Europa

Franţa atacată din nou. Prima decapitare pe sol european

13
27 Jun 2015 16:25:00
Christian Tămaş

După atacurile din ianuarie, care au avut drept ţintă redacţia jurnalului parizian Charlie Hebdo şi un supermarket frecventat de evrei, Franţa intră din nou în atenţie prin atacul din 26 iunie îndreptat împotriva unei fabrici de produse chimice din apropiere de Lyon.

Chiar dacă atentatul s-a soldat, se pare, doar cu un mort şi doi răniţi, decapitarea victimei confirmă faptul că islamul militant, al cărui nucleu pare din ce în ce mai cristalizat sub forma Statului Islamic, reprezintă o ameninţare extrem de serioasă la adresa Occidentului confruntat deja cu acţiunile de forţă, ostentative, ale Rusiei şi cu acelea mai puţin ostentative, dar la fel de periculoase, ale Chinei care pare hotărâtă să-şi facă din ce în ce mai mult simţită prezenţa în Pacificul de Sud.

Cu toate că la baza atacului de ieri din Isère s-ar putea afla şi raţiuni de alt ordin, având în vedere că, după primele informaţii, victima era directorul întreprinderii vizate şi şeful atacatorului, acesta reprezintă, oricum, un exerciţiu retoric, de imagine, fapt demonstrat de decapitarea cetăţeanului francez (prima din Europa), o acţiune menită să inducă sau să accentueze sentimentele de panică în rândul populaţiei europene.

Pe de altă parte, prin coroborarea lui cu atentatul sângeros desfăşurat în aceeaşi zi, în Tunisia, atacul vine să demonstreze, încă o dată, faptul că mişcările jihadiste au capacitatea reală de a gândi strategic şi de a-şi coordona acţiunile la nivel global. Dincolo de aceste argumente, este foarte posibil ca atacul să fi fost şi o încercare de a testa capacitatea unui stat european de a-şi proteja obiectivele de importanţă economică şi/sau militară.

Islamul militant, fie el plasat sub flamura Statului Islamic sau independent, prin acţiunile sale, devine tot mai mult ca un pion deloc de neglijat în noua artitectură globală deosebit de tensionată din ultima perioadă, el putând servi Rusiei într-o eventuală acutizare a conflictului acesteia cu Occidentul, deoarece, dincolo de problemele din Cecenia, Rusia a ştiut, încă din timpul regimului sovietic, cum să-şi gestioneze relaţiile cu islamul atât în interior, cât şi în exterior. Şi apoi, să nu uităm că, până la primul război din Afganistan, Rusia, pe atunci Uniunea Sovietică, s-a folosit cu abilitate de terorismul islamic – pe care l-a susţinut din umbră, dar constant, în timpul Războiului Rece –, împotriva intereselor occidentale şi, în ciuda declaraţiilor sale din prezent, nimic nu o poate împiedica să îl folosească din nou.

Dincolo de orice, noul atac de factură teroristă din Franţa, al treilea din acest an îndreptat împotriva aceleiaşi ţări, dă la iveală vulnerabilitatea Uniunii Europene în faţa acestui gen de acţiuni executate nu din exterior, ci din interior, de cetăţeni europeni de religie musulmană. Acest gen de acţiuni, corelate cu posibilitatea reală a pătrunderii pe teritoriul Uniunii a noi luptători jihadişti disimulaţi printre imigranţii clandestini proveniţi din ţări islamice, care invadează Europa, poate complica extrem de mult o situaţie şi aşa destul de plină de incertitudini.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Utilizator Adevărul
27.06.2015, 17:07:38

Comentariu considerat abuziv.

Serban Duca
27.06.2015, 19:59:50

Exista o modalitate de a stopa acești teroristi si aceasta este "decapitarea" surselor de finanțare. Statele civilizate trebuie sa identifice organizațiile sau eventual guvernele care finanteaza acești barbari si sa institue un blocaj total atât economic cât si militar chiar dacă se numesc Arabia Saudită, Irak sau Kuweit.

+5 (5 voturi)
cornel jurja
27.06.2015, 20:12:14

Din pacate se pare ca nici Arabia Saudita , nici Kweitul si nici Irakul sau Iranul nu ii sprijina.Se pare ca sprijinul financiar si logistic trece prin Turcia.Iar aparitia acestor descreerati este si opera occidentului care a destabilizt tari ca Irakul, Siria, Libia si ingeneral nordul Africii crezand ca vor introduce democratia europeana in tari islamice , fara sa realizeze ca acestea pot fi conduse numai de un dictator.Din acest punct de vedere , Franta,Anglia , Italia , isi meritasoarta . Ele au fost primele care au vrut sa faca din Mediterana Mare Nostrum fara sa se gandeasca la consecinte.Mai ales Franta lui Sarkozy , cel sustinut cu bani de Gadafi in campaniile electorale , si care dupa aceea i-a dt in cap ca sa nu se auda acest lucru.Unde iarv se dovedeste ca facerea de bine e f... de mama!Nu o fi fost Gadafi un inger si nici Sadam, dar macar au tinut in mana hoardele necivilizate din tarile respective.erau totusi oameni cu care pe plan international se putea discuta. dar Europa si America au dat inainte cu drepturile omului, fara sa deosebesca criminalii de oameni.Acum culeg ce au semanat. Din pacate si noi fara sa participam la magariile lor trebuie sa culegem alaturi de ei. Din solidaritate.

+4 (4 voturi)
Goicea Niculae
27.06.2015, 21:56:40

E si normal ca francezii sa fie oripilați de catre aceasta decapitare bestială pentru ca a trecut destul de mult timp de cand au renunțat la ghilotina .

-1 (3 voturi)
Ventidius
27.06.2015, 23:41:05

Prima decapitare din Europa? In mod sigur nu. Poate prima savarsita de islamici. Ciudat, pentru ca islamul a stapanit zone importante din Europa pentru perioade indelungate(Spania, Sicilia, Balcanii, sudul Rusiei) si practicau obiceiul asta. Parca si niste domnitori ai nostri au patit-o. Poate prima decapitare din istoria contemporana . Nu cred, circulau filmulete pe net cu decapitari din timpul razboiului din Cecenia, care macar geografic ar tine de Europa, e in partea asta a Caucazului. Poate prima din ultimi ani. Nici asa nu merge, a fost o decapitare parca anul trecut in marea Britanie. Ma rog, o fi doar prima decapitare care a avut loc ieri, cine stie?

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările