Europa

articolul anterior articolul urmator

Fostul secretar general al NATO: Putin va încerca să întindă războiul din Ucraina la nesfârşit. Ruşii sunt maeştri ai conflictelor prelungite

1
3 Jul 2022 09:02:27
Autor: Viorica Marin
Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO
Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susţine că există riscul unui război pe termen lung între Rusia şi Ucraina.

 
Într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC, Rasmussen a subliniat că acesta este scopul urmărit de preşedintele rus, Vladimir Putin. „În primul rând, cred că cel mai mare risc în acest moment este un conflict prelungit. Ruşii sunt maeştri ai conflictelor prelungite. Doar uitaţi-vă la Georgia – asta se întâmplă în Osetia de Sud din 2008, iar din 2014 – în Crimeea şi în Donbas. Sunt de zeci de ani în Moldova – în Transnistria – deci sunt specialişti în asta” – a remarcat fostul şef al NATO.
 
Anders Fogh Rasmussen a explicat şi de ce Vladimir Putin are nevoie de un război pe termen lung. 
„Preocuparea mea este că un conflict pe termen lung serveşte obiectivelor lui Putin, pentru că el crede că, atât timp cât va exista un conflict mocnit sau îngheţat în estul Ucrainei, va împiedica Ucraina să facă progrese reale, progrese către apropierea de Uniunea Europeană, de NATO şi, de asemenea, progrese în economie” – a declarat Rasmussen. 
 
Astfel, Putin consideră că, dacă acest conflict din estul Ucrainei va continua, reconstrucţia ţării va fi mai dificilă. „Aşa că eu cred că cel mai mare risc în acest moment este că scopul lui Putin este să prelungească acest conflict. El nu poate obţine o victorie completă. Dar, pe de altă parte, va încerca să întindă războiul la nesfârşit” – a concluzionat Rasmussen.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stancilă
3.07.2022, 11:46:29

Populatia Rusiei este convinsa ca nu se poate lipsi de sirul nesfirsit de minciuni ale liderilor sai , de idioteniile si ispravile lor, - pe care le vede normale. Cu ele traieste , cu ele isi hraneste rusul de rind fanteziile razboinice, isi cladeste resentimentele , isi uita neimplinirile ; in felul acesta - principiul nu e o noutate si este aplicat de cind lumea - poate fi canalizat si capitalizat cel mai prolific sentiment uman : ura . Ura fata de o natiune sau o alta entitate " rauvoitoare " si antirusa este remediul si alinarea pentru esecurile sale, ale familiei, ale intreprinderii, ale societatii, pentru lipsurile financiare si viata sa de rahat care nu se va imbunatati niciodata. Esecurile sale , vulnerabiliattile sale, deturnate in ura si resentiment, nu vor putea fi astfel identificate si reparate niciodata. In acest timp liderul si milioanele de insi inutili , razboinici , viciati si vicleni, care paraziteaza statul rus de 100 de ani , isi pastreaza imaginea liderului intelept, puternic, de neabordat si isi pastreaza privilegiile. El si familia lui, amantele si generalii, castele din subordine, castele militarilor, magistratilor, activului de partid si functionarilor, ramin, generatie dupa generatie , cu totii, bine hraniti, protejati si prosperi. Populatia care ii genereaza si ingrijeste, la fel de timpa , indolenta si supusa . Din ce in ce mai putin fertila, insa. Declinul bogatei, nefericitei si preacapusatei Rusii este deja un fapt ; el nu se petrece pasnic si linistit in aceasta faza, ci este turbulent si sinucigas. . Se va linisti insa in cele din urma , dupa ce va provoca si isi va provoca daune imense, irecuperabile . Se va integra linistit in calitate de populatie paria in rindul populatiilor asiatice care nu vor avea nimic de spus in fata uriaselor puteri ale viitorului , vorace si nemiloase , China si India. Multhulitul Occident, in lupta pentru supravietuirea proprie, nu mai poate face nimic pentru salvarea agresivei si razboinicei Rusii. Exista insa si o bucurie ascunsa in rindul celor pe care Rusia i-a chinuit atita vreme ; deocamdata precauta , opinia publica va celebra cu bucurie in curind , caderea unui regim agresiv si criminal, decaderea si dezbinarea statului pe care il patroneaza .

Modifică Setările