Franţa: Ciocniri între protestatari şi poliţişti, iar sindicatele ameninţă cu întreruperea meciurilor de la Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari în oraşul Le Havre FOTO AFP
Protestatari în oraşul Le Havre FOTO AFP

O nouă zi de conflicte în Franţa, după ce protestatarii au atacat o secţie de poliţie şi au distrus ferestrele în timpul manifestaţiilor de denunţare a legii muncii. Însă, sindicatele ameninţă să continue protestele în timpul verii şi chiar să întrerupă meciurile de la Euro 2016, care va avea loc anul acesta pe teritoriul francez, dacă executivul nu retrage reforma, transmite Reuters.

Ministerul de Interne a confirmat că 150.000 de persoane au ieşit joi în stradă, cu mult mai puţini decât în protestele anterioare. De asemenea, 77 de persoane au fost arestate pe întreg teritoriul francez în legătură cu violenţe produse împotriva forţelor de ordine.

Sindicatele, studenţii şi elevi francezi au ocupat străzile de câteva luni pentru a denunţa noua lege a muncii, pentru care executivul lui Hollande şi-a asumat răspunderea pentru a nu risca căderea legii prin trădarea socialiştilor din legislativ. Însă, legea rămâne la fel de controversată, întrucât le va permite companiilor să majoreze orele de muncă şi să taie din drepturile muncitorului francez.

Sindicaliştii acuză că aceste obligaţii legislative vor duce la creşterea şomajului, exploatarea prin muncă şi reducerea oportunităţilor pentru tineri, a căror viitor este astfel sabotat. În schimb, preşedintele Hollande susţine că legea trebuie să stimuleze investiţiile şi economia, iar reforma este una dificilă de care francezii au nevoie pentru a-şi relansa economia, ce funcţionează pe deficit după criza economică.

VIDEO Imagini de la confruntările dintre protestatari şi poliţie în Paris 

De la lansarea acţiuniei protestatare, participanţii au devenit din ce în ce mai furioşi pe deciziile politicienilor şi mai violenţi în raport cu forţele de ordine. Joi, cel puţin 100 de persoane au atacat o staţie de poliţie din Bordeaux, aruncând cu diferite obiecte. De asemenea, în Paris şi Nantes, protestatarii s-au răzbunat pe vitrinele băncilor, iar autorităţile au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene.

Următorul protest de amploare este planificat pentru 14 iunie, la doar patru zile după deschiderea oficială a campionatului de fotbal Euro 2016 în Franţa. Sindicatele nu s-au sfiit să ameninţe că evenimentele sportive vor fi tulburate de proteste dacă legea nu este eliminată.

”Vom întrerupe Euro 2016, iar executivul va fi cel vinovat”, a precizat un membru al sindicatului CGT.

În timp ce participarea la proteste a început să cadă, CGT şi-a întreptat atenţia spre grevele sectoriale, care au dus la întreruperea activităţii pe platformele petroliere, în centralele nucleare, dar şi în transporturile feroviare. De asemenea, sindicaliştii au blocat mai multe drumuri şi au incendiat paleţi de lemn şi cauciucuri în porturi cheie şi în apropierea unor puncte de distribuţie.

După intervenţia autorităţilor din ultimele zile, blocada la nivelul rafinăriilor şi depourilor a fost îndepărtată. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite