Europa

articolul anterior articolul urmator

FOTO O nouă teorie despre Manuscrisul Voynich. Textul a fost scris într-o limbă veche, acum dispărută, din care a evoluat şi limba română

45
16 May 2019 14:56:01
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO AFP
FOTO AFP

Un cercetător britanic susţine că a descifrat manuscrisul medieval Voynich, pe care nenumăraţi criptografi, lingvişti şi academicieni au încercat să-l decodeze, scrie BBC.

Manuscrisul Voynich este un text scris de mână şi ilustrat, din secolul al XV-lea, potrivit datărilor cu carbon. Numele său provine de la cel al lui Wilfrid M. Voynich, un comerciant de cărţi şi anticar din Polonia, care a achiziţionat manuscrisul în anul 1912.

Documentul este acum găzduit de Librăria Beinecke de la Universitatea Yale din Statele Unite.
Într-o lucrare publicată în Jurnalul de cercetare a limbilor romanice, cercetătorul Gerard Cheshire, asociat al Universităţii din Bristol, susţine că manuscrisul este un „compendiu de informaţii referitoare la remedii din plante, băi terapeutice şi informaţii astrologice“, care se axează pe sănătatea mintală şi fizică a femeilor, reproducţie şi educaţie parentală.
 
 
Cheshire spune că textul nu este codat, ci limba şi sistemul de scriere erau comune în momentul în care a fost creat, documentul fiind singurul text care a rămas dintr-o limbă proto-romanică. 
 
„Ceea ce dezvăluie el este mai uimitor decât miturile pe care le-a generat. Spre exemplu, manuscrisul a fost compilat de călugăriţele dominicane drept sursă de informaţii pentru Maria de Castilia, regină de Aragon, mătuşă cu Caterina de Aragon. Nu este nicio exagerare să susţinem că această lucrare reprezintă una dintre cele mai importante realizări până la această dată în lingvistica romanică. 
 
Manuscrisul este redactat în proto-romanică, din care au evoluat limbile romanice de astăzi, precum portugheza, spaniola, franceza, italiana, româna, catalana şi galiciana'', a precizat cercetătorul.
 
 
Însă, inevitabil, teoria lui Cheshire a fost întâmpinată cu scepticism de către experţii medievali.
„Îmi pare rău, oameni buni, <<limba proto-romanică nu e ceva real>>”, a scris pe Twitter Lisa Fagin Davis, director executiv al Academiei Medievale din America, cu referire la lucrarea lui Cheshire. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

GAN
16.05.2019, 15:20:34

o prostie, cartea e scrisa de daci. Dimineata pe inserat in varful vaii de unde se vede piramida energizanta de langa capul de bour din fundul Ciucului stateau vechii daci (ca erau si mai noi) da'astia stateau, mai vechii, in pozitie de lotus (pardon, de ghiocel) si scriau cu pana corbului pe care o imui(e)au in cerneala de extras de papadie scrie si pe iu tub

+8 (20 voturi)
Adrian Foangă
16.05.2019, 15:51:02

Dacii au scris si biblia.

+7 (21 voturi)
AlphaOmega
16.05.2019, 15:28:27

Scrisul este codat intentionat , numai asa putea scapa o carte stiintifica de parazitizmul religios de inchizitie si control, biserica a ars o groaza de carti stiintifice ale generatiilor anteriore , cele mai valorease inschimb si acum zac in catacomblele (buncarele) lor. Am citit in alte surse ca aceasta carete ar fi scrisa imediat dupa potop care se pare ca nu a fost asa departe de noi ca timp, asta se poate vedea din arhitectura Europeana multe orase din perioada renasterii au parterul ingropat iar strada e cu 1 etaj mai sus de asta gasim elemente contructive in pamant si credem ca sunt subsoluri. Cat despre Academicienii americani care nu cunosc decat o limba multe nu sunt de spus, stiu eii de limba proto-romanică ca nu e ceva real :))) pai normal ca eri a aflat de ea .

-2 (8 voturi)
Stancu Dan
16.05.2019, 15:45:10

Manuscrisu' ala, accesibil plebei doar fragmentar, pare sa fie plin cu desene reprezentand cetatence dezbracate. Din anumite puncte de vedere pare sa fie-un fel de Playboy medieval. Ma rog, asta daca datarea e corecta.

+8 (8 voturi)
mihai ion
16.05.2019, 16:00:38

Vai de mama voastra amaratilor, inca va cautati gloria in manuscrise.

-6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (45)