PCR pozitiv urmând ca acesta să se pozitiveze într-o săptămână”.
Din cei 16 câini aflaţi în etapa de instruire, patru sunt gata de lucru.

„Dacă funcţionează va fi o bună metodă de screening şi în alte locuri” a spus cercetătoarea care a numit spitale, porturi, cămine de bâtrâni ca şi locaţii pentru evenimente, potrivit Associated Press. Cercetarea va determina şi ritmul de lucru al cânilor şi rezistenţa lor la oboseală.

Timo Aronkyto, primarul adjunct din Vantaa, capitala regiunii în care e localizat aeroportul a declarat că programul va costa 300.000 de euro, o sumă pe care a descris-o „remarcabil mai mică” decât alte metode de testare în masă a psagerilor în aeroporturi.
 
Studiul clinic din Finlanda este cel mai mare şi mai avansat de până acum, alte testări fiind efectuate în Emiratele Arabe Unite şi în SUA. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ana_
23.09.2020, 18:52:53

Testările de sănătate cu ajutorul nasurilor canine se fac și în Marea Britanie și America, dar nu am auzit să le utilizeze și comercial, deși aici ar fi avantajul maxim. Am văzut un documentar pe Discovery în care un cățel a insistat că proba era a unui bolnav de cancer, a indicat-o de două ori, și au descoperit ulterior că proba care era chipurile a unui om sănătos avea un alt cancer decât cel pentru care se antrena cățelul. Mi s-a părut fabulos. În loc să-i hingherim, mai bine i-am antrena corect, că, pe moment, nu le putem egala nasul cu nicio mașinărie făcută de noi.

+9 (9 voturi)
Modifică Setările