Europa

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef al Armatei SUA în Europa: „România este un centru de gravitate în regiunea Mării Negre” EXCLUSIV

18
19 Jan 2022 04:04:44
Autor: Denis Grigorescu
Generalul Benjamin Hodges, un apreciat analist al regiunii Mării Negre FOTO: Arhiva Adevărul
Generalul Benjamin Hodges, un apreciat analist al regiunii Mării Negre FOTO: Arhiva Adevărul

Fost şef al Armatei SUA în Europa şi fost comandant al Trupelor Terestre din NATO, general-locotenentul (r) Benjamin Hodges a vorbit într-un interviu exclusiv acordat „Adevărul” despre importanţa României în regiunea „volatilă” a Mării Negre şi cum poate creşte rolul ţării noastre în zonă

Generalul Benjamin Hodges consideră că ţara noastră are un rol esenţial în regiunea Mării Negre, una foarte importantă din punct de vedere geopolitic.

„România a fost un centru de gravitate privind eforturile făcute de Statele Unite şi NATO în ultimii ani în regiunea Mării Negre, datorită locaţiei sale şi eforturilor puternice de a se moderniza în ceea ce priveşte apărarea şi de a juca un rol puternic în regiune. Statele Unite au o prezenţă importantă în România, cu trupe care se pregătesc la baza Mihail Kogălniceanu şi la Câmpia Turzii”, a declarat general-locotenentul (r) Benjamin Hodges pentru „Adevărul”.

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa este de părere că România ar putea face trei lucruri pentru a îmbunătăţi eforturile noastre de apărare din regiune.

„Primul lucru, să ne ajute în ceea ce priveşte Turcia, ce este atât de importantă pentru noi în regiunea Mării Negre. Iar România are legături istorice şi relaţii foarte bune cu Turcia. Al doilea lucru pe care îl poate face România, este să crească schimbul de informaţii cu Ucraina la diferite nivele, între diferitele forţe. Şi în al treilea rând, cred că România are un rol economic important în regiune. Fluviul Dunărea este insuficient exploatat ca potenţial, pentru că este prea puţin comerţ de la Vest la Est şi de la Est la Vest. Cred că dacă se vor face eforturi pentru dezvoltarea potenţialului economic al regiunii ar duce la un potenţial pozitiv de dezvoltare pentru comerţul pe Dunăre”, precizează generalul Benjamin Hodges.

General-locotenentul în rezervă Benjamin Hodges a absolvit Academia Militară a SUA în 1980. Benjamin Hodges a condus, între 2012 şi 2014, Comandamentul Trupelor Terestre din NATO. În noiembrie 2014, a fost numit comandant al Armatei SUA în Europa, funcţie pe care a deţinut-o trei ani până la retragerea sa din 2017. În prezent, Benjamin Hodges este coordonator pentru studii strategice în cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA)

Vă recomandăm să mai citiţi:

Generalul american Ben Hodges: România şi Ucraina ar trebui să mineze apele din jurul Crimeei VIDEO

România solicită mai mulţi militari americani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Un cititor
19.01.2022, 07:57:55

"Şi în al treilea rând, cred că România are un rol economic important în regiune." Sa dea consultanta Romaniei in vederea dezvoltarii economice. Ai nostri "ca brazii" nu sunt in stare sa valorifice potentialul ec. pe care il are tara. Si vedem asta in toate domeniile, de 32 de ani. Romania cu potential ec. si in domeniul gazelor si al energiei, pierde toate oportunitatile de valorificare : "pas cu pas". In agricultura la fel, in minerit (carbune, aur etc.)...la fel. Pe ai nostri ca brazii daca-i lasi de capul lor, in loc sa impinga Romania inainte distrug "pas cu pas". "România are un rol economic important în regiune." Are un rol economic dar nu in beneficiul romanilor, ci a altor state.

0 (8 voturi)
Roman din Ardeal
19.01.2022, 08:54:54

In capitalism, statul nu trebuie sa detina toata industria, toate afacerile. Este o aberatie. Statul trebuie sa ofere un mediu economic cat mai sanatos pentru investitori. De oriunde ar veni respectivii. In SUA de exemplu 98% din totalul industrie si al companiilor apartine domeniului privat. Statul doar incaseaza impozite. Si daca vine o companie franceza de exemplu sa investeasca in zona, e motiv de bucurie nu de tristete "ca ne fura altii tara". Din cauza la mentalitatea asta comunista promovata excesiv de Iliescu in primii ani de dupa revolutie am pierdut noi trenul fata de vest si chiar fata de state din estul europei cel mai bun exemplu fiind Polonia. Nu ai cum sa sustii ca stat sute de intreprinderi masive, gigantice industrial si sa le si coordonezi intr-un mod profitabil. Nici macar China nu reuseste asta. Si daca noi nu am avut oameni de afaceri privati capabili sa gestioneze o afacere la nivel european si sa patrunda pe pietele lor e vina noastra nu a tarilor din vest. Desi cateva companii private romanesti incep sa o faca. Statul roman dupa 1990 a facut un mediu de afaceri stabil pentru toti securistii si toti nomenclaturistii de mana a 10-a care au devalizat tara si care nu erau capabili sa dezvolte o afacere la nivel mondial. Ei isi transformau tot intr-o mica smecherie familiala si traiau de pe urma contractelor cu statul. Cum te asteptai ca unul ca si George Copos sau Dan Voiculescu sa dezvolte o companie care sa aiba succes la nivel european?

-84 (92 voturi)
Zev Zevescu (Russkii korabli, idi nahui)
19.01.2022, 08:10:12

Denis, centru de gravitatie, poate?

+4 (6 voturi)
VE l
19.01.2022, 09:15:26

Oh, da.Centru de gravitate poate fi, totuși, Denis , care e rătăcit și el , în virtutea gravitației, în lumea jurnalismului.. Denis, ai și titlul de doctor în domeniu? Că tot e la modă!

+2 (4 voturi)
Mapsi Mapsi
19.01.2022, 09:22:35

Google Translate mai dă rateuri

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările