Europa

articolul anterior articolul urmator

Franţa adoptă definitiv obligativitatea certificatului de vaccinare

13
17 Jan 2022 07:38:18
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Parlamentul francez a adoptat definitiv, duminică, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea certificatului de vaccinare, pe care guvernul doreşte să-l implementeze cât mai repede în contextul noului val pandemic.

Conform proiectului de lege, persoanele cu vârsta peste 16 ani vor trebui să facă dovada vaccinării complete pentru a avea acces la restaurante şi baruri, la spaţii culturale sau la transportul public interregional. Un test COVID-19 negativ nu va mai fi suficient, cu excepţia accesului la unităţile şi serviciile de sănătate. Minorii cu vârste între 12 şi 15 ani vor putea prezenta actualul certificat verde, care include şi testul negativ.
 
Textul a fost adoptat cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri. Parlamentarii socialişti intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional pentru a garanta respectarea „libertăţilor fundamentale”, ceea ce va amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege, relatează Agerpres, conform AFP.
 
Se estima iniţial că  legea va putea fi adoptată într-o săptămână, urmând a fi aplicată de la 15 ianuarie. Timpul însă s-a dublat din cauza polemicilor declanşate de declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care a afirmat că vrea să-i „enerveze” pe nevaccinaţi, relatează Agerprres, conform AFP.  În acest context,  guvernul speră să introducă obligativitatea noului permis vaccinal în jurul datei de 20 ianuarie.
 
Mii de protestatari anti-vaccin au manifestat sâmbătă la Paris şi în alte câteva oraşe împotriva legii, dar numărul lor a scăzut puternic faţă de săptămâna precedentă, imediat după declaraţiile lui Macron. 
 
Franţa se află în mijlocul celui de-al cincilea val de COVID-19, cu noi cazuri zilnice care ating în mod regulat niveluri record de peste 300.000. Cu toate acestea, numărul de cazuri grave care necesită internare în secţiile de terapie intensivă este mult mai mic decât cel al primului val din martie-aprilie 2020. Aproape 78% din populaţie este complet vaccinat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Nastase T Ovidiu
17.01.2022, 08:12:41

Interesant, S-a gandit cu ce se vor ocupa cei cateva milioane de francezi care-si vor pierde munca si vor deveni paria societatii? Sa vezi furturi, jafuri, demonsteratii, violente. Macron iubitorul de babornitze s-a tampit.

-32 (46 voturi)
Ţepeş
17.01.2022, 08:41:35

Sunt curios ce va înseamna "definitiv" peste câteva luni.

-16 (18 voturi)
Nastase T Ovidiu
17.01.2022, 09:56:27

Aici nu-i vorba de ''vaccin'' si covid. Astia au alta tinta. Vor altceva. Momentan vad ca se incearca suspendarea drepturilor omului si terorizarea populatiei.

-34 (46 voturi)
Iobag Nerfos
17.01.2022, 10:00:34

Natie de perdanti ingenunchiati. Marea Britanie renunta definitiv la certificatul verde, cretinoizii astia il adopta

-14 (16 voturi)
Un cititor
17.01.2022, 10:01:42

Este pt prima data cand consider ca "Certificatul Verde" nu mai este de actualitate. Nicaieri. Consider mai bune ACUM, masurile de la noi. Deschiderea scolilor in format fizic in functie de aglomerarea spitalelor. Acolo este realitatea. Este pt prima data cand dau dreptate lui Rafila-PSD care a lasat antivaccinistii fara "obiectul mucii". Potera lui Simion, am vazut strigau libertate, pe care au asociat-o in ultimii doi ani cu restrictiile impuse. Nu mai este cazul. In Romania este chiar prea multa libertate si debandada. Daca potera lui Simion ar fi strigat : jos Bode pt modul dezastruos in care conduce Ministerul Internelor, sau jos Popescu--pt lovitura de gratie data romanilor si Romaniei, in cazul cresterii astronomice a pretului energiei, ar fi avut mai mare succes.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările