Europa

articolul anterior articolul urmator

FOTOGALERIE Soarta Ciprului, în mâinile unei românce. Cine este Delia Velculescu, şeful misiunii FMI la Nicosia

22
20 Mar 2013 15:53:25
Autor: Elena Dumitru, Adina Vlad
Delia Velculescu lucrează în cadrul FMI de mai bine de 10 ani. FOTO Reuters
Delia Velculescu lucrează în cadrul FMI de mai bine de 10 ani. FOTO Reuters

Ciprul a devenit recent cel mai „fierbinte” punct al crizei economice prin care trece Europa. Refuzul parlamentarilor de la Nicosia de a accepta condiţiile impuse de FMI şi de UE în schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro, fără care statul nu poate evita colapsul, a continuat să afecteze pieţele financiare din întreaga lume, afectând şi cursul leului. Acum, toţi ochii sunt aţintiţi către Delia Velculescu, şeful misiunii FMI în Cipru.

Guvernanţii de la Nicosia şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au revenit la masa negocierilor miercuri, după ce Parlamentul a respins marţi seară condiţiile puse de creditorii internaţionali pentru acordarea împrumutului în valoare de 10 miliarde de euro. 
 
În schimbul banilor, oficialii europeni vor măsuri de austeritate severe, printre care şi naţionalizarea parţială a depozitelor bancare ale populaţiei, mai exact aplicarea unui taxe excepţionale. 
 
În mijlocul discuţiilor tensionate se află o româncă. Delia Velculescu este şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional la Nicosia şi a participat, chiar în urmă cu câteva ore, la încă o întâlnire cu Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului. Delia Velculescu ocupă în prezent funcţia de economist-senior în cadrul departamentului pentru Europa al FMI. 
 
Velculescu este unul dintre cei mai vechi oameni din FMI, lucrează acolo de cel puţin 10 ani. Este foarte bine văzută din punct de vedere profesional şi a publicat numeroase analize şi studii. 
 
Ciprioţii nu mai au acces la depozitele bancare
 
Naţionalizarea depozitelor este una fără precedent în UE şi va avea, cel mai probabil, consecinţe asupra întregului sistem bancar european.
 
Sâmbătă, imediat după ce condiţiile eventualului împrumut au fost făcute publice, mii de ciprioţi au făcut cozi în faţa băncilor şi în faţa bancomatelor, în încercarea de a-şi scoate banii înainte ca taxa excepţională să intre în vigoare. Aceştia au descoperit însă că deja nu mai au acces la depozite. 
 
Intuind isteria creată şi retragerile masive de lichidităţi, banca centrală a Ciprului a dispus închiderea băncilor încă de sâmbătă – în mod normal, zi lucrătoare -, iar bancomatele nu funcţionau şi aveau afişate mesajul „conform instrucţiunilor băncii centrale”. Băncile vor rămâne închise până joi. 
 
Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Mark2009
20.03.2013, 17:22:37

Un articol pe talia trustului Impact. Mai bine ar fi sunat: iata cum Basescu isi baga coada si'n Cipru. Asa cum soarta romanilor e in miinile romanilor, prin extrapolare, soarta Ciprului se afla in miinile cipriotilor. Infierarea proletara cu FMI pe post de Bau Bau, e tipic guvernelor comuniste. Ma asteptam la un articol in care latura tehnica sa nu fie amestecata cu cea a politicii de pe Dimbovita. Faptul ca Delia Velculescu lucreaza la FMI si se ocupa de misiunea de la Nicosia, ne onoreaza si atit. Restul e doar politica FMI in raport cu Cipru.

-1 (7 voturi)
Stefan Valentin Pestean
20.03.2013, 17:43:23

Noi romani n-am cautat sa controlam niciodata pe nimeni , nu am cucerit si nu am luat libertatea la nimeni nu am cotropit si nu am umilit pe nimeni , eu imi apar saracia si nevoile si neamul , dar se pare ca in schimbarile culturale pe care le suporta romania acuma is tare influentate de capitalismul asta scarbos , de tip americano-german . Cum se simt cipriotii normali care vin si nor gresit cu nimic dar trebuie sa fie impozitati prin absurd cu vreo 6-7 salarii? ca probabil si la ei clasa politica corupta sior bagat tara in faliment :))

+2 (4 voturi)
Iris IRIS
20.03.2013, 17:50:57

Massmedia isi vara coada acolo unde nu trebuie. Ce sa fie in manaq unei romance soarta Ciprului ? Cum este posibil sa declarati o asemenea prostie ? Sunt niste reguli nu este dupa cum "o romanca" doreste sa faca sa nu ! Va inchipuiti ca asemenea declaratii pot avea consecinte mari asupra celor catorva mii de romani care lucreaza in Cipru ? Tata Frusina de la Piata Matache a pornit pe la colturi sa zica ultimele noutati.

+2 (8 voturi)
basarab neagoe
20.03.2013, 19:27:37

la adevar, soarta ciprului se afla in mana milionarilor rusi, restul este doar un fel de teatru de papusi.

+5 (7 voturi)
Gombos Mihai
20.03.2013, 20:36:24

Azi am vazut-o la televizor aici in spania.....a coborat din masina ,,infatuata plina de sine,,cuvinetele comentatorului de aici.Acum am inteles de ce mergea asa de intepata

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările