Europa

articolul anterior articolul urmator

Finlanda se pregăteşte să reacţioneze militar în cazul unei posibile invazii ruseşti pe insulele Aland

10
30 Jul 2015 17:04:37
Autor: Mediafax
Insulele Aland s-au aflat sub controlul Rusiei Ţariste FOTO visitland.com
Insulele Aland s-au aflat sub controlul Rusiei Ţariste FOTO visitland.com

Finlanda se pregăteşte să reacţioneze militar împotriva unei posibile ocupaţii a insulelor Aland de către trupele ruseşti, a anunţat joi ministrul finlandez al Apărării, Jussi Niinisto.

Jussi Niinisto a declarat într-un interviu acordat grupului de presă Lannen Media că armata finlandeză va fi mobilizată pentru a reacţiona împotriva trupelor ruseşti în cazul în care Rusia va încerca să ocupe insulele Aland, o provincie autonomă a Finlandei, informează Unian.

Niinisto admite că există posibilitatea apariţiei militarilor ruşi pe insulele Aland.

Experţii militari susţin că în cazul izbucnirii unui conflict armat în statele baltice sau în zona Mării Baltice, Rusia va încerca să ocupe insulele Aland şi insula Gotland, care aparţine Suediei.

„Situaţia din regiunea Mării Baltice s-a schimbat, aşa că trebuie să ne gândim la apărarea insulelor Aland“, a mai precizat Niinisto, adăugând că „Ministerul (finlandez al) Apărării a început să se gândească la tipul de asistenţă pe care să-l ofere forţele armatei insulelor Aland în cazul apariţiei militarilor ruşi“.

Aland este o provincie autonomă a Finlandei, alcătuită din 300 de insule demilitarizate în urmă cu o jumătate de secol. Grupul de insule se află la intrarea în Golful Botnic, la 25 de kilometri de coasta Finlandei, la aproximativ 40 de kilometri de coasta Suediei şi la 1.141 de kilmotetri de coasta Rusiei. Aceste insule s-au aflat sub controlul Rusiei Ţariste.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Ivan Purchel
30.07.2015, 18:10:18

Numai ce secretarul de stat finlandez Paula Lehtomeachi a invinuit pe americani in impunerea fortata pe aliati de sanctiuni contra rusilor. Noi avem alte relatii cu ei si dorim s se pastreze asa cum au fost - cam asa sa exprimat doamna. Desigur ca "vulturul de sub gaina" are alti patroni si acesta arata ca Finlanda isi pierde cite putin independenta. Eri in aeroportul din Viena au fost retinuti 9 americani inarmati pina-n dinti in drum spre Khiev. Armele erau prin valize si "uitate" sa fie declrate. Ce misiune mai aveau ei de facut prin Ucraina? Posibil sa ajute ucrainenilor la strinsul roadei.

-1 (7 voturi)
m wakki
30.07.2015, 19:22:17

Tavarisi Purchel, poate erau in concediu La fel si unii militari rusi sunt in Donbas tot in concediu Cu echipamentul după ei, şi unii şi alţii bineînţeles Ce e aşa de mirare ?

+1 (3 voturi)
freeson freeson4
30.07.2015, 18:22:34

Ivane, mai sunt vecini ai Rusiei pe ale căror teritorii nu a pus Putin ochii?

+3 (5 voturi)
Ivan Purchel
30.07.2015, 18:58:51

Mai freeson. Finlandezii uitasera ca sunt vecinii rusilor. Au venit"vulturii de sub gaina"de la NATO,unde-i tobarul principal fratele mai mare, si iata ca finlandezii sau trezit cu probleme si inamic. Rusilor le trebue insulelecelea ca a cincea roata la caruta. Vezi ce spune secrretarul lor de stat,tot nu ultimaul om in Finlanda.Sursa teleradiocompania "IULE"

0 (4 voturi)
freeson freeson4
30.07.2015, 19:11:47

Ivane, v-ați oprit cu număratul roților la cinci de mai bine de 50 de ani. Vorbind strict despre insule, de câte ori zici "piati" când numeri Kurilele?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările