Fost parlamentar bulgar, pus sub acuzare pentru spionaj în serviciul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nikolai Malinov, fost deputat în legislativul de la Sofia din partea Partidului Socialist Bulgar şi conducător al unui ONG pro-rus, este acuzat de către procurorii bulgari de spionaj şi spălare de bani în serviciul Rusiei, relatează RadioFreeEurope.

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Tsatsarov, a anunţat, ieri, acuzaţiile care îi sunt aduse fostului parlamentar, precizând că acesta ar putea fi condamnat la 15 de ani închisoare pentru infracţiunile comise. Eliberat din închisoare după ce a plătit cauţiunea de 25,000 de euro, Malinov are interdicţie de a părăsi ţara.

Malinov este acuzat, mai exact, că a divulgat secrete de stat către două organizaţii din Rusia – Societatea Vulturului cu Două Capete şi Institutul Rus pentru Studii Strategice. Procurorul Tsatsarov a precizat că informaţiile furnizate de Malinov au afectat în mod direct securitatea naţională a Bulgariei, făcând parte dintr-un efort mai larg de a reorienta politica externă a Sofiei către Rusia.

Autorităţile bulgare au mai impus şi o interdicţie de intrare în ţară pentru 10 ani asupra lui Leonid Reshetnikov, un fost agent din serviciile de informaţii ale Rusiei. Acesta a fost, între 2009 şi 2017, directorul Institutul Rus pentru Studii Strategice şi, în această calitate, a coordonat operaţiunile de spionaj ale Moscovei în Bulgaria. Într-un postare pe Facebook, Rashetnikov a declarat că Malinov este „un patriot bulgar”, iar acuzaţiile aduse acestuia vin ca urmare a „declanşării de către americani a operaţiunii Spioni Ruşi în Bulgaria”.

Tsatsarov a mai anunţat şi o investigaţie asupra legăturilor lui Malinov cu Konstantin Malofeyev, un mogul rus din industria media care are interdicţie de intrare atât în U.E., cât şi în Statele Unite, fiind acuzat că a avut un rol important în destabilizarea Ucrainei. 

Autorităţile bulgare au explicat că dovezile strânse până în acest moment arată o ”implicare directă” a lui Malinov în „transmiterea ilegală de informaţii” către cele două organizaţii menţionate. Acesta ar fi utilizat ONG-ul pe care îl conduce pentru a primi anumite sume de bani, nespecificate de către procurorii bulgari, din Rusia. Conform acestora, Malinov ar fi transmis informaţii despre viaţa politică de la Sofia şi „activităţile organelor de stat ale Bulgariei”. Conform informaţiilor obţinute de RadioFreeEurope, mai multe figuri din ONG-ul pro-rus condus de acesta au fost interogate de către autorităţile bulgare, dar nu au  fost reţinute. 

În cadrul anchetei, ieri au fost efectuate percheziţii şi au fost interogaţi mai mulţi membri ai Mişcării „Rusofili”. A fost încatuşat şi dus la sediul procuraturii ex-deputatul Iurii Borisov, fost redactor-şef al oficiosului socialist „Duma”, secretar al mişcării „Rusofili”. Mai târziu el a fost eliberat.

La rândul său, soţia lui Borisov, ziarista Dora Cikova, a declarat pentru „Europa Liberă” că percheziţia a durat patru ore, iar procurorii au confiscat documente, computerul şi telefonul mobil al lui Borisov.

Cel arestat a fost interogat pentru relaţiile sale cu ex-generalul rus Reşetnikov şi pentru rolul acestuia în campania pentru ultimele alegeri prezidenţiale.

Ancheta a fost deschisă pe data de 4 iulie, în baza articolului 105 din Codul penal bulgar, care prevede pedepse între trei şi 15 ani pentru persoane „care s-au pus în serviciul unui stat sau organizaţie străină în calitatea de spioni” fără a colecta informaţii ce prezintă secret de stat.

Mişcarea „Rusofili” se declară o organizaţie nonguvernamentală care îşi propune „dezvoltarea prieteniei şi colaborării între Bulgaria şi Rusia în baza tradiţiilor istorice, valorilor creştin ortodoxe şi slave”.

Printre cei interogaţi se află şi politologul Jivko Gheorghiev, cel care a realizat anchete sociologice la comanda Institutului rus pentru cercetări strategice, apropiat Kremlinului.

Atanas Atanasov, copreşedintele coaliţiei „Bulgaria democrată”, principalul exponent al dreptei tradiţionale bulgare, a declarat într-un interviu pentru postul naţional de radio că aceste acuzaţii de spionaj ar reprezenta, de fapt, o acţiune preelectorală pusă la cale de premierul Borisov şi de candidatul la postul de procuror general Gheşev, criticat de societatea civilă, în scopul de a atrage simpatizanţii dreptei.

„Este o acţiune elementară de a opri pierderea de sprijin electoral din partea oamenilor cu orientare proeuropeană de dreapta. Între timp, lideri ai partidului GHERB, condus de premierul Borisov, acţionează în vederea realizării unor proiecte strategice ale Rusiei în Balcani, printre care gazoductul de tranzit Turcia-Europa Centrală şi CAE „Belene”. Bate pasul pe loc ancheta pentru tentativa de asasinare cu substanţa Noviciok a omului bulgar de afaceri Ghebrev”, a spus Atanasov.

În perioada în care Atanasov a condus Serviciul de securitate naţională, a fost arestat şi condamnat un cetăţen bulgar sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei.

Acesta este al doilea caz de spionaj făcut public în tot atâtea zile, după ce ieri, CNN a relatat despre operaţiunea secretă a Statelor Unite de extragere a unui spion american infiltrat în Kremlin. Dezvăluirile procurorilor bulgari despre eforturile Rusiei de a influenţa viaţa politică de la Sofia vin după ce, în iulie, autorităţile din Italia au demarat o investigaţie cu privire la finanţarea ilegală a partidului lui Matteo Salvini, Liga Nordului, de către Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite