FOTOGALERIE Două luni de la tragedia din Muntenegru. Lumânările încă ard la locul accidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoselele din Muntenegru sunt pe cât de spectaculoase pe atât de periculoase FOTO: Cristian Delcea
Şoselele din Muntenegru sunt pe cât de spectaculoase pe atât de periculoase FOTO: Cristian Delcea

Au trecut două luni de la accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 turişti români. Locul accidentului a devenit un popas de reculegere pentru românii care merg spre Podgoriţa.

Lumânările sunt aprinese necontenit. Maşinile cu numere de România opresc la intrarea pe podul de pe care s-a prăbuşit autocarul firmei Gregory Tour. Oamenii aprind lumânări şi privesc spre râpa în care şi-au găsit sfârşitul 18 români.

În iulie, un alt accident aproape identic s-a produs în aceeaşi zonă, canionul Moraţa. Două autoturisme s-au acroşat uşor la o depăşire, unul dintre ele ajungând într-o prăpastie.Presa din Muntenegru a reamintit atunci de tragedia românească, explicând, totodată, că nu e nimic de făcut până la terminarea unei autostrăzi care va lega litoralul muntenegrean de Belgrad. Deocamdată totul e în faza de proiectare, dar turismul înfloritor din zonă face ca infrastructura să fie o prioritate pentru statul muntenegrean. Până atunci, şoferii care traversează Muntenegru trebuie să respecte regulile de circulaţie şi să nu-şi permită nicio secundă de relaxare chiar dacă peisajul este răpitor.

Drumurile înguste şi maşinile vechi pe care le conduc muntenegrenii fac ca această mică ţară să fie pe primul loc în sud-estul şi centrul Europei la accidente mortale.  Raporul mortalităţii pe şosele este de 20 la 100.000 de locuitori.

Pe şoselele din Muntenegru circulă foarte multe maşini mai vechi de 20 de ani, primele modele de Volkswagen Golf, Opeluri Kadet, vechile maşini iugoslave Yugo şi altele. În lupta cu serpentinele ele se târăsc cu greu lăsând în urmă o dâră groasă de fum şi o lungă coloană de maşini. Aşa se face că cei 250 de kilometri cât măsoară statul Muntenegru de la nord la sud sunt străbătuţi în mai bine de cinci ore.

Alte articole despre accidentul din Muntenegru:

FOTO UPDATE Accident Muntenegru. Mărturie din autocarul groazei: „Când m-am trezit l-am văzut pe domnul Arafat lângă mine... am crezut că visez“

Victimele accidentului din Muntenegru internate încă în spitale din Capitală se simt mai bine. Multe dintre ele vor fi externate în cursul zilei de vineri, spun medicii. În plus, poliţiştii muntenegreni susţin că datele din "cutia neagră" a autocarului arată că la ieşirea din tunel acesta circula cu 80 de km la oră. Una dintre victime însă susţine că pe pod era un grup de copii şi că în acea zonă era imposibil să se poată circula cu 80 km/oră.

VIDEO Reportaj exclusiv în Muntenegru: Prăpastia în care s-a prăbuşit „autocarul morţii“, loc de pelerinaj pentru turişti: „Ce-am văzut ne-a îngrozit!“ Imagini şocante!

Locul de unde autocarul morţii s-a prăbuşit în râpa adâncă de 40 de metri a devenint punctul de oprire a turiştilor care merg în vacanţă în republica iugoslavă. Ca o troiţă românească, parapetul sfâşiat în accidentul din Muntenegru este ticsit de lumânări aprinse şi de mesaje de mulţumire ale românilor adresate muntenegrenilor.

FOTO Reportaj exclusiv în Muntenegru. Primii sârbi ajunşi la morţi şi la răniţi: „Puţini mai aveau puterea să urle! Carnea cădea de pe ei!“

Adevarul.ro îţi prezintă, de astăzi, prima parte a unei serii de reportaje exclusive din Muntenegru, locul în care, în Duminica Rusaliilor, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii ale României ultimelor 20 de ani: accidentul în care 18 români au murit şi alţi 29 au fost răniţi. Astăzi: poveştile sârbilor din zona Morača, cei care au ajuns primii la autocarul-groazei şi au salvat vieţi

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite