Europa

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef al poliţiei malteze, anchetat în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

0
16 Jun 2020 14:32:49
Autor: News.ro
Daphne Caruana Galizia (în imagine) a fost asasinată după dezvăluirea unor cazuri de corupţie FOTO Times of Malta
Daphne Caruana Galizia (în imagine) a fost asasinată după dezvăluirea unor cazuri de corupţie FOTO Times of Malta

Justiţia malteză a ordonat deschiderea unei anchete împotriva fostului şef al poliţiei de pe insulă, Lawrence Cutajar, suspectat de contacte cu persoane implicate în asasinarea, în 2017, a jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, relatează AFP.

Potrivit unor martori audiaţi într-o şedinţă publică, Lawrence Cutajar s-ar fi întâlnit cu un om pe care justiţia îl consideră un intermediar în asasinarea jurnalistei şi l-ar fi întrebat unde se află o înregistrare considerată importantă în acest dosar.

Lawrence Cutajar a demisionat din postul de lef al poliţiei malteze în ianuarie, în urma presiunilor societăţii civile, însă deschiderea acestei anchete marchează o nouă etapă în căutarea adevărului cu privire la această crimă.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă care ancheta cu privire la corupţia din Malta, a fost ucisă în explozia maşinii sale-capcană, la 16 octombrie 2017.

În prezent, trei bărbaţi consideraţi simpli executanţi ai asasinatului sunt judecaţi la La Valletta, iar un bogat om de afaceri, Jorge Fenech, a fost inculpat de complicitate, după ce a încercat să fugă cu iahtul la jumătatea lui noiembrie.

Arestarea sa a antrenat demisia ministrului Turismului, anterior al Energiei, Konrad Mizzi şi a lui Keith Schembri, la acea vreme şeful de cabinet al premierului Joseph Muscat.

Interogat de poliţie, Keith Schembri a fost eliberat fără să facă obiectul vreunei proceduri judiciare, în pofida faptului că Jorge Fenech l-a desemnat drept „adevăratul comanditar” al asasinatului.

Aprofundând partea malteză a faimoaselor Panama Papers, jurnalista a dezvăluit că o societate din Dubai - 17 Black - le-a plătit două milioane lui Keith Schembri şi Konrad Mizzi pentru servicii neprecizate.

Consorţiul jurnaliştilor Daphne Project, care i-a preluat anchetele, a dezvăluit că 17 Black îi aparţine lui Fenech.

Acest scandal a provocat un cutremur politic pe mica insulă şi plecarea de la putere, în ianuarie, a lui Joseph Muscat, acuzat de faptul că s-a amestecat şi şi-a protejat colaboratorii în ancheta cu privire la asasinarea jurnalistei.

Justiţia franceză anunţa în februarie deschiderea unei anchete cu privire la asasinarea lui Daphne Caruana Galizia, cu scopul de a verifica dacă activităţile economice în Franţa ale vreunui suspect au servit la coruperea vreunor oficiali maltezi.

Familia jurnalistei şi organizaţia Reporters sans frontières (RSF) au depus o plângere cu privire la „complicitate la asasinat” şi „corupţie” vizându-l mai ales pe Jorge Fenech, care deţine hoteluri şi o herghelie de cai de curse în Franţa, dar şi împotriva lui Keith Schembri şi Konrad Mizzi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările