Europa

articolul anterior articolul urmator

Fost şef al armatei SUA în Europa spune că României îi lipseşte infrastructura potrivită pentru ca aliaţii să ajungă rapid în caz de nevoie

28
14 Nov 2021 11:46:49
Autor: Viorica Marin
General ]n rezerv[ Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa
General ]n rezerv[ Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa

Fost şef al armatei SUA în Europa, general-locotenent în rezervă Ben Hodges, a vorbit, în cadrul conferinţei cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, organizată de Statul Major al Apărării, despre nevoia unei infrastructuri potrivite în România care să permită trupelor aliate să vină rapid în caz de nevoie.

 
La primul panel al conferinţei cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, organizată de Statul Major al Apărării, a participat şi general-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, care a subliniat că „faptul că România este furnizor de securitate trebuie apreciat unanim, nu doar în România, ci şi în interiorul Alianţei”.
 
„România nu este doar consumator, ci şi furnizor în ceea ce priveşte trupele antrenate trimise în teatre de operaţii, în ceea ce priveşte capabilităţile şi, de asemenea, în ceea ce priveşte faptul că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a spus el.
 
În opinia lui Hodges, „România este centrul de greutate pentru SUA în regiune şi este centru de greutate pentru NATO în regiune”.
 
„Sunt trei ţări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federaţia Rusă. România este locul – datorită geografiei, dar şi datorită modului în care operează – cel mai bun din care Alianţa poate face exerciţii”, a punctat acesta.
 
El a vorbit, în contextul eventualelor operaţiuni militare, despre nevoia unei infrastructuri potrivite. „Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?”, a transmis Ben Hodges.
 
Statul Major al Apărării a organizat în perioada 11 – 13 noiembrie, Conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească” cu tema „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în Regiunea Mării Negre”, în format online (webinar).
 
Prin tema propusă în acest an se urmăreşte realizarea unor dezbateri constructive privind provocările actuale din Regiunea Mării Negre, având în vedere cele mai recente evoluţii ale mediului de securitate la nivel regional şi global, precum şi influenţa tehnologiilor emergente şi disruptive asupra conceptului de securitate.
 
Exerciţii mililare aliate în Marea Neagră
 
Pe de altă parte, David Muniz, chargé d’affaires ad-interim al Ambasadei SUA în România, a vorbit sâmbătă despre deciziile Statelor Unite ale Americii cu privire la evenimentele de la Marea Neagră. Acesta susţine că autorităţile americane vor fi alături de aliaţii şi partenerii lor din această zonă pentru a întări disuasiunea şi pentru a garanta că acţiuni precum cele desfăşurate în ultimii ani de Rusia în regiune nu vor merge mai departe.
 
Conform agerpres.ro, declaraţiile oficialiului american au fost făcute chiar pe coasta Mării Negre, la bordul USS Mount Whitney, nava comandant a Flotei a VI-a a SUA. Aceasta a acostat vineri în Portul Constanţa, alături de distrugătorul USS Porter. Cele două vase se află în Marea Neagră pentru operaţiuni maritime de rutină alături de parteneri şi aliaţi din NATO, conform Marinei americane.
 
„Semnificaţia vizitei navei la Constanţa este importantă. Ilustrează relaţia de securitate excelentă şi foarte puternică dintre ţările noastre”, a spus David Muniz.
 
USS Mount Whitney a plecat pe 29 octombrie din Gaeta, Italia, iar Portul Constanţa reprezintă cea de-a treia oprire a vasului. Acesta a trecut prin Istanbul, Turcia şi Georgia, urmând ca duminică să părăsească portul Constanţa.
 
Şapte nave militare ale forţelor navale din România, SUA (inclusiv USS Mount Whitney şi USS Porter), Turcia şi Ucraina au participat, vineri, la un exerciţiu care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre, în largul ţărmului românesc, conform Ministerul Apărării Naţionale.
 
David Muniz a vorbit şi despre acuzaţiile aduse de către Rusia cu privire la prezenţa navelor americane în Marea Neagră. Aceştia susţin că SUA desfăşoară activităţi agresive şi creează o forţă militară multinaţională la Marea Neagră. Diplomatul american susţine că nu poate fi vorba despre aşa ceva, astfel de operaţiuni sunt pregătite cu mult timp înainte.
 
„Ruşii pretind în mod regulat că tot ce facem este provocator, însă, de fapt, transparenţa noastră în pregătirea exerciţiilor în cadrul NATO este unul dintre lucrurile care evidenţiază NATO ca alianţă de naţiuni democrate care colaborează transparent pentru securitate şi apărare reciprocă, nu în scopuri agresive.
 
Marea Neagră nu este o zonă de conflict activ, militar, însă este cu siguranţă o zonă de tensiuni. Am văzut acţiunile Rusiei, cum ar fi anexarea ilegală a unor părţi din Ucraina, acţiunile din estul Ucrainei, chestiunile teritoriale din Georgia. SUA îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi prietenii noştri, de a creşte interoperabilitatea, de a întări disuasiunea, de a colabora cu forţele maritime ale statelor aliate şi partenere din Marea Neagră, pentru a ne asigura că lucrurile (acţiunile Rusiei – n.r.) nu vor merge mai departe”, a mai afirmat David Muniz.
 
Comandantul Flotei a VI-a a SUA, vice-amiralul Eugene H. Black III, a fost şi el prezent în cadrul evenimentului din Portul Constanţa şi a confirmat cele declarate de diplomatul American. Acţiunile lui USS Mount Whitney sunt programate cu mult timp înainte, la fel cum a fost şi această operaţiune de la Marea Neagră începută pe 4 noiembrie.
 
„Aşa funcţionează alianţele şi parteneriatele, operaţiunile normale cu aliaţi şi prieteni. Este opţiunea Rusiei cum alege să caracterizeze asta. Sunt bucuros de relaţia strânsă cu partenerii NATO. Sunt bucuros să mă aflu în vizită în România”, a spus oficialul militar american. Aceasta a mai precizat faptul că SUA „apreciază rolul-cheie al României în găzduirea şi implicarea în exerciţiile din Marea Neagră, care promovează cooperarea maritimă şi interoperabilitatea”.
 
„În vizita sa de luna trecută (octombrie – n.r.) din România, secretarul (american) al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că ‘securitatea şi stabilitatea din Marea Neagră sunt în interesul naţional al SUA şi sunt esenţiale în ceea ce priveşte securitatea Flancului Estic al NATO’. Pentru a promova securitatea şi stabilitatea, ne-am angajat să lucrăm împreună pentru a consolida cooperarea în Marea Neagră”, a mai spus comandantul Flotei a VI-a a SUA pentru Agerpres.
 
David Muniz a fost întrebat de către jurnalişti cum a decis SUA să acţioneze cu privire la apelurile făcute recent de România şi Ucraina pentru o întărire a prezenţei militare americane în regiunea Mării Negre. Conform declaraţiior făcute de acesta, nu există planuri noi, însă autorităţile americane sunt alături de România, apreciind „toate eforturile pentru a găzdui atât de multe forţe americane”.
 
În cadrul evenimentului de la bordul USS Mount Whitney diplomatul american a transmis un mesaj pentru români cu privire la călătoria peste ocean fără viză. David Muniz a spus că „lucrăm activ cu guvernul român pentru ca România să avanseze spre Programul Visa Waiver, despre care ştim că este o prioritate pentru toată lumea aici – nu doar pentru guvern, ci şi pentru populaţie”.
 
„Sunt deja de un an în România şi aş spune că nu este extrem de greu pentru un român să obţină o viză dacă îşi doreşte asta. Un număr foarte mare de români obţin vize. Sezonul călătoriilor nu a fost grozav în ultimii doi ani, din cauza COVID, însă, în general, nu este greu să călătoreşti (în SUA – n.r.). Dar suntem nerăbdători ca acest lucru să devină şi mai uşor în viitor”, a spus diplomatul american.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Iobag Nerfos
14.11.2021, 12:09:26

Ne lipseste infrastructura? Adica sa facem noi imprumuturi la ei ca s-o construim. S-o construiasca ei, cum au facut in Germenia, Iraq, Afganistan.

-11 (21 voturi)
Popescu Stela
14.11.2021, 12:11:19

Asta știm și noi. Avem o problema cu Homo Sekuristo-Bolshevik, specie care împiedica orice progres spre Civilizație. Deja noi ca țara am plătit fiecare cm asfaltat fie el real sau imaginar, la prețuri uriașe. Sekuristo-Bolshevikul sta de veghe ca nimic sa nu se miște. El e, după starea vremii, când comunist, când democrat, orice numai manager sa fie. Manager politic si economic. Un impostor capabil sa genereze paguba. Cu cat le aduce celorlalți mai multe pierderi, cu atat beneficiul lui e mai mare. Homo Sekuristo bolshevik, maestrul dezastrului si al falimentului, e rezistent pe plaiul mioritic, așa încât infrastructura lipsa la noi e problema noastră cea mai mică.

-10 (20 voturi)
Karl Frenzy
14.11.2021, 12:12:55

Şi noi care credeam că aliaţii NATO vor veni cu autostrada lor sub şenile iar flota lor aeriană va aduce şi aeroporturi... Iată că s-a devoalat secretul! Da, e mare descoperire că ne lipseşte infrastructura; ne lipsesc şi străinii, ba, mai mult, din ţara asta încep să lipsească şi românii şi pe aceştia chiar nu ştiu de unde să-i mai aducem.

-8 (18 voturi)
m d
14.11.2021, 12:20:12

BECHTEL, FIRMA AMERICANA pana in ADN. a primit lucrarea numita AUTOSTRADA TRANSILVANIA. A plecat cu bani nemunciti, iar autostrada nu e gata nici acum.......

0 (8 voturi)
Stefan din Nord
14.11.2021, 12:24:43

Pe cale aeriana Tancuri M1 Abrams aduse cu avioanele

-13 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările