Fiul lui Ibrahim Rugpva şi angajaţi ai ambasadei Italiei la Priştina, arestaţi pentru trafic cu vize Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul fostului lider al luptei pentru independenţa Kosovo, Ibrahim Rugova, se numără printre cele 10 persoane arestate miercuri de poliţia Uniunii Europene suspectate de crimă organizată şi implicând ambasada italiană la Pristina, relatează agenţia Reuters, preluată de agerpres.ro.

Misiunea poliţiei UE în Kosovo, EULEX, a declarat că acuzaţiile includ crimă organizată, trafic de influenţă şi fraudă împotriva misiunii diplomatice italiene în capitală. Presa locală a relatat că grupul este suspectat că a vândut vize Schengen emise de ambasadă.
   
Ambasadorul italian Andreas Ferrarese a refuzat să confirme sau să infirme rapoartele mass-media potrivit cărora membri ai personalului local al ambasadei se numără printre cei arestaţi.
   
"Eu nu pot intra în detalii deoarece există o problemă de viaţă privată şi de asemenea pentru a proteja ancheta", a declarat Ferrarese pentru Reuters
   
El a spus că ambasada lucrează pentru a clarifica situaţia şi cooperează cu misiunea UE de poliţie şi justiţie EULEX, în care are încredere deplină.
   
Purtând măşti negre, poliţia UE a percheziţionat casa lui Uke Rugova, fosta reşedinţă a preşedintelui kosovar Ibrahim Rugova până la moartea sa în 2006. Uke Rugova este membru al parlamentului Kosovo în cadrul coaliţiei de guvernare.
   
"La începutul acestei dimineţi, un procuror internaţional a condus o arestare şi operaţiunea de căutare contra a 10 inculpaţi implicaţi într-un grup criminal organizat suspectat de comiterea unor diferite infracţiuni", a declarat misiunea UE într-un comunicat.
   
Ea îl numeşte pe Uke Rugova ca fiind unul dintre cei arestaţi. Însă nu a avut de făcut imediat comentarii asupra rapoartelor privind vizele Schengen.
   
Avocatul lui Rugova, Bajram Tmava, a declarat pentru Reuters: „L-am vizitat la centrul de detenţie şi el neagă absolut orice fărădelege".
   
Tatăl său a condus lupta albanezilor din Kosovo pentru libertate faţă de Serbia în anii 1990, înainte ca abordarea sa pacifistă să fie eclipsată de o insurgenţă de gherilă. NATO a bombardat Iugoslavia în 1999 pentru a opri un val de epurare etnică comis în Kosovo de forţele sârbe şi Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008.
   
O ţară săracă, de 1,7 milioane de locuitori, Kosovo este singura din Balcanii de Vest care încă are nevoie de vize pentru a intra în spaţiul european Schengen, notează Reuters.
   
Pentru mulţi, o viză Schengen deschide uşa unei posibile şederi pe termen lung în interiorul UE şi în cele din urmă şansa de a lucra şi trimite bani acasă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite